Boli

#veneris.ro #boli cu transmitere sexuala #depistare boli #veneris

Romanii, printre europenii campioni la boli cu transmitere sexuala. Asigura-te ca esti bine!

Iti vine sa crezi sau nu, Romania a ajuns ocupanta primului loc in UE la numarul cazurilor de sifilis diagnosticate oficial. Iar statisticile oficiale spun ca incidenta reala poate creste de 10 ori in cazul bolilor cu transmitere sexuala, fie ca este vorba despre gonoree, infectii vaginale, candidoza.

Medicii romani mai spun ca, in spatele unui individ diagnosticat cu o boala venerica, se mai pot afla inca 10 infectati, care nu isi cunosc diagnosticul si ajung sa dezvolte complicatii foarte grave. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista peste 1 milion de romani cu boli sexuale, insa aceasta cifra reala poate fi de 10 milioane.

Ingrijorator este ca te poti alege cu o infectie sexuala mai usor decat crezi: o singura partida de sex neprotejat poate fi suficienta. Din fericire, poti sa te asiguri acasa, cu un test simplu, ca ai scapat de aceasta amenintare.

Infectiile sexuale, boli tacute

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuala pot fi asimptomatice, punand sanatatea in pericol in mod tacit. De pilda, sifilisul este o boala sexuala produsa de o bacterie in forma de spirala, numita Treponema pallidum, ce poate produce complicatii foarte grave in lipsa unui tratament prompt.

Afectiunea este una silentioasa, deoarece manifesta rareori simptome sau se ascunde in spatele manifestarilor clinice ale altor boli. Persoanele infectate isi afla diagnosticul, de obicei, investigandu-si alte probleme de sanatate.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile anunta in toamna anului trecut ca Romania este fruntasa Europei la incidenta sifilisului in randul populatiei. In tara noastra sunt inregistrati anual in jur de 3200 de bolnavi, insa medicii spun ca numarul real al celor infectati si nediagnosticati este cu siguranta mai mare.

Rata ridicata de boli cu transmitere sexuala din Romania nu este un motiv de panica din punct de vedere medical, de vreme ce acestea pot fi tratate complet, daca se intervine la timp. In schimb, ea arata ca romanii nu sunt inca suficient de bine educati sexual si nu se preocupa de sanatatea lor sexuala, prin testarea constanta.

Specialistii sunt de parere ca romanii au un comportament neglijent in intimitate si in monitorizarea sanatatii, astfel explicandu-se incidenta crescuta si in continua expansiune a infectiilor cu transmitere sexuala, mai ales in randul tinerilor.

Ce se intampla cand nu afli ca ai o boala sexuala

Este posibil sa nu stii multa vreme ca ai o boala sexuala, din pricina lipsei simptomelor, insa efectele acestei naivitati pot fi dramatice pe termen lung. Numeroase cupluri isi afla diagnosticul in timpul investigatiilor medicale pentru depistarea cauzelor infertilitatii. Multe femei insarcinate sunt anuntate ca sufera de o infectie sexuala, foarte periculoasa pentru fat, care ar putea produce complicatii in sarcina, nastere prematura si probleme de sanatate copilului.

Nu in ultimul rand, exista si alti bolnavi care au dezvoltat diverse forme de cancer, pentru ca nu si-au tratat boala cu transmitere sexuala in timp util.

Cum afli rapid daca suferi de o infectie sexuala

Vizitele la medic nu sunt intotdeauna cele mai confortabile, insa vestea buna este ca s-a lansat unica gama din Romania de teste rapide pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala.

Testele Veneris te ajuta sa afli acasa, in doar cateva minute, daca suferi de infectii urinare, infectii vaginale, Candida albicans, Gardnerella vaginalis sau Trichomonas vaginalis. Asigura-te ca esti bine!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare