Boli

#raceli #virusuri #rinovirus #prevenire raceala #guturai #fular

Secretul celor care nu racesc iarna. Pune-l in aplicare rapid si ai scapat!

Ai multe sanse sa racesti iarna, dar medicii au descoperit un truc simplu care te va ajuta sa eviti astfel de neplaceri. Pastreaza-ti nasul cald, spun specialistii, si nu te vei imbolnavi.

Una dintre teoriile despre motivele pentru care oamenii racesc mai mult iarna este ca in aceasta perioada nasul are o temperatura mai scazuta, ceea ce face ca mucoasa nazala sa fie un mediu propice dezvoltarii agentilor patogeni precum virusuri si bacterii.

Poarta un fular la nas

Secretul consta in a evita sa respiri aer rece si umed. De aceea medicii recomanda sa porti o esarfa peste nas. Cu alte cuvinte, stia mama ce stia cand iti spunea sa iti tragi fularul peste nas!

In timp ce acest sfat poate parea de bun-simt, multi oameni de stiinta l-au respins, spunand ca tusea si stranutul nu sunt cauzate de o scadere a temperaturii nasului. Ei considera ca virusurile se raspandesc mai usor in camere neaerisite.

Studii recente au aratat insa ca teoria nu sta in picioare, sau cel putin nu 100%, scrie dailymail.co.uk. Un grup de cercetatori de la Universitatea Yale a constatat ca temperaturile scazute reduc apararea imunitara naturala a organismului fata de rinovirus - un agent patogen care provoaca o mare parte din cazurile de guturai.

Rinovirusul are mai mari sanse sa se reproduca la 33 de grade Celsius, temperatura unui nas "inghetat", decat la 37 de grade, care este temperatura obisnuita din interiorul corpului uman.

Asadar, explicatia faptului ca racim mai des iarna tine de faptul ca inhalam aer rece, care raceste caile respiratorii superioare favorizand inmultirea rinovirusurilor. Mecanismul infectiei cu rinovirus este insa mai complicat, iar nasul rece este doar unul dintre factorii care favorizeaza imbolnavirea.

Pe vremuri, parintii nostri obisnuiau sa aplice un alt truc de incalzire a cavitatii nazale: baile de abur. Iar leacul babesc are si o explicatie medicala: respirarea unui aer umed ajuta la eliberarea mucusului din caile aeriene.

De ce ne curge nasul

Curgerea nasului este provocata de un exces de mucus secretat de membrana care captuseste cavitatile nazale. In anumite conditii, cum sunt infectiile virale, aceste membrane secreta mai mult mucus decat poate fi procesat de organism, provocand umplerea cavitatilor nazale, scrie site-ul descopera.ro.

Sursa foto: blog.medspring.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare