Boli

# afectiuni cardiovasculare #boli de inima #obiceiuri nesanatoase #sedentarism

Obiceiuri nesanatoase pentru inima

Afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate din lume. Hipertensiunea, colesterolul crescut, diabetul, fumatul, obezitatea si lipsa activitatii fizice sunt factorii care duc la aparitia acestor afectiuni.

Cele mai periculoase boli cardiovasculare sunt hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica si atacurile cerebrale.

Iata cateva dintre cele mai nesanatoase obiceiuri pentru inima ta si cum poti sa le eviti:
 

Petreci multe ore la televizor

 

Statul la televizor mai mult de 3 ore pe zi mareste riscul de afectiuni cardiace si infarct, chiar daca faci miscare in mod constant.


Mersul la sala de sport nu compenseaza pentru timpul pe care l-ai petrecut in fata televizorului. Lipsa miscarii afecteaza nivelurile de grasimi si zahar din sange.

Este indicat sa faci cat mai mult sport, sa mergi mai des pe jos, iar la serviciu sa profiti de orice ocazie pentru a mai face putina miscare.
 

Nu iti tratezi depresiile


Esti tot timpul stresat si iritat sau suferi de depresie? Acesti factori isi pun in timp amprenta asupra sanatatii inimii tale. Modul in care te descurci cu emotiile tale iti poate afecta sanatatea. Persoanele care nu gasesc solutii pentru stresul la care sunt supusi pot avea numeroase probleme cardiace .

Terapia prin ras sau prietenii pot fi de mare ajutor in aceste momente. Este foarte important sa ceri ajutorul unui specialist, cu care sa discuti despre problemele tale.
 

Ignori sforaitul

 

Mai mult decat un inconvenient, sforaitul poate fi semnul unor afectiuni grave precum apneea. Aceasta boala, care se manifesta prin oprirea respiratiei in timpul somnului, poate cauza hipertensiune.


Apneea creste si riscul de afectiuni cardiovasculare , in special in randul persoanelor supraponderale sau obeze.

Daca sforai si de cele mai multe ori te trezesti obosit este recomandat sa mergi la un control la medic.


Nu te speli pe dinti


Intre afectiunile gingivale si cele cardiace exista o stransa legatura. Daca nu iti cureti corespunzator dintii si gingiile, bacteriile care se aduna in cavitatea bucala pot forma placa bateriana, care duce la numeroase afectiuni si inflamatii in organism.

Inflamatiile reprezinta una dintre principalele cauze ale arterosclerozei. Tratarea afectiunilor gingivale imbunatateste si functionarea vaselor de sange.


Consumi prea mult alcool


Alcoolul in exces mareste riscul de hipertensiune, colesterol sau infarct. Caloriile in plus duc la obezitate, una dintre principalele cauze ale afectiunilor cardiovasculare.

Daca consumi alcool, limiteaza-te doar la doua bauturi pe zi, in cazul barbatilor, si o singura bautura, in cazul femeilor.


Mananci prea mult


Obezitatea este o cauza majora a afectiunilor cardiace. Incearca sa mananci mai putin, evita portiile mari si inlocuieste bauturile carbogazoase cu apa sau sucuri naturale din fructe si legume.

Ai grija si la produsele din comert fara zahar sau grasimi. De obicei, aceastea contin numeroase calorii.


Consumi multa carne rosie


Carnea rosie este bogata in grasimi saturate care maresc riscul de afectiuni cardiovasculare si cancer colorectal. Ideal, mai putin de 10% din alimentele din dieta ta trebuie sa provina din surse animale.

Este indicat sa consumi fripturi consistente doar de 3 - 4 ori pe luna. Evita si mezelurile, bacon-ul si alte produse pe baza de carne procesata.

Fumatul, alimentele sarate sau evitatea consumului de fructe si legume proaspete sunt alte obiceiuri care afecteaza sanatatea inimii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare