Boli

#zapada #ochelari de soare #iarna #conjunctivita #ochi

Ochelarii de soare, o necesitate iarna

Ochelarii de soare sunt o necesitate iarna, iar lipsa acestora atunci cand temperatura scade sub zero grade sau cand zapada este peste tot in jurul tau iti poate provoca diferite probleme. Cei mai sensibili sunt ochii verzi si albastri, insa oricine poate avea probleme, indiferent de nuanta ochilor.


Cele mai frecvente afectiuni oculare care apar iarna sunt in stransa legatura cu virozele respiratorii, ceea ce inseamna ca racelile puternice pot duce la secretia abundenta a glandelor lacrimale, dar si dureri la nivelul globilor oculari. Pe langa aceasta problema, razele UV reflectate de zapada si vantul pot provoca oftalmia de zapada care se manifesta prin inrosirea conjunctivei, edeme (acumulari locale de lichide), lacrimarea abundenta si senzatia de nisip in ochi. Nu uita ca zapada reflecta 85% din razele UV, proportie care creste cu 10% la fiecare 1000 m inaltime.


De asemenea, vremea foarte geroasa, cum temperaturi scazute poate duce la inghetarea secretiilor lacrimale. In acelasi timp, vantul puternic poate duce la evaporarea secretiilor lacrimale si senzatia de ochi uscat.


Aceste probleme apar in general la persoanele  care au o sensibilitate crescuta, dar si la cele care practica sporturi de iarna la altitudini mari in conditii de soare puternic fara a avea ochelari cu protectie UV. Acest probleme se manifesta prin nevoia excesiva de a clipi, lacrimare, toleranta redusa la lumina puternica, ochi inflamati.


Medicii oftalmologi ne recomanda sa purtam iarna ochelari de soare cu protectie UV, cu rame polarizate. Acestia ne asigura ca ochelarii sunt o necesitate in perioada iernii si nu un moft deoarece lumina soarelui este puternica si daunatoare atunci cand este reflectata de zapada.


De asemenea, este recomandat sa purtam ochelari cu protectie UV chiar si atunci cand nu este soare sau cand vremea este innorata, iar cei mai vizati sunt alpinistii, cei care schiaza la altitudini inalte, dar si persoanele cu ochii verzi si albastri.  Totodata, copiii sunt mai sensibili, asa ca nu trebuie neglijati din acest punct de vedere.


Indiferent despre cine este vorba, cel mai bine este sa mergi la un cabinet de oftalmologie pentru a alege cea mai potrivita pereche de ochelari.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare