Boli

#accidente #rani #pagi #operatie

Pomparea de lichide reci in artere, o solutie salvatoare pentru pacienti

Pomparea de lichide reci in arterele pacientilor aflati in stare critica pe masa de operatie este un nou tratament revolutionar care ar putea sa creasca sansele de supravietuire , informeaza dailymail.co.uk.

Tratamentul a fost realizat de un specialist de la Spitalul General Massachusetts din Boston. Persoanele care au suferit accidente grave sau atacuri violent pot fi readusi la viata cu ajutorul acestui tratament. De cele mai multe ori chirurgii au foarte putine minute la dispozitie pentru a salva vietile pacientilor. Plagile provocate de arme de foc sau acciente rutiere sunt unele dintre cele mai des intalnite cauze de deces.

Prin aceasta metoda, medicii chirurgi vor avea la dispozitie mai mult timp pentru a duce la bun sfarsit interventiile chirurgicale. Astfel, prin pomparea unor fluide la temperaturi joase in sistemul circulator al pacientilor acestia vor fi "readusi dintre morti".

Scaderea rapida a temperaturii corporale incetineste procesul de moarte celulara si impiedica moartea cerebrala. Se evita astfel oprirea batailor inimii.

 

Metoda cu 90% sanse de supravietuire

 

Medicii de la Massachusetts General Hospital sustin ca aceasta procedura ar putea salva vietile a 90% din totalul pacientilor cu rani fatale.

Metoda a fost deja aplicata cu succes in cadrul unor operatii efectuate pe animale de laborator. Medicii spera sa inceapa in curand testele si pe pacienti umani.

Metoda revolutionara inventata de medicii din Boston consta in pomparea unor lichide la temperaturi joase, denumite "expansoare de plasma". Acestea contin nutriente si substante necesare functionarii sistemului circulator.

In timpul unui accident, creierul sufera leziuni cerebrale ireversibile daca este privat de oxigen pentru o perioada de cinci minute. Decesul se produce in 15 minute. Racirea corpului incetineste metabolismul . Se  reduce astfel nevoia de oxigen a celulelor.

Dupa finalizarea operatiei, pacientul este incalzit treptat, prin pomparea propriului sange, la temperatura obisnuita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului