Boli

# diabet cancer #boli #cancer #diabet

Persoanele care sufera de diabet prezinta un risc mare de a face o boala necrutatoare

Persoanele care sufera de diabet, in special femeile, prezinta un risc mai mare de a dezvolta tumori cancerigene, arata un studiu recent realizat de oamenii de stiinta din Australia.

Cercetarea a fost una ampla, care a durat mai multi ani si la care au participat peste 20 de milioane de persoane. Aceasta cercetare s-a facut in cadrul a 47 de studii, in urma carora s-a demonstrat in premiera ca femeile care sufera de diabet prezinta un risc mai amre de aparitie a unei forme de cancer, comparativ cu barbatii.

Cercetatorii au atras atenţia că aceste diferenţe observate între sexe "nu sunt insignifiante" şi trebuie evaluate.

Cercetarea realizată la "The George Institute for Global Health" al Universitatii Noul Wales de Sud, afiliat Universitatii Oxford din Marea Britanie, a descoperit ca femeile cu diabet au un risc cu 27% mai mare de a dezvolta cancer in comparatie cu cele care nu au primit acest diagnostic. In cazul barbatilor, diabetul a fost asociat cu un risc cu 19% mai mare, potrivit concluziilor publicate in jurnalul "Diabetologia".

"Cunoaştem faptul că, de multe ori, femeile sunt tratate insuficient când se prezintă pentru prima oară cu simptome de diabet, au mai puţine şanse de a beneficia de terapie intensivă şi nu îşi administrează medicaţia la acelaşi nivel ca bărbaţii. Toate acestea ar putea explica într-un fel de ce femeile au un risc mai mare de a dezvolta cancer în comparaţie cu bărbaţii", a declarat doctor Sanne Peters din cadrul institutului amintit". "Însă, fără o cercetare mai aprofundată nu putem şti sigur. Diferenţele pe care le-am identificat nu sunt insignifiante şi trebuie evaluate", a precizat coautoarea studiului.

În general, femeile diagnosticate cu diabet prezintă un risc cu 11% mai mare in comparatie cu barbatii de a dezvolta cancer renal. In cazul cancerului oral si al celui de stomac acest risc este cu 13% si respectiv 14% mai ridicat. In plus, riscul de a dezvolta leucemie este cu 15% mai mare, conform concluziilor studiului.

A fost observat, insa, un risc cu 12% mai mic ca femeile cu diabet sa dezvolte cancer hepatic in comparatie cu barbatii diagnosticati cu aceasta afectiune.

Se estimeaza că nivelul ridicat al glicemiei ar putea avea efecte cauzatoare de cancer favorizând deteriorarea ADN-ului.

"Asocierea dintre diabet si riscul de a dezvolta cancer este acum stabilita cu in mod categoric", a declarat doctor Toshiaki Ohkuma din cadrul aceluiasi institut.

"De asemenea, am demonstrat în premieră că femeile cu diabet sunt mai predispuse la apariţia oricărei forme de cancer şi au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer renal, oral, de stomac şi leucemie. Numărul persoanelor cu diabet s-a dublat la nivel mondial în ultimii 30 de ani şi încă mai avem multe de învăţat despre această boală", a precizat coautorul studiului adăugând că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a se afla cauzele din spatele acestei asocieri. De asemenea, Ohkuma a subliniat că atât diabeticii cât şi membrii comunităţii medicale trebuie să fie conştienţi de riscul crescut de cancer în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet.

Diabetul afectează peste 415 milioane de persoane de pe glob, 5 milioane de decese fiind asociate anual acestei boli, a notat institutul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare