Boli

#punte dentara #punte #avantaje #dezavantaje

Puntea dentara vs implantul dentar. Avantaje si dezavantaje

Atat puntea dentara cat si implanturile dentare au rolul de a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa, ambele optiuni avand avantaje si dezavantaje pe care un doctor stomatolog trebuie sa le explice pacientilor sai, astfel incat acestia sa inteleaga si, in cele din urma, sa decida ce vor alege.

Puntea dentara

Potrivit Dr Aristide, o punte dentara este o o lucrare proteica utilizata in scopul inlocuirii a cel putin unui dinte lipsa sau pentru a se proteja si remodela dintii grav afectati. Puntea dentara este o lucrare fixa, fiind cimentata pe dintii de suport. Aceasta este formata din minim doua elemente de agregare (coroane dentare care fac posibila sprijinirea puntilor pe dinti) si corpul puntii.

De regula, se utilizeaza in cazul persoanelor cu edentatii partiale. Intre rolurile puntilor dentare cele mai importante sunt urmatoarele doua:

  • Puntile dentare asigura restaurarea morfologica a dintilor pierduti de catre o persoana;
  • Puntile dentare previn posibilele complicatii care pot sa apara dupa pierderea dintilor.

Implantul dentar

Implanturile dentare reprezinta o modalitate foarte buna de a inlocui dintii lipsa. In prezent, exista mai multe tipuri de implanturi si optiuni diferite, in functie de problema si bugetul fiecarui pacient. Un implant este un tratament rapid care implica inlocuirea unei radacini cu un dinte artificial. Procesul de implantare incepe cu o serie de teste de diagnostic care evalueaza starea osului.

Potrivit draristide.ro, toti factorii care conditioneaza un implant dentar sunt importanti: de la proiectare la pret. Cunoasterea mai multor informatii si planificarea unui implant dentar Bucuresti sau oriunde altundeva in tara reprezinta o garantie a succesului.

Motive care sustin avantajele puntii dentare in defavoarea implantului dentar

  • Aplicarea puntii dentare nu necesita timp de asteptare pentru vindecare, asemenea implantului;
  • O punte dentara are un cost cu mult mai mic decat al unui implant dentar;
  • O punte dentara se realizeaza intr-un timp cu mult mai scurt decat un implant dentar;
  • Optiunea pentru punte dentara nu include o interventie chirurgicala asemenea implantului dentar, din acest motiv sunt mai usor acceptate de pacienti;
  • Puntea dentara nu necesita rigorile impuse de un implant dentar cu privire la obiceiurile de viata si starea generala de sanatate.

Motive care sustin avantajele unui implant dentar in defavoarea puntilor dentare

  • In cazul unui implant dentar, dintii alaturati nu vor fi sacrificati asa cum se intampla in cazul puntilor cand este necesar ca dintii apropiati sa se devitalizeze si sa se slefuiasca;
  • Atat implanturile dentare cat si puntile dentare reprezinta alegeri optime atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere functional, cu toate acestea, prima optiune este net superioara din punct de vedere estetic deoarece este realizata pentru fiecare dinte in parte, ceea ce nu se intampla in cazul puntilor unde se lucreaza bloc. Pe de alta parte, in cazurile in care era necesar de realizat protezare totala, s-a dovedit ca implantul dentar a reprezentat solutia cea mai buna.
  • Un implant dentar are avantajul de contribui la reducerea procesului de resorbtie osoasa si retractie gingivala, ori in cazul puntilor, in lipsa igienei corespunzatoare, exista riscul de resorbtii osoase;
  • Implanturile dentare sunt similare dintilor naturali, o calitate ce asigura confortul psihic al unei persoane;
  • Implanturile au o durata de viata mai mare, in comparatie cu puntile;
  • Implantul dentar nu afecteaza vorbirea, ori in cazul puntilor acest lucru este posibil.

In situatia in care ambele variante sunt considerate optime pentru pacient, acesta trebuie sa decida luand in calcul si criteriile mentionate anterior.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare