Boli

# protejare vedere #ochelari protectie #vedere

Petreci mult timp in fata calculatorului? Afla daca ai nevoie de ochelari de protectie!

Petrecem in medie, intre 8 si 10 ore pe zi in fata calculatorului, tabletei si/sau telefonului. Expunerea prelungita la un ecran poate cauza simptome de stres ocular de dispozitivele digitale precum ochi iritati, vedere incetosata dureri de cap si sensibilitate la lumina. De aceea este foarte important sa ne protejam ochii. Insa ce este mai bine sa alegem? Ochelari de protectie sau lentile de contact?

 

Potrivit unui studiu efectuat pe un esantion de treizeci si unu de voluntari sanatosi cu varsta intre 21 si 40 de ani, ce au purtat ochelari in ultimele 6 luni si petreceau mai mult de doua ore in fata dispozitivelor digitale, 42% dintre participanti au declarat ca au avut simptome de stres ocular dupa una sau doua ore de utilizare a dispozitivelor digitale. Respondentii la studiu au purtat ochelari cu lentile Sync III timp de o luna.

Rezultatul principal a fost reducerea gravitatii simptomelor de stres ocular din cauza utilizarii dispozitivelor digitale. Rezultatele secundare au fost masuratorile performantei vizuale, inclusiv: acuitatea vizuala, amplitudinea acomodarii, retinoscopia MEM, scorul experientei vizuale, nivelul de satisfactie.

Aproape noua din zece adulti (87%) au delcarat ca folosesc dispozitivele digitale mai mult de doua ore zilnic, in timp ce 52,2% declara ca folosesc doua dispozitive simultan. O combinatie de factori, inclusiv distanta de la care se privesc ecranele digitale, frecventa si durata timpului de utilizare, precum si expunerea la lumina albastra emisa de ecranele cu iluminare din spate, poate afecta sistemul ocular si poate cauza sindromul privitului la calculator (SPC), cunoscut si drept stresul ocular din cauze digitale.

SPC se manifesta prin ochi uscati, iritati, privire incetosata, durere de gat/umeri si spate datorata posturii inadecvate si dureri de cap cauzate de stres ocular repetat.

Multe persoane experimenteaza disconfort ocular dupa doua sau mai multe ore in fata ecranelor digitale, care includ computere de birou si laptopuri, tablete, telefoane inteligente si televizoare. Optica medicala a identificat SPC ca fiind o provocare pentru confortul si sanatatea ochilor. in ultimii ani, au fost dezvoltate lentile optimizate speciale si tratamente inovatoare pentru a contribui la ameliorarea SPC, eliminarea reflexiilor si filtrarea luminii albastre nocive. in plus, aceste solutii si-au dovedit capacitatea de a imbunatati acuitatea vizuala, confortul si precizia oculara.

Toti participantii au declarat ca folosesc telefoane inteligente. Laptopul a fost identificat ca al doilea cel mai utilizat dispozitiv digital. Tabletele si calculatoarele de birou au fost folosite mai putin comparativ cu telefoanele inteligente si laptopurile. Laptopurile si calculatoarele de birou au fost folosite, de obicei, la locul de munca; acasa, participantii au preferat sa foloseasca telefoanele inteligente si laptopurile. Telefoanele inteligente au fost folosite peste tot.

Doar 10% dintre participanti au folosit doar un dispozitiv digital (telefon inteligent), iar 90% dinte acestia au folosit doua sau mai multe dispozitive digitale; 45% au folosit doua dispozitive (in majoritatea cazurilor, telefonul inteligent si laptopul); 32% au folosit trei dispozitive (telefonul inteligent, laptopul, calculatorul sau tableta); iar 13% au folosit toate dispozitivele mentionate mai sus. Mai mult, 97% dintre participanti au folosit dispozitive digitale timp de patru sau mai multe ore pe zi, iar 35% au folosit dispozitive digitale timp de 11-13 ore pe zi.

Comparand rezultatul de la prima investigatie cu rezultatul dupa purtarea lentilelor Remark timp de o luna, valoarea AA a crescut in 55% cazuri, a ramas neschimbata in 29% cazuri si a scazut in 16% cazuri.

Retinoscopia MEM: Comparand rezultatul de la prima investigatie cu rezultatul dupa purtarea lentilelor Remark timp de o luna, 93,5% dintre participanti au avut retinoscopia MEM in interval normal, existand o usoara imbunatatire a scorului.

De asemenea, toti participantii au completat de doua ori chestionarul privind experienta vizuala: in timpul primei investigatii purtand ochelarii vechi si, din nou, in timpul celei de-a treia investigatii purtand ochelarii noi. Primul scor a fost de 11,19 ± 6,23, iar al doilea a fost de 5,48 ± 4,09. O comparatie a celor noua raspunsuri (valorile minime ale raspunsurilor) la intrebarile privind experienta vizuala cu ochelarii vechi si noi este prezentata in graficul de mai jos.

Toti participantii au completat chestionarul privind satisfactia dupa 15 minute si dupa o luna de purtat noile lentile cu sustinere pentru acomodare. Primul scor de satisfactie a fost deja destul de ridicat – 37,29 ± 4,96 (max. 52) – si a crescut la sfarsitul perioadei se testare de o luna la 39,52 ± 7,47. Activitatea cu cea mai semnificativa imbunatatire a fost cititul.

Utilizarea lentilelor cu sustinere pentru acomodare cu unul din doua niveluri de putere functionala, realizate din material cu indice 1,6 cu filtru de lumina albastra si tratament antireflex, a dus la imbunatatirea scorului AA, la reducerea semnificativa a simptomelor oculare asociate utilizarii dispozitivelor digitale si la cresterea nivelului de satisfactie. Aceste constatari sunt dovada ca utilizarea lentilelor cu sustinere de acomodare si filtru de lumina albastra poate fi benefica pentru utilizatori de dispozitive digitale care sufera de SPC.

Lentilele Sync III prezinta puterea pentru distanta adecvata utilizarii de zi cu zi si o optiune cu trei "zone de amplificare" in partea inferioara a lentilei, optimizate pentru modul in care pacientii isi folosesc ochii in ziua de azi. Zona de amplificare prezinta o putere sporita, ceea ce ajuta muschii oculari sa se relaxeze si sa focalizeze mai usor, reducand stresul ocular si imbunatatind confortul vizual pe tot parcursul zilei. Orice persoana intre 13 si 45 de ani care petrece doua sau mai multe ore pe zi focalizand privirea pe ecrane digitale sau efectuand alte sarcini care implica vedere de aproape poate beneficia de puterea relaxanta a lentilelor Sync III.

"Revolutia digitala a schimbat dramatic modul in care privim lumea, iar ochii nostri sunt supusi efectiv stresului," spune Olga Prenat, optometrist si Director al Hoya Faculty. "In mare parte acest lucru se datoreaza faptului ca ochii nostri nu sunt facuti sa petreaca perioade lungi de timp in fata ecranelor sau efectuand sarcini care implica vederea de aproape. Lentilele Sync III sunt. Cu atat mai mult, studiile noastre indica faptul ca majoritatea utilizatorilor de dispozitive digitale nu au auzit de stresul ocular provocat de dispozitivele digitale si isi considera simptomele drept inevitabile. Prin urmare, educarea pacientilor este cruciala. Pe masura ce viata noastra devine din ce in ce mai digitala, toti cei din domeniul opticii se vor confrunta cu cerinte noi de acest ordin."

"In acelasi timp, recunoastem ca nu toti utilizatorii digitali sunt identici," adauga Maarten Brouwer, Expert in lentile, EMEA. "Din acest motiv am dezvoltat trei optiuni de amplificare a puterii Sync III, pentru profiluri de utilizator diferite. Acestea ofera sustinere pentru acomodare adecvata in functie de varsta pacientului, gradul de utilizare a dispozitivelor digitale si severitatea simptomelor de stres ocular din cauze digitale. Combinand indelunga noastra experienta in sanatate oculara si proiectare a lentilelor cu o cunoastere de ultima ora a comportamentului uman, lentilele Sync III reflecta cunostintele noastre despre modul in care oamenii convietuiesc cu dispozitivele lor digitale. Ca urmare, am dezvoltat o lentila care este perfect adaptata pentru a se adresa nevoilor utilizatorilor digitali din ziua de azi – si ofera specialistilor in optica medicala o oportunitate ideala de a se diferentia pe piata deja aglomerata a lentilelor monofocale."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare