Boli

#sanatate #boli #boli piele #priuritul inotatorului # alergii piele

Pruritul inotatorului, o alergie a pielii de care sa ai grija

Pruritul inotatorului este o reactie alergica a pielii la parazitii care se gasec in ape si piscine. Pentru a preveni aceasta problema, este indicat sa alegi cu grija locurile in care inoti. De asemenea, ai grija si ca piscina la care mergi sa fie intr-o stare de curatenie foarte buna.

Ce este pruritul inotatorului

Pruritul inotatorului este o iritatie cauzata de anumiti paraziti care traiesc in ape sau piscine. In zilele calde si insorite de vara, acesti paraziti se dezvolta in special in apele dulci. Atunci cand inoti in astfel de ape, parazitii patrund in piele, ducand astfel la iritatii si mancarimi.

Pielea umana nu este insa un mediu propice pentru acesti paraziti care mor rapid, cand inca se afla in pielea ta. Chiar daca este o problema inconfortabila, pruritul inotatorului dispare de la sine in cateva zile.

Simptomele pruritului inotatorului

Pruritul inotatorului se caracterizeaza prin mancarimi care apar in decurs de o ora - doua dupa inot si prin iritatii rosii. Pruritul inotatorului afecteaza doar pielea expusa. Daca inoti cu echipament de protectie nu vei fi afectat.

Este recomandat sa mergi la medic daca iritatiile si mancarimile nu dispar in decurs de o saptamana.

Cauzele pruritului inotatorului

Cauza pruritului inotatorului este o reactie alergica la parazitii din ape. Acestia patrund in ape prin intermediul fecalelor contaminate si a oualor de paraziti. Aceasta afectiune nu este contagioasa. Nu duce la alte complicatii, insa pot aparea infectii daca te scarpini prea dur.

Cum se trateaza pruritul inotatorului

Diagnosticarea pruritului inotatorului poate fi extrem de dificila, deoarece iritatiile sunt asemanatoare cu alte probleme de piele, precum dermatita, varicela, impetigo sau chiar herpes. Ai grija sa ii spui medicului ca simptomele neplacute au aparut dupa ce ai inotat.

De obicei, pruritul inotatorului se vindeca de la sine in cateva zile, insa in anumite cazuri simptomele pot persista chiar si o saptamana. Pentru a contrala mancarimile si iritatiile poti folosi creme antihistamicine, pe baza de calamina.

Stilul de viata si pruritul inotatorului

Daca ai contactat aceasta afectiune de piele, este foarte important sa rezisti sa nu te scarpini. Foloseste creme antihistaminice, care amelioreaza simptomele. De asemenea, trebuie sa acoperi zonele afectate cu un prosop curat si umed.

Fa o baie in cada, iar in apa presara sare epsom, bicarbonat de sodiu si fulgi de ovaz. Fa o pasta din bicarbonat de sodiu si apa si aplica pe zonele afectate.

Cum sa previi pruritul inotatorului

Pentru a preveni pruritul inotatorului este indicat sa ai grija unde inoti. Evita apele care nu arata bine sau in zonele mai mlastinoase. Daca esti un inotator experimentat incearca sa inoti in ape mai adanci mai departe de mal.

Dupa fiecare partida de inot, fa un dus. De asemenea, este indicat sa ai mai multe costume de baie, pe care sa le alternezi si care sa fie in permanenta curate. Daca acasa ai piscina, ai mare grija de ea, curat-o frecevent pentru a preveni dezvoltarea de paraziti dauntori.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare