Boli

#semne cancer de san #cancer #cancer de san

Primele semne ale cancerului de san

Cancerul de san a devenit o boala din ce in ce mai raspandita printre femeile din Romania. Principalul motiv al deceselor din cauza acestei afectiuni este lipsa de informare si ignorarea primelor simptome.

Majoritatea femeilor care ajung la medic sunt deja in stadiu avansat al bolii. Principalii factori care favorizeaza aparitia cancerului la san sunt expunerea la estrogeni (apariția ciclului menstrual la o varsta mai mica și intrarea la menopauza mai tarziu expun corpul la estrogeni pe o perioada mare), obezitatea, consumul de alcool și tratamentele de substituție hormonala.

Primele semne ale cancerului

  • noduli durerosi, cu supraprafa neregulata;
  • cresterea asimetrica a unui san;
  • retractia mamelonului sau a unei portiuni a acestuia;
  • deformarea unui san;
  • roseata;
  • ulceratie.

Foarte rar cancerul de san este insotit de durere.

Cum se face corect palparea sanilor

Medicii recomanda ca fiecare femeie sa isi controleze sanii in fiecare luna, la 3-4 zile dupa terminarea ciclului menstrual.

Pentru femeile aflate la menopauza, examinarea mamara este bine sa se faca in aceeasi zi a lunii. Iata cum se face corect!

In fata oglinzii: priveste-ti sanii stand in picioare, cu bratele pe langa corp, apoi cu bratele ridicate deasupra capului, precum si cu mainile pe solduri, in timp ce iti impingi umerii in fata. Urmareste orice modificare posibila legata de marimea, simetria si forma sanilor. Daca observi o modificare a culorii la unul dintre sani, un aspect rosiatic, incretituri, infundarea mameloanelor sau aspectul de „coaja de portocala”, nu amana vizita la medic.

La dus: este usor sa observi modificarile legate de consistenta sanilor, mai ales ca sapunul actioneaza ca un lubrifiant. Foloseste mana dreapta pentru examinarea sanului stang si invers. Palparea se face cu toata suprafata degetelor (nu doar cu varfurile) in cercuri concentrice, de sus in jos si radial (din varful mamelonului, in sensul razelor unui cerc).

In pozitia culcat: asaza-ti sub umar o perna, ridica bratul, iar cu cealalta mana palpezi sanul folosind aceleasi miscari ca si cele descrise mai sus. Nu uita sa examinezi si zona subratului, fiind atenta la aparitia oricarei umflaturi. La sfarsit, strange mamelonul intre degete (scurgerile de sange sunt anormale).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare