Boli

#cancer vulvar #depistare cancere femei #semne cancer #cancer de col #cancer ovarian

Semnele cancerelor ginecologice pe care trebuie sa le stie orice femeie!

Cancerele ginecologice pot fi observate inainte de a deveni active sau din primele faze. Efectuarea acestui consult este de importanta vitala chiar daca simptomele nu sunt prezente, sustin medicii.

 

Cancerele ginecologice nu au o cauza comuna, insa anumiti factori maresc riscul aparitiei sale: Cresterea numarului de celule in cazul cancerului de uter, obezitatea, menstruatia la varsta mica (inainte de 12 ani), menopauza la varste inaintate (dupa 55 de ani), tratamentul cu hormoni estrogeni, afectiunile de ovar polichistic, medicamentele utilizate pentru cancerul la san, rude care au avut cancer la san sau intestin, hipertensiune, diabet, expunerea abdomenului la radiatii, conform dr Mahmut Guden, medic chirurg specialist in ginecologie si obstetrica din cadrul Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia

Factori de risc

In cazul cancerului de col uterin, urmatorii factori sunt considerati drept factori de risc: fumatul, afectiunile transmise pe cale sexuala in special infectia cu virusul  papillom (HPV), activitatea sexuala la varsta mica, femeile cu parteneri multipli, situatia socio-economica precara.

“In cazul cancerului ovarian nu a putut fi specificata o cauza speciala insa se considera ca varsta, factorii ereditari, dieta bogata in grasimi animale, utilizarea pudrei si factorii genetici influenteaza aparitia cancerului ovarian. Spre exemplu, riscul ca o femeie sa aiba cancer ovarian este de 1,4% in timp ce acest procent creste la 5% in cazul in care femeia are o ruda de gradul intai care a avut cancer ovarian si la 7% in cazul in care femeia are doua rude de gradul intai care au avut cancer ovarian”, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Simptome diferite pentru diverse tipuri de cancer

Simptomele cancerelor ginecologice sunt diferite in functie de organul pe care il afecteaza. Simptoamele  cancerului de col uterin pot aparea sub forma hemoragiei vaginale dupa actul sexual, cresterea in volum sau timp a menstruatiei, scurgeri vaginale de culoare maro. in faze avansate, pot fi observate dureri de mijloc sau inghinale, dificultate la urinare sau edem la nivelul membrelor inferioare.

“Cancerul uterin este un tip de cancer care prezinta din timp simptome. Un simptom inainte de menopauza sau in timpul menopauzei sunt hemoragiile anormale.

Cancerul ovarian prezinta simptomele tarziu iar simptomele nu sunt specifice afectiunii. Edemul abdominal, durerea, cresterea perimetrului abdominal, hemoragia vaginala anormala sunt simptomele cele mai des intalnite. Deoarece simptomele apar foarte tarziu, 70% din cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate in faza a 3-a sau a 4-a. Simptomele care intervin cel mai des in cazul cancerului vulvar sunt mancarimea cronica, masa la palparea vulvei, hemoragie si ulcere”, declara reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Diagnostic timpuri prin testul Pap smear 

Pe masura ce sunt dezvoltate metode pentru diagnosticarea cancerelor ginecologice, procentul de reusita pentru tratament creste in mod proportional. Dintre cancerele ginecologice cancerul de col uterin este tipul de cancer care in ultimii ani este diagnosticat din ce in ce mai timpuriu. “Pe baza testului Pap smear se efectueaza analiza citologica a celulelor colectate din colul uterin iar astfel modificarile celulare care au potential de a deveni celule canceroase pot fi depistate timpuriu. Odata cu eliminarea acestor leziuni s-a constatat o reducere importanta a numarul de decese in urma cancerului de col uterin. Astfel, un singur test Pap smear negativ reduce riscul cancerului de col uterin in procent de 45%. Noua teste Pap smear efectuate in timp reduc acest risc pana la 99%”, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Feriti-va de obezitate!

Printre metodele care pot fi utilizate pentru prevenirea cancerului uterin se numara prevenirea obezitatii, neutilizarea estrogenilor si tratamentul corect al afectiunilor uterine care este posibil sa se transforme in cancer. “In cazul utilizarii pastilelor contraceptive si a existentei cazurilor de cancer ovarian in familie pot fi recomandate interventii profilactice. Adica, ovarele pot fi extirpate. insa acest lucru este posibil sa nu elimine intotdeauna posibilitatea aparitiei cancerului. Cea mai buna metoda de protectie impotriva cancerelor ginecologice este prezentarea la medic pentru consultatiile anuale de rutina”, conchid reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Sursa foto: bbc.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului