Boli

#cauze oboseala cronica #oboseala cronica #combatere oboseala cronica

Oboseala cronica: 4 masuri de prevenire si combatere a starii de epuizare

Ce reprezinta oboseala cronica?

Ritmul alert al activitatilor noastre se resimte atat pe termen scurt cat si mai ales peste o durata mai lunga de timp. Cerintele zilnice pe care le „inaintam” propriului organism lasa, putin cate putin, urme de efort depus si respectiv, energie consumata. Exista oameni care au o rezistenta foarte inalta in legatura cu expunerea la efort fizic si mental. Cu alte cuvinte, nu toti oamenii dau pe fata starea lor de oboseala fizica sau morala. Cert este insa ca toti oamenii obosesc.

Oboseala cronica este, in cel mai simplu limbaj, epuizarea fizica si psihica a persoanei. Stresul acumulat se manifesta sub forma unei epuizari accentuate. Persoanele care sufera de oboseala cronica nu se pot concentra in timp util tocmai la problemele vitale şi neglijeaza sau uita sa rezolve chestiuni importante pentru cariera sau familie. De regula, in timpul zilei pot sa atipeasca, iar starea de iritare şi tonusul scazut devin dominante in comportament.

Recomandarile specialistilor privind eliminarea oboselii cronice

Problema oboselii cronice persista in toate domeniile vietii, fiind inregistrata la persoane din diverse sfere ale economiei. „Cu precadere, victime ale epuizarii de durata devin persoanele cu temperament holeric sau sangvinic”, afirma specialistii. Motivele care duc la starea de epuizare sunt multiple, unele fiind de ordin biologic, altele de ordin social, emotional, psihologic etc., iar modalitatile de prevenire si remediere a starii fizice si psihice sunt si ele mai multe, dintre care putem enumera:

1. Constientizarea starii de epuizare. Pentru a putea fi prevenita, o atare afectiune trebuie recunoscuta, altfel nu pot fi anticipate efectele acesteia. in cazul in care starile de oboseala si nervozitate persista mai mult de 6 saptamani la rand, cel mai probabil persoana data se confrunta cu primele simptome ale oboselii cronice. Pentru evitarea agravarii situatiei se va consulta un medic in vederea efectuarii unor teste medicale.

2. intretinerea unui stil de viata sanatos. Aceasta masura va anihila conditiile de aparitie a epuizarii. Prin mod sanatos de viata subintelegem o alimentatie corecta, practicarea exercitiilor fizice, suficienta comunicare cu cei din jur. Mai mult, pentru persoanele care, in virtutea jobului sunt expuse zilnic sau frecvent la stari de oboseala este recomandata aplicarea masajelor corporale, exercitiilor relaxante, masajelor faciale inclusiv pentru prevenirea si tratamentul ridurilor, precum si consumul de ceaiuri si infuzii calmante. Grija fata de propriul corp si propria comoditate „amortizeaza” starile de oboseala, conform unor surse de informare specializate.

3. Tratamentul psihologic sau psihiatric este recomandat, mai ales atunci cand apar si simptomele depresive si atacurile de panica. inainte de a initia un tratament medicamentos, psihologii recomanda participarea la cateva sedinte de terapie cognitiv-comportamentala, cu atat mai mult ca aceasta practica si-a dovedit pe deplin eficienta in ultimii 10-15 ani. Terapia ii poate ajuta pe persoanele afectate sa-si reorganizeze gandurile si sa invete sa-si controleze starile, mai ales anxietatea.

4. Ajustarea programului zilnic. Aceasta masura este una de baza in contextul realizarii unui tratament la domiciliu. O atentie deosebita se va acorda si somnului, care cu timpul trebuie sa devina tot mai odihnitor. in afara de aceasta, o agenda actualizata zilnic ii va ajuta persoanei sa-si creeze o deprindere sanatoasa fata de relatia activitate-timp liber, obtinand un echilibru functional.

La fel, dintre cele mai simple metode de prevenire a oboselii cronice ar fi delegarea de responsabilitati, prioritizarea activitatilor, respectarea meselor din timpul zilei si altele. Este important sa privim sanatatea organismului nostru ca o necesitate de sistem, asigurand fiecarei “piese” din acest sistem o functionalitate normala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare