Boli

#cancer ovarian Romania #despistare cancer ovarian #test cancer ovarian #cancer ovarian

Romancele care sufera de cancer ovarian ajung prea tarziu la medic! Afla daca si tu esti la risc!

In fiecare an. pe 8 mai, este marcata Ziua internationala de lupta impotriva cancerului ovarian, afectiune cu care sunt diagnosticate anual 250.000 de femei din intreaga lume! Statisticile arata  140.000 de femei  mor anual din cauza acestei boli, la nivel mondial.

Cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, anunta inscrierea Romaniei in Coalitia Internationala de Lupta impotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition).

Editia 2017 a campaniei se numeste #voceaTAseaude si are drept obiectiv convingerea femeilor sa mearga la medic pentru consultatii periodice, pentru ca aceasta este principala metoda prin care cancerul ovarian poate fi depistat inainte de a fi prea tarziu.

„Desi numarul de paciente care vin constant la consultatii de rutina este intr-o usoara crestere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat in faze avansate, semn ca femeile inca nu sunt precaute cu sanatatea lor. Cel mai frecvent, acestea invoca faptul ca le este jena sau ca se tem pentru ca nu stiu ce presupune efectiv consultatia. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afectiuni care, depistate la timp, pot fi tratate.”, a explicat  dr Dana-Lucia Stanculeanu, medic primar oncolog. 
 
 Statisticile arata ca doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian traiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, in timp ce 89%, un procent aproape dublu, de paciente cu cancer mamar traiesc la aceeasi perioada dupa diagnosticare.

Cea mai mare problema asociata cu cancerul ovarian este aceea ca foarte multe femei sunt diagnosticate in stadii avansate ale bolii, cand deja devine mult mai dificil de tratat.  De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauza ca simptomele sunt asociate cu alte afectiuni, mai putin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale. 

In plus, femeile evita consultatiile periodice din mai multe motive:

1. Nu stiu ce presupun acestea si se tem ca nu se vor simti confortabil.
Iata ce trebuie sa stie femeile atunci cand merg la control: „Pacienta va fi rugata sa se dezbrace de la mijloc in jos, se va aseza pe masa ginecologica cu fata in sus si cu fundul cat mai aproape de marginea mesei. Este foarte important sa fie relaxata. Medicul va examina initial zona externa, astfel incat sa se asigure ca nu exista iritatii, secretii sau malformatii de niciun fel. Aceasta procedura nu doare. In continuare, medicul va inspecta peretii vaginali si colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici aceasta procedura nu doare, dar se poate ca pacienta sa resimta disconfort. Aceste doua etape ale consultului ginecologic sunt esentiale, dar nu suficiente pentru a identifica posibilele probleme cu care ar putea sa se confrunte pacienta. In continuare, medicul specialist recomanda eventualele teste suplimentare, tinând cont si de anamneza”, a declarat dr. Dana-Lucia Stanculeanu.


2. „Nu mi se poate intâmpla mie”.

Cancerul ovarian, mai mult decat oricare altul, poate afecta pe oricine. Iata care sunt doar cativa dintre factorii de risc:
Antecedentele familiale: studiile releva ca dintre femeile cu cancer ovarian, intre 10- 20% au o ruda de grad apropiat care a fost diagnosticata cu cancer mamar sau cancer ovarian.
Varsta inaintata: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu varsta de peste 50 ani, aflate la menopauza; 
Nuliparitatea (absenta nasterilor); 
Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) si instalarea tardiva a menopauzei: Cu cat femeia are mai multe cicluri menstruale, cu atat creste riscul; 
Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive si care nu ramân insarcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer ovarian; 
Administrarea terapiei hormonale de substitutie sau a estrogenilor: s-a demonstrat ca femeile aflate sub tratament de substitutie hormonala au un risc crescut de cancer ovarian. 

Cancerul ovarian poate fi depistat prin: 

1. ecografie abdominala sau transvaginala; 
2. tomografie computerizata sau RMN; 
3. test de sange pentru masurarea markerului tumoral;
4. laparotomie sau laparoscopie - proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de tesut tumoral;
5. biopsie.  

Sursa foto: livescience.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare