Boli

#tratarea stomatologica #preventia #clinica stomatologica

Preventia si tratarea stomatologica timpurie

Stomatologia preventiva este practica ingrijirii dintilor pentru a-i mentine sanatosi. Acest lucru ajuta la evitarea cariilor, a bolilor gingivale, a uzurii smaltului si nu numai.

Exista multe forme de stomatologie preventiva, cum ar fi periajul zilnic si curatarea dentara. Pentru a mentine o sanatate orala optima, recomandam vizite la dentist la intervale regulate stabilite de un dentist.

Aceste practici sunt concepute pentru a se asigura ca dintii sunt curati, puternici si albi. Copiii trebuie invatati o igiena orala adecvata la o varsta frageda. Iata cateva lucruri pe care e nevoie sa le faceti pentru a preveni afectiunile stomatologice:

Periati-va zilnic dintii

Cea mai importanta parte a stomatologiei preventive este sa va spalati dintii zilnic cu pasta de dinti cu fluor. Majoritatea oamenilor ar trebui sa isi inlocuiasca periutele de dinti de trei pana la patru ori pe an sau pe masura ce firele de par incep sa se sfarame.

Nu uitati sa va spalati si limba. Acest lucru va va ajuta sa eliminati bacteriile din gura si, de asemenea, sa va improspatati respiratia.

Folositi zilnic ata dentara

De asemenea, se recomanda folosirea atei dentare zilnice. Ata dentara ajuta la curatarea spatiilor inguste dintre dinti. Daca aveti un aparat dentar, poate fi necesar sa utilizati filete de ata pentru a ajunge intre consolele metalice.

Pentru a obtine cele mai multe beneficii din folosirea atei dentare, veti dori sa va asigurati ca folositi ata dentara in mod corect. La urmatoarea vizita stomatologica, cereti medicului dentist sa faca o demonstratie rapida pentru folosirea atei dentare, pentru a va asigura ca beneficiati din plin de utilizarea acestui instrument.

Vizitati medicul dentist

Ar trebui sa va adresati medicului dentist cel putin o data pe an pentru un consult de verificare a dintilor si gingiilor. Daca aveti un risc ridicat de probleme dentare, probabil veti beneficia de vizite dentare mai frecvente.

Daca aveti un risc scazut de probleme dentare, este posibil sa vedeti aceleasi beneficii de la o singura curatare pe an. Curatarile si examenele dentare permit stomatologilor sa identifice problemele si sa le ingrijeasca imediat.

Daca aveti asigurare dentara, aflati ce cost este acoperit. Multe planuri de asigurare acopera doua vizite stomatologice preventive pe an.

Adopta o dieta echilibrata

Adoptarea unei diete echilibrate va ajuta, de asemenea, sa va protejati dintii, oferindu-le nutrientii de care au nevoie. Limitati aportul de zahar, inclusiv carbohidrati simpli precum painea alba si beti multa apa pe tot parcursul zilei.

Vitaminele sunt importante pentru sanatatea bucala. Consumul unei diete variate va va ajuta sa obtineti toate vitaminele de care aveti nevoie pentru a va mentine un zambet sanatos.

Ce face stomatologia preventiva?

Stomatologia preventiva impiedica oamenii sa dezvolte probleme dentare mai tarziu. Daca oferiti o ingrijire dentara adecvata, puteti evita sau diminua efectele acestor afectiuni:

  • gingivita
  • pierderea smaltului
  • Parodontita

Cine beneficiaza de stomatologie preventiva?

Toata lumea beneficiaza de stomatologie preventiva. Copiii, in special, beneficiaza, deoarece le permite dintilor adulti nou-dezvoltati sa devina puternici si sanatosi.

Etansantii dentari si tratamentele topice cu fluor contribuie la prevenirea cariilor din dintii copiilor dumneavoastra. Daca sunteti un adult in varsta, puteti beneficia de stomatologie preventiva, deoarece va ajuta sa va pastrati dintii reali.

Sanatatea bucala este legata de sanatatea corpului dumneavoastra in ansamblu. Acest lucru se datoreaza faptului ca gura este un teren de reproducere pentru bacterii daunatoare. Mentinerea unei guri curate va ajuta sanatatea generala.

Care sunt beneficiile stomatologiei preventive?

Cu o igiena dentara buna, va puteti reduce considerabil riscul de aparitie a cariilor, gingivitei, parodontitei si a altor probleme dentare.

Acest lucru, la randul sau, va poate reduce riscul de probleme secundare cauzate de sanatatea bucala deficitara. Unele probleme de sanatate care pot fi legate de o sanatate orala precara sunt:

  • Diabet
  • Boala de inima
  • Osteoporoza
  • Boala respiratorie
  • Cancer

Nasterea prematura si greutatea redusa la nastere pot fi, de asemenea, legate de o sanatate orala deficitara. Ar trebui sa continuati sa practicati sau sa adoptati o buna sanatate orala preventiva daca sunteti gravida. Aceasta include vizitarea medicului dentist pentru controale de rutina in timpul sarcinii.

Pe langa reducerea riscului pentru alte probleme de sanatate, practicarea unei sanatati preventive bune va poate economisi bani. Chiar si cu asigurarea dentara, costurile asociate cu igiena orala deficitara se pot aduna.

Cu totii stim ca este mai bine sa prevenim decat sa tratam, asadar va incurajam sa nu uitati de sanatatatea orala si sa realizati vizite periodice pentru a preveni principalele boli ale cavitatii bucale!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului