Boli

#tratament #cifoza #cifoza lombara #cifoza dorsala #lordoza

SERIAL Expertul Acasa.ro, Radu Buculea, kinetoterapeut: Cum tratam cifoza

Din aceasta saptamana, vom incepe un serial in care vom trata principalele afectiuni ale coloanei vertebrale, afectiuni care provoaca nu doar un aspect inestetic, ci si, mai ales, dureri insuportabile in formele grave de manifestare. Astazi: cifozele. Acestea sunt deviatii ale coloanei vertebrale, in plan sagital (antero-posterior), prin exagerarea curburilor normale ale acesteia, cu convexitatea curburii orientata posterior. Aceasta deformare este numita popular și cocoasa. Exista cazuri rare, atipice, cand coloana se curbeaza invers (cifoza cervicala, lordoza dorsala sau cifoza lombara).

Cifoza apare ca rezultat al unor probleme de dezvoltare, unei boli degenerative, sau unui traumatism al coloanei vertebrale. Poate sa apara la orice varsta. Cifoza ușoara implica putine probleme medicale. Dar in cazurile severe pot fi afectati plamanii, nervii și alte tesuturi sau organe. Tratamentul cifozei depinde de varsta pacientului, de cauzele ei și de complicatiile pe care le produce.

in functie de localizarea cifozei aceasta poate fi: cifoza dorsala (accentuarea curburii fiziologice), cifo-lordoza (cifoza dorsala este compensata de lordoza lombara), cifoza lombara și inversiunea vertebrala (cifoza lombara aparuta prin retroversia bazinului, compensata dorsal), cifoza cervicala (inversarea curburii lordotice cervicale) și cifoza totala, este o cifoza lunga, intalnita la indivizii cu relaxare ligamentara și musculara.

Dupa etiologie cifozele pot fi: functionale - reprezentate de deviatii tipice-, ușoare, cu evolutie lunga și lenta, dar cu prognostic favorabil. Sunt cele mai frecvente in perioada de creștere. Cifozele functionale se impart in: habitale (de obișnuinta), de creștere (creșterea exagerata in inaltime și dezvoltarea insuficienta a musculaturii), profesionale (datorita locului de munca ex. munca la birou), compensatorii și cele datorate unor analizatori (cifoza miopilor). Acest tip de cifoze sunt ușor de corectat (prin exercitii functionale de extensie), uneori prin simpla indepartare a cauzei. Daca nu sunt tratate devin patologice.

Un alt tip de cifoze in functie de etiologie sunt cele patologice, care prezinta deviatii mai accentuate și mai grave, fiind des insotite de modificari (deseori ireductibile) ale structurii elementelor coloanei vertebrale. Pentru ele este nevoie de un tratament complex (ortopedic, chirurgical, kinetoterapeutic) fiind benefic doar daca se intervine la timp pentru inlaturarea cauzei. Tratamentul este de lunga durata.

Cifozele patologice sunt grupate dupa cauzele care le determina in: congenitale, post-traumatice, infectioase, distrofice, reumatice, tumorale, paralitice (neuromusculare), endocrine, cifoze senile, psihotice, cifoze medicamentoase.

Principala forma de tratament pentru cifoza este reprezentata de gimnastica medicala in apa. Scopul acesteia este de a tonifia in conditii de scurtare (concentric) a musculaturii spatelui, implementarea unei posturi corecte și corectarea și prevenirea curburilor compensatorii care apar in cifoza (lordoza lombara și cervicala). O alta parte a recuperarii este ocupata de electroterapie, care sa stimuleze musculatura slabita a spatelui, in mod special musculatura extensoare. Metoda trebuie dublata, pentru un efect insemnat de un program de kinetoterapie, nu este indicat la femeile insarcinate, bolnavii cu malignitati și care au stimulator electric cardiac sau la persoanele cu osteoporoza.

Recuperarea medicala in general și kinetoterapia in mod special, reprezinta cea mai importanta parte a tratamentului pentru cifoza, cu unele exceptii (cele care necesita inerventii chirurgicale, medicamentoase sau ortopedice).

Masajul poate fi de mare ajutor in tratamentul cifozei sau cifoscoliozei. Tehnicile de masaj sunt eficiente numai daca sunt efectuate de un kinetoterapeut cu experienta in aceste afettiuni. Masajul insa, reprezinta o forma de terapie auxiliara. Cea mai importanta in corectarea cifozei ramane gimnastica medicala.

Program kinetic

Programul va contine 5-7 exercitii, structurate in 4 serii iar numarul de repetari va fi in functie de fiecare pacient (varsta, sex, gravitatea afectiunii, alte afectiuni, etc.).

Pozitia decubit ventral

1. Cu un sul sub abdomen, se executa extensia capului și a trunchiului cu bratele lateral cu sau fara greutati in maini.

2. Cu un sul sub abdomen, se executa extensia trunchiului cu mainile la ceafa și coatele in lateral.

3. Cu un sul sub abdomen și cu un baston fixact la spate la nivelul omoplatilor se executa extensia capului și trunchiului.

4. Cu un sul sub abdomen, bratele sus, se executa extensia bratelor, capului și trunchiului.

5. Cu un sul sub abdomen, bratele sus, se executa extensia bratelor, capului si trunchiului cu rasucirea trunchiului spre stanga și spre dreapta.

6. Cu mainile prinse de prima șipca a spalierului se executa trageri in brate spre spalier cu coatele in lateral si capul in extensie.

7. Pe o bancuta de gimnastica membrele inferioare atarna de o parte și de alta a bancii cu gambele pe sol, bratele lateral in abductie de 90 grafe, cu doua gantere mici sustinute in maini, se executa extensia bratelor cu coatele extinse sau flexate.

Pozitia decubit dorsal

1. Bratele sus, mainile prinse pe prima sipca a spalierului, genunchii flexati se executa tragerea spre spalier cu coatele in lateral.

2. Bratele sus, genunchii flexati se executa tararea inainte cu ajutorul bratelor și umerilor.

3. Bratele sus, fixate pe prima șipca a spalierului, se executa cu membrele inferioare bicicleta (forfecari sagitale și transversale, circumductii).

 

Pozitia patru labe

1. Cu trunchiul sub orizontala, bratele pe sol, se executa alunecarea inainte pe sol.

2. Mers cu o minge medicinala sau o carte mare pe spate in zona toacala superioara.

3. Cu bratele sus, mainile fixate la spalier se executa presarea toracelui spre sol, cu extensia capului, trunchiului și a bratelor.

Pozitia pe genunchi

1. Pe calcaie șezand, cu un baston pe omoplati se excuta ducerea bastonului sus cu extensia capului, gatului și toracelui.

2. Pe calcaie șezand, cu un baston fixat pe omoplati se executa rasucirea trunchiului spre stanga și apoi spre dreapta.

3. Pe calcaie șezand, cu un baston fixat pe omoplati, se executa tararea inainte și  inapoi.

 

Pozitia șezand

1. Cu un extensor la spate, in dreptul cefei, se executa intinderea acestuia.

2. Calare, mainile la ceafa, coatele lateral, se executa extensia bratelor contra rezistentei opusa de kinetoterapeut, la nivelul coatelor.

3. Tractiuni la ceafa la helcometru.

 

Pozitia atarnat

1. Cu spatele la spalier, se executa flexia coapselor pe trunchi și a genunchilor.

2. Cu spatele la spalier, se executa abductia-adductia membrelor inferioare.

3. Cu spatele pe un plan oblic, mentineti pozitia.

Am enumerat o gama variata de exercitii, pentru a le alege un functie de locul și accesoriile pe care le ai in jurul tau.

 

Date de contact:

Radu Stefan Buculea

Kinetoterapeut

E-mail: radubuculea@yahoo.com

Web: radubuculea.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare