Boli

#boala #angajati romani #oboseala

Oboseala, boala care poate provoca decesul! De ce e musai sa apelezi la doctor

 

Oboseala reprezinta una dintre cauzele multiple pentru care simti ca nu mai ai chef de nimic si pentru care ajungi sa te imbolnavesti. Nu de putine ori ai avut senzatia ca nu mai poti face nimic pentru ca organismul nu te mai asculta. Si nu este deloc un aspect pe care sa-l neglijezi. De ce? Pentru ca oboseala, daca nu este tratata asa cum trebuie, poate provoca chiar si decesul!

De aceea este vital sa nu ignori niciodata simptomele pe care le transmite oboseala. Stim ca de foarte multe ori te-ai gandit ca o ora de somn poate rezolva problema, numai ca situatia nu sta chiar asa. Mai ales ca si gradul de oboseala depinde de la un caz la altul.

Potrivit unui studiu realizat de catre o firma de cercetare, intitulat ”Barometrul oboselii”, s-a ajuns la concluzia ca romanii care locuiesc in orase se simt din ce in ce mai obositi si surmenati. Cei mai afectati de aceasta problema sunt angajatii cu studii superioare si liber profesionistii. Mai mult, 39% dintre acestia au realizat ca au o problema si au cerut ajutorul doctorilor.

De fapt, aceasta boala a devenit al treilea motiv pentru care oamenii se duc la doctor, dupa tuse si febra.

Problema numarul unu este aceea ca oamenii nu constientizeaza gravitatea oboselii, mai ales daca aceasta devine cronica. Tocmai de aceea ne-am gandit ca noi sa te punem acum in tema cu acest subiect, extrrem de delicat.

Oboseala este de mai multe feluri si se manifesta in functie de locul in care fiecare om isi desfasoara activitatea. Cu toate acestea romanii ignora simptomele oboselii, desi sunt doua milioane de persoane care sufera de oboseala functionala la noi in tara.

Romanii care locuiesc la oras se plang cel mai mult de oboseala

Concret, 92% din romanii care locuiesc in orase se plang de oboseala continua, iar 64% dintre cei intervievati au spus ca se simt cel putin la fel sau mult mai obositi decat anul trecut. Cei mai afectati de oboseala sunt sunt patronii/managerii, angajatii cu studii superioare, dar si studenţii si elevii.

Profesiile cele mai obositoare sunt cele din domeniul financiar. Bancherii, auditorii si contabilii sunt in topul obositilor, pentru ca foarte multi dintre ei, 98% au declarat ca sufera de oboseala. Alte meserii obositoare sunt cea de profesor, şofer şi pilot.

Este o responsabilitate foarte mare si atentia lor activa trebuie sa funcţioneze mult timp. Grija, preocuparea si activitatea monotona si statica afecteaza starea psihica si in timp duce la oboseala cronica”, a spus psihologul Keren Rosner.

In ceea ce priveste simptomele oboselii, 49% din repondenti au spus ca resimt slabiciune fizica sau extenuare, sunt nervosi si isi pierd rabdarea repede. Nici migrenele si dificultatile de concentrare nu le lipsesc.

De cate tipuri este oboseala

Oboseala este de mai multe tipuri, in functie de gradul si intensitatea resimtite de catre individ.

"Oboseala normala este cea benefica pentru ca ne arata cand trebuie sa ne oprim si sa ne odihnim. Prin relaxare, somn si activitati recreative, ne incarcam cu energie. Urmeaza apoi oboseala functionala sau acuta, atunci cand persoana este foarte solicitata personal sau profesional si nu se odihneste suficient. Acest tip de oboseala se resimte mult timp si nu trece nici chiar dupa ce ne odihnim, simptomele resimtindu-se timp de pana la sase luni si afectand cel mai mult psihicul persoanei.

Apoi, daca persoana nu ia nicio masura, se ajunge la oboseala cronica, cu durata de peste sase luni, atunci cand pe langa oboseala, apar tulburari somatice (ameteli, dureri de cap, de spate), tulburari de somn, dureri de stomac.

In final, burn-out-ul este ultimul stadiu, atunci cand organismul este epuizat fizic si psihic si trebuie intervenit medical. In acest punct poate aparea chiar şi decesul”, a mai spus Keren Rosner.

Psihologul a mai precizat ca efectele negative ale oboselii sunt grave si a recpomandat ca persoanele care au simptome de oboseala sa consulte un medic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare