Boli

#dureri articulatii #poliartrita reumatoida #simptome poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida - cum recunosti simptomele

Poliartrita reumatoida este o afectiune cronica, sistemica, caracterizata prin afectarea articulatiilor, dar si a organelor interne.
Cauzele aparitiei poliartritei reumatoide nu au fost elucidate complet, dar se iau in calcul predispozitia genetica, agenti infectiosi de tipul bacteriilor sau virusurilor, unii factori de mediu, cum ar fi expunerile la praf de carbune, granit, siliciu, solventi organici sau un raspuns imun anormal.

Debutul bolii este lent, fie cu durere articulara, tumefactie si redoare matinala (limitarea miscarilor articulare predominant dimineata), fie prin semne generale – astenie fizica, lipsa poftei de mancare (inapetenta), subfebrilitate.

Afectarea articulara se caracterizeaza prin redoare matinala, durere de intensitate crescuta la strangerea articulatiilor mici ale mainilor, sensibilitate la palparea articulara, tumefactie, deformari articulare si limitarea mobilitatii articulare.

Interesarea articulara este simetrica, articulatiile cele mai frecvent afectate fiind interfalangienele, metacarpofalangienele, metatarso – falangienele si radiocubitocarpienele (articulatiile mici ale mainilor si picioarelor si pumnul).

Cum este afectat organismul de poliartrita reumatoida

Afectarea articulatiilor mainilor se caracterizeaza prin durere, tumefactie, atrofie musculara si deformari articulare in stadiile avansate, de tipul ,,degete fuziforme, degete in gat de lebada, mana in spate de camila, laba de cartita, degete in butoniera’’.

Articulatia cotului este afectata la mai mult de jumatate din pacienti si se manifesta prin tumefactie, durere articulara, limitarea mobilitatii cu fixarea antebratului in flexie.

Articulatia umarului este interesata frecvent si se manifesta prin durere nocturna, sensibilitate la palparea articulara si limitarea mobilitatii.

Genunchiul este afectat frecvent in evolutia bolii si manifestarile clinice includ dureri spontane si la mobilizarea genunchiului, fixarea in flexie a articulatiei genunchiului, atrofie musculara si deformarea genunchiului.

Articulatia soldului este interesata tardiv, dar se prezinta cu durere severa la mobilizarea articulara si tulburari de mers.

Articulatiile piciorului sunt afectate aproape la fel de frecvent ca articulatiile mainilor, simptomatologia cuprinzand durere, tumefactie, sensibilitate la palpare si in timp deformari articulare si limitarea miscarilor articulare.

Coloana vertebrala cervicala este afectata tardiv, tabloul clinic, caracterizandu-se prin durere occipitala, accentuata de mers, contractura musculara,iar in evolutie apar dureri si amorteli pe traiectul radacinilor nervoase, tulburari de sensibilitate.

Afectarea extraarticulara cuprinde prezenta nodulilor reumatoizi, care apar de obicei pe suprafetele de extensie ale antebratului si pe zonele de piele supuse la presiune, tendoane si periarticular.

Afectarea pulmonara se prezinta sub forma de pleurezie, fibroza interstitiala, pneumonie interstitiala care poate evolua uneori pana la bronsiolita si ulterior insuficienta respiratorie, boala obstructiva respiratorie, hipertensiune pulmonara.

Afectarea cardiaca se manifesta prin miocardita, pericardita, endocardita, vasculita arterelor coronare.

Afectarea renala se caracterizeaza prin amiloidoza manifestata prin sindrom nefrotic.

Afectarea oculara presupune diverse forme evolutive de sclerita, keratoconjunctivita sicca, vasculita retiniana.

Manifestarile cutanate sunt reprezentate de eritem palmar, hemoragii subunghiale, purpura palpabila si ulceratii care se pot suprainfecta.

Afectarea digestiva este secundara consumului de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si glucocorticoizi, reprezentata prin gastroduodenite, ulcere gastroduodenale, ulceratii intestinale, perforatii si hemoragii digestive.

Afectarea osoasa este frecventa in poliartrita reumatoida, pierderea de tesut osos fiind mai crescuta la femei in postmenopauza si la pacientii cu bolala activa.

Afectarea musculara include atrofia musculara, miozita inflamatorie, miopatia cortizonica.

Prin multiplele forme de manifestare clinica, prin complexitatea tratamentului si prin potentialul evolutiv, invalidant pentru pacient, poliartrita reumatoida reprezinta o afectiune care necesita o abordare atenta, multidisciplinara, care sa fie in beneficiul pacientului.

Daca aveti intrebari legate de poliartrita reumatoida, le puteti adresa doamnei Dr Camelia Rosu, prin postarea unui comentariu la acest articol.

Sursa foto: roche.md

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare