Boli

#gradinita #minge #epilepsie #anomalii #crize de epilepsie #boli rare

Povestea copilului cu vene albastre pe frunte: sufera de trei boli fatale

Ethan Stewart, un copil in varsta de 4 ani, risca sa faca o criza si sa moara de fiecare data cand adoarme, devine entuziast sau este plictisit. Copilul s-a nascut cu un grup de vene stralucitoare si albastre pe frunte si sufera de o combinatie unica de afectiuni neurologice rare.

Crize epileptice in fiecare zi

De cand s-a nascut, copilul a suferit mii de crize epileptice. Chiar si bucuria la auzul soneriei este suficient pentru a-i provoca o criza.

Parintii copilului, Erica si Philip, sunt mereu cu ochii pe el, fiindca se tem sa nu faca o noua criza.

Ethan sufera de trei boli neurologice. Are sindromul Sturge-Weber - o malformatie care provoaca epilepsie si creste riscul de accident vascular cerebral. Aproximativ un copil din 50.000 este afectat de aceasta boala.

In plus, Ethan are hemangiom cerebral, dar si un grup anormal de vase de sange, vizibile pe frunte si pe fata.

De asemenea, copilul sufera de disfazie corticala - o anomalie in dezvoltarea creierului, care declanseaza convulsii.

Durata crizelor epileptice

Combinatia dintre aceste boli ii provoaca lui Ethan crize frecvente, de scurta sau de lunga durata. Unele crize pot dura doar cateva secunde, insa altele pot tine pret de cateva minute.

Crizele pot aparea pe parcursul zilei, dar si noaptea, cand pot deveni foarte grave, intrucat copilul nu se poate trezi din somn.

Convulsiile pot fi declansate de lucruri marunte: entuziasm, plictiseala sau epuizare. "El devine entuziasmat cand vin prietenii la el sau cand cineva suna la usa. Este foarte dificil, insa starea lui a devenit o parte din viata", a declarat mama copilului, potrivit "Daily Mail".

"Cea mai mare temere a mea este ca Ethan sa nu fie acceptat in societate din cauza starii sale", a adaugat femeia.

Intr-o zi buna, Ethan poate suferi doar doua sau trei crize epileptice, dar in cele mai multe zile, el sufera pana la zece crize.

Modul de manifestare al crizelor

Desi sufera de aceste afectiuni, Ethan se bucura de viata ca oricare alt copil normal, merge la gradinita, se joaca cu mingea si alearga prin parc.

In multe dintre crizele pe care le face, Ethan pare sa viseze cu ochii deschisi, insa sunt si crize in care muschii lui sunt slabiti si Ethan se prabuseste. Unele convulsii il fac sa se simta speriat si simte un sentiment ciudat in stomac. Multe dintre aceste crize ii pot pune in pericol viata.

Uneori, Ethan isi poate avertiza parintii atunci cand urmeaza sa sufere o criza, intrucat fata lui se inroseste sau simte un miros ciudat. Cu toate acestea, multe crize au fost atat de rapide, incat nu era evident cand suferea una.

Din acest motiv, Ethan nu a fost diagnosticat oficial cu epilepsie focala decat in septembrie anul trecut, de cand a inceput sa ia si medicamente anticonvulsii pentru a incerca sa le tina sub control.

Mama copilului spera ca medicamentele sa aiba un efect puternic pe termen lung si sa il ajute sa poata duce o viata la limita normalului.

"Este un copil puternic, foarte increzator in sine", a adaugat mama baiatului.

Sursa foto:dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare