Boli

# vaccinuri compensate #vaccinuri

Premiera in Romania: Vaccinurile, pe lista tratamentelor compensate

 

Vaccinurile esentiale, administrate gratuit in acest moment doar unor categorii de populatie, ar putea intra in premiera pe lista tratamentelor compensate pentru toate categoriile de populatie, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, potrivit Hotnews.

Romania ar trebui sa aiba, pe langa calendarul de vaccinare al copilului, si un calendar de vaccinare al adultului si al bolnavului cronic, iar compensarea ar trebui sa mearga mana in mana cu acest calendar," afirma Adriana Pistol, medic si directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

In acest moment, vaccinurile sunt oferite gratuit doar anumite categorii de populatie: spre exemplu, de vaccinul anti-gripal beneficiaza gratuit persoanele cu varsta de peste 65 de ani, cele care sufera de boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copiii, batranii institutonalizati, personalul medical si femeile insarcinate.

Ministrul Sanatatii: este nevoie de campanii de informare

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, atrage atentia si spune ca masurile legate de vaccinare trebuie dublate obligatoriu si de campanii de informare, pentru a fi eficiente.

"Cu siguranta sunt niste pasi pe care trebuie sa ii facem, dar mai intai trebuie sa ne asiguram ca populatia este suficient pregatita pentru ca atunci cand se achizitioneaza vaccinuri, ele sa fie folosite. Sa nu uităm ce s-a intamplat in anul 2008 cu vaccinul impotriva HPV," a precizat Sorina Pintea.

Romania, tara cu cela mai puternice miscari anti-vaccinare

Scepticismul cu privire la siguranta vaccinurilor este la un nivel ridicat în Europa, iar Romania este una dintre tarile cu cele mai puternice miscari anti-vaccinare, alaturi de Polonia, Ucraina si Italia, scria in toamna anului trecut The Wall Street Journal.

"Izbucnirea epidemiei de rujeola din Romania, care a facut 64 de morti, majoritatea copii nevaccinati, si peste 17.000 de cazuri de imbolnaviri, a venit pe fondul unei respingeri generalizate a vaccinurilor in aceasta tara saraca, aflata in fruntea unei tendinte europene ce escaladeaza: curentul anti-vaccinist," notau jurnalistii straini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare