Boli

#protejare ochi #vedere #ochelari de soare #sanatatea ochilor

Sanatatea ochilor in timpul verii

Ochii nostri sunt ferestrele prin care putem vedea lumea care ne inconjoara. Si, precum ferestrele, ochii sunt expusi la praf, toxine, particule fine, poluare si lumina. In sezonul cald in special, atunci cand soarele este foarte puternic, trebuie sa luam masuri suplimentare de ingrijire.

Iata la ce trebuie sa fii atent in sezonul cald:
 

Razele solare


Atunci cand mergi la plaja sau la piscina trebuie sa stii ca nu numai pielea trebuie ingrijita. Specialistii avertizeaza asupra faptului ca si ochii pot suferi de arsuri solare, la fel ca si pielea. Razele solare sunt de trei categorii, UVC, UVB si UVA, si toate afecteaza ochii.

Razele UVC sunt cele mai puternice raze UV si cele mai daunatoare pentru ochi. Din fericire insa, stratul de ozon blocheaza majoritatea acestor raze. Razele UVB sunt filtrate partial de stratul de ozon, insa multe dintre ele ajung la suprafata pamantului.

In cantitati mici, razele UVB incurajeaza productia de melanina, ceea ce face ca pielea sa se bronzeze. Insa, aceste raze provoaca arsuri.

Razele UVA au o intensitate mai mica decat razele UVB si UVC, insa sunt capabile sa penetreze corneea si sa afecteze retina. Expunerea in exces la soare duce la degenerare maculara si cataracta.
 

Poarta ochelari de soare


Chiar daca iti petreci vacanta de vara la munte sau in alte locuri cu soare mai putin, este foarte important sa iti protejezi ochii cu ajutorul ochelarilor de soare. Foloseste ochelari de soare de calitate, care sa protejeze ochii de razele UVA si UVB. Acesti ochelari trebuie sa contina peste 400 de filtre UV.
 

Odihneste ochii


Ochii au nevoie de odihna constanta, in special atunci cand petreci foarte mult timp in fata calculatorului. Chiar si la serviciu, poti lua o pauza scurta, de cinci minute in fiecare ora, in care sa te departezi de calculator si sa inchizi ochii.

Chiar daca calculatoarele nu afecteaza ochii permanent, statul la calculator ore in sir poate duce la dureri de cap, disconfort ocular si mancarimi.

Atunci cand lucrezi la birou, ai grija sa ai lumna adecvata si sa iti odihnestii ochii in fiecare ore. De asemenea, incearca sa pastrezi monitorul calculatorului curat.
 

Ai grija la lumina reflectata


Apa stralucitoare din piscina sau din mare sau nisipul colorat pot avea un impact major asupra ochilor tai. Lumina reflectata de apa mareste efectul devastator pe care razele solare il pot avea asupra ochilor. Astfel, este indicat sa porti ochelari de soare de fiecare data cand te afli in preajma unei ape.

Si nispul poate reflecta lumina. La mare, incearca de asemenea sa eviti praful care iti poate intra in ochi si care poate declansa conjunctivita. Ai grija sa nu privesti soarele direct, deoarece acest lucru are un impact asupra retinei.

De asemenea, ai grija si cand petreci mai mult timp in aer liber sau in gradina. Fii atent la ramurile copacilor si poarta ochelari de soare care sa te protejeze de eventuale accidente. Fii atent si la intepaturile de insecte, care se pot agrava, ducand la infectii si chiar orbire.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare