Boli

#stres #sarbatori #craciun

Remedii naturale pentru stresul de Sarbatori

Perioada Sarbatorilor poate fi una foarte stresanta pentru multi dintre noi. Cumparaturile, decorarea casei si pregatirea mancarurilor pentru masa de Craciun sunt doar cativa dintre factorii generatori de stres de sarbatori. O alimentatie sanatoasa , putina miscare si multa veselie sunt remediile naturale un Craciun fericit.

1 Poarta la tine o sticluta cu ulei esential de menta. In perioadele stresante, precum cele ale sarbatorilor, poarta la tine o sticluta cu ulei esential de menta.

 

Atunci cand te simti stresat sau enervat, desfa dopul sticlutei si trage in piept mirosul mentolat. Menta ajuta la instalarea unei stari de relaxare si buna dispozitie.

2 Fa o baie fierbinte cu saruri marine. Atunci cand simti ca nu te mai tin puterile, relaxeaza-te cateva minute cu o baie fierbinte cu saruri marine. Foloseste acest truc ori de cate ori ai nevoie. In zilele foarte aglomerate, in care ai multi invitati la masa festiva de sarbatori, rezerva-ti cateva momente doar pentru tine.

 

Pentru a incepe ziua in forta, fa o astfel de baie. Dizolva in cada o cana cu sare marina si lasa-te cuprins de aromele calmante. Vei fi mult mai relaxat, linistit si nimic nu iti va strica starea de bine.

3 Relaxeaza-te cu mancaruri sanatoase . O alimentatie sanatoasa si echilibrata este foarte importanta pentru combaterea stresului . Anumite alimente au chiar proprietati relaxante. In perioadele aglomerate de dinainte de sarbatori consuma cat mai multe fructe si legume proaspete si nu uita sa iei si un supliment cu multivitamine si minerale.

La micul dejun consuma alimente care sa iti dea energie, precum paine neagra cu secara sau biscuiti digestivi. Aceste alimente elibereaza chimicalele din creier si instaleaza o stare de calm. De asemenea, este indicat sa renunti la bauturile cofeinizate. Incearca cafeaua fara cofeina si ceaiurile din plante.

4 Creaza o atmosfera linistitoare in casa. Spatiul in care locuiesti este primul pe care trebuie sa il personalizezi in functie de starea ta. In momentele stresante si aglomerate incearca sa creezi o atmosfera calma, prin muzica si arome speciale. Asculta muzica linistitoare, aprinde lumanari si betisoare parfumate cu efect calmant. Evita sa te uiti la televizor pentru o perioada si rezerva-ti mai mult timp pentru relaxare.

Aromaterapia reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de a elimina stresul. Apeleaza la aceasta terapie si atunci cand faci baie. Adauga un stop din uleiul esential preferat in apa din cada. Uleiurile esentiale de busuioc, lavanda sau menta te vor ajuta in momentele stresante.

5 Fa miscare. Pe langa o alimentatie echilibrata si sanatoasa, o alta metoda prin care sa elimini stresul este miscarea. Exercitiile fizice, efectuate timp de 30 de minute in fiecare zi, previn si reduc stresul. De asemenea, sistemul imunitar este stimulat. Mersul pe jos este unul dintre cele mai simple forme de miscare. Il poti practica oriunde, nu costa nimic si nu iti trebuie echipament special.

6 Zambeste. Rasul trimite un semnal catre muschii faciali, incurajand astfel relaxarea. Rasul ajuta respiratia, relaxeaza muschii si oxigeneaza sangele.

7 Rasfata-te. In perioada sarbatorilor, ia o pauza de la toate pregatirile si cumparaturile. Ofera-ti cateva clipe doar pentru tine. Acum este momentul sa te rasfeti cu prajitura sau felul de mancare preferat. Cumpara-ti un cadou pe care ti-l doreai de multa vreme, fie ca este vorba de articole de imbracaminte, incaltaminte sau o carte interesanta.

8 Canta melodiile preferate. In timp ce faci curatenie sau prepari mancarurile pentru masa de Craciun aculta un post de radia sau un CD cu melodiile preferate. Incearca sa canti si tu alaturi de interpretii preferati. Te vei simti mult mai bine si in acelasi timp vei avea mai mult chef sa iti duci la bun sfarsit planurile de sarbatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului