Boli

# proceduri medicale #aritmie

Procedurile medicale care iti pot salva viata. Ce sa faci daca suferi de aritmie?

Aritmiile cardiace sunt tulburari de ritm cardiac. In timp ce ritmul cardiac normal, in repaus, este de 60-100 de batai pe minut, aritmiile sunt caracterizate de batai mai lente sau mai rapide in comparatie cu ritmul normal. Desi unele aritmii cardiace sunt usoare si simplu de gestionat cu medicamente, altele sunt forme mai severe si dificil de tratat, fiind asociate si cu complicatii mortale.

Principalele aritmii cardiace periculoase sunt: fibrilatia atriala, blocul cardiac, tahicardia ventriculara si fibrilatia ventriculara. In timp ce fibrilatia atriala este asociata cu formarea de cheaguri si cu accidentul vascular cerebral, blocul cardiac este asociat cu colaps, iar tahicardia ventriculara si fibrilatia ventriculara pot instala oricand un stop cardio-respirator si deces. Afla care sunt procedurile care iti pot salva viata, daca suferi de o astfel de aritmie cardiaca.

Implantare de defibrilator cardiac

Defibrilatorul cardiac implantabil este un dispozitiv de mici dimensiuni, de marimea unei cutii de chibrituri. Acest dispozitiv imita defibrilatorul cardiac obisnuit, avand rolul de a transmite socuri electrice pentru normalizarea ritmului cardiac. Defibrilatorul cardiac conventional se utilizeaza atat pentru normalizarea ritmului cardiac, cat si pentru resuscitarea pacientilor aflati in stop cardio-respirator.

Pe de alta parte, defibrilatorul cardiac implantabil ajuta la prevenirea instalarii stopului cardio-respirator si decesului. Practic, pacientul cu defibrilator cardiac implantat este in permanenta asistat medical. Acest dispozitiv se utilizeaza pentru tratamentul aritmiilor grave – tahicardie ventriculara, fibrilatie ventriculara.

Defibrilatorul cardiac se implanteaza intr-un buzunaras creat sub pielea de la nivelul pieptului, printr-o incizie de mici dimensiuni. Prin tehnici minim invazive, defibrilatorul este conectat la inima, cu ajutorul sondelor (fire). Atunci cand inima bate foarte repede, dispozitivul detecteaza acest lucru si transmite socuri electrice catre inima, prin intermediul sondelor. Pacientul se recupereaza rapid dupa o astfel de procedura, daca se utilizeaza tehnici minim invazive.

Implantare de stimulator cardiac (cardiostimulator/pacemaker)

Stimulatorul cardiac sau pacemakerul este un dispozitiv asemanator defibrilatorului cardiac, insa se deosebeste de acesta prin mecanismul de actiune. Pacemakerul nu transmite socuri electrice, ci impulsuri electrice, pentru a stimula inima sa bata (asa cum ii spune si denumirea – stimulator).

Stimulatorul cardiac se utilizeaza in tratamentul aritmiilor lente, care pun viata in pericol – bradicardie severa, bloc cardiac (cum ar fi bloc atrio-ventricular complet), sindrom QT lung, boala de nod sinusal, fibrilatie atriala cu disfunctie de nod sinusal. Stimulatorul cardiac se implanteaza la fel ca si defibrilatorul cardiac.

Cardioversie electrica

Cardioversia electrica este o procedura care utilizeaza curentul electric pentru a restabili ritmul inimii, in cazul pacientilor cu episoade de fibrilatie atriala, flutter atrial, tahicardie ventriculara. Procedura necesita spitalizare de zi si sedare. Aceasta presupune atasarea a doi electrozi de pieptul pacientului, conectati la un defibrilator care monitorizeaza bataile inimii si transmite un soc electric.

Ablatie cu radiofrecventa si crioablatie

Ablatia cu radiofrecventa si crioablatia se utilizeaza frecvent in tratamentul fibrilatiei atriale, aritmie asociata cu un risc ridicat de accident vascular cerebral. Aritmiile sunt cauzate de anumite zone ale inimii care au preluat functia de generatoare de impulsuri electrice, care in mod normal ii revenea nodului sinusal. Deoarece aceste zone nu sunt specializate, provoaca impulsuri neregulate. Ablatia cu radiofrecventa isi propune sa distruga aceste zone, folosind unde radio care ard tesutul, astfel incat ritmul cardiac sa revina la normal. Crioablatia, in schimb, utilizeaza energie rece, care distruge tesutul prin inghetare.

Procedurile de ablatie a aritmiilor se efectueaza prin metode interventionale, folosind tehnica de cateterism cardiac. Aceasta presupune efectuarea unei punctii, de obicei in zona inghinala. La nivelul acestei punctii sunt introduse tuburi foarte subtiri si flexibile, numite catetere. Sub ghidajul razelor X, acestea sunt avansate pana la inima. Prin tuburi se introduc microinstrumentele necesare desfasurarii procedurii. Astfel, procedura nu lasa cicatrici, este rapida si permite o recuperare rapida.

In concluzie, aritmiile cardiace care pun viata in pericol pot fi tratate intr-un mod eficient prin aceste proceduri moderne. Discuta cu medicul tau in vederea acestor tratamente, daca suferi de o aritmie cardiaca severa.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/medical-stimulator-cardiac-1423883/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare