Boli

#proiectul legii vaccinarii #amenzi parinti vaccinare copii #vaccinare copii

Parintii, obligati sa se mearga la medic, chiar daca refuza vaccinarea copiilor. Ce amenzi risca

Parintii au obligatia de a se prezenta la medicul de familie, chiar daca refuza vaccinarea copilului, caz in care risca sa fie audiati de Comisia judeteana de vaccinare, in caz contrar amenzile ajungand si la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinarii.

„Parintii si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului au urmatoarele obligatii: a) sa asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei in cazul vaccinarilor obligatorii; b) sa se prezinte in cazul in care sunt convocati de Comisia Judeteana de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucuresti”, reiese din art.68 al proiectului pentru legea vaccinarii.

De asemenea, in proiect, sunt specificate si drepturile pe care le au parinti, cum ar fi cel la informare cu privire la beneficiile vaccinarii, dreptul de primi vaccinuri sigure si de calitate sau chiar sa primeasca asistenta in cazul unei reactiile adverse post-vaccinale indezirabile.

in articolul 21 al proiectului de lege este mentionat faptul ca „in cazul vaccinarilor obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat. Exceptie fac situatiile in care parintii sau persoana responsabila refuza in scris vaccinarea copilului minor”.

Draftul proiectului de lege mentioneaza, la articolul 23, ca „la data inscrierii copiilor sau a adultilor intr-o unitate de invatamant sau intr-o alta colectivitate, asa cum este definita de prezenta lege, aceasta are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste sau sa infirme efectuarea vaccinarilor obligatorii”.

La intrarea in colectivitate, copilul trebuie sa fie vaccinat obligatoriu impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

in cazul in care la inscrierea la scoala, copilul nu are toata schema de vaccinare la zi, atunci, parintele trebuie sa prezinte, pana la intrarea in colectivitate, calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinta contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari, in functie de caz.

Proiectul mai cuprinde un capitol intreg destinant sanctiunilor aplicate atat autoritatilor, cat si medicilor de familie sau parintilor. Astfel, parintii care refuza sa se prezinte la medicul de familie, sa se informeze cu privire la beneficiile vaccinarii, pot fi sanctionati avertisment sau cu amenda de la 1.000 la 10.000 de lei, in functie de numarul abaterilor.

„Sanctiunile privesc atat ministrul, cat si functionarii din minister, Directii de Sanatate publica, absolut tot lantul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat in presa cu privire la faptul ca parintii vor fi amendati pentru faptul ca nu-si vaccineaza copii este inexact. Parintii vor fi amendati in situatia in care refuza sa participe la intalnirea cu grupul de lucru, refuza sa participe la intalnirea cu medicul de familie pentru a fi informati despre vaccinuri. Practic, parintele are dreptul sa refuze dar isi asuma toata responsabilitatea”, a declarat, luni, Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

Aceeasi suma de bani ar putea primi amenda si medicii de familie, care nu respecta prevederile legale, de exemplu, daca nu ofera informatii corecte parintelui sau daca nu asigura confidentialitatea.

Intrebat despre posibilitatea ca parintii care refuza sa-si imunizeze copiii sa fie decazuti din drepturile parintesti, ministrul Sanatatii, Florian Bodog a spus: „Nu scrie in proiect, este o decizie pe care statul roman o poate lua de la caz la caz”.

Sursa foto: geiselmed.dartmouth.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului