Boli

# igiena orala precara #sanatate orala #probleme dentare #bruxism #dentitie #igiena orala

Obiceiuri nesanatoase care afecteaza sanatatea dentara

O igiena orala adecvata nu este suficienta pentru a evita problemele de dentitie. Desigur, aceasta este foarte importanta pentru pastrarea sanatatii dentare si evitarea problemelor, insa pe langa aceasta, exista si alti factori care afecteaza dentitia. Printre acestea se numara anumite alimente, dar si vicii precum fumatul. Iata care sunt obiceiurile nesanatoase pe care trebuie sa le eviti daca iti doresti o dantura sanatoasa.

 

1. Alimente nesanatoase

Exista cateva alimente care afecteaza dentitia, in ciuda unei igiene orale corecte. Cel mai rau aliment este zaharul. "In timp, zaharul s-a transformat intr-un inamic al dintilor, reprezentand cauza principala a aparitiei cariilor dentare. Din pacate, pe masura ce am trecut la o alimentatie bazata pe produse procesate si rafinate, in special zaharuri, incidenta cariei dentare a crescut considerabil. Asadar, bauturile carbogazoase si toate tipurile de mancaruri dulci fac parte din categoria alimentelor care ar trebui evitate daca dorim sa ne mentinem sanatatea dentara.", declara dr. Claudiu Lupascu- medic coordonator clinica LLLDental.

Daca nu poti elimina tot zaharul din alimentatie, incearca sa eviti pe cat posibil alimentele procesate, bauturile carbogazoase si dulciurile. Le poti inlocui cu fructe proaspete sau chiar cu un suc natural pe care sa-l prepari in casa.

"In acelasi timp, este bine sa alegem alimentele nerafinate (sau pe cele cat mai putin rafinate), precum si pe cele bogate in fibre, pentru ca acestea ajuta la curatarea dintilor. Iar dupa consumul de bauturi sau alimente dulci, este indicat sa clatim gura cu apa foarte bine. Pe langa faptul ca se inlatura resturile alimentare, regleaza si pH-ul din gura", adauga dr. Claudiu Lupascu.

2. Fumatul

Fumatul reprezinta un alt obicei vicios extrem de nociv pentru dantura si are un efect daunator asupra aparatului dento-maxilar.

"Gudronul este principalul dusman care afecteaza dintii. Impactul acestuia asupra gingiilor, parodontiului si asupra danturii in intregime este, in mod evident, negativ. Retractii gingivale, fisuri dentare, patologie parodontala, cancere orale sau ale gatului, sunt doar cateva dintre efectele negative pe care fumul de tigara le produce, din cauza substantelor chimice pe care le contine. Totodata, fisurile aparute in smalt, precum si retractiile gingivale dau o sensibilitate dentara crescuta. Nicotina este la fel de nociva. Are efecte nefaste atat asupra cavitatii bucale, cat si asupra organismului in general. Fumatul aduce si un mare prejudiciu esteticii dentare, substantele rezultate in urma arderii tutunului fiind deosebit de aderente si avand capacitatea de a colora chiar si suprafetele dentare sanatoase. Respiratia este, de asemenea, afectata de halena bucala", adauga dr. Claudiu Lupascu.

Efectele nocive ale fumatului dispar in timp daca se renunta la fumat. In schimb, fumatorii trebuie sa aiba o igiena orala mult mai riguroasa pentru a preveni problemele dentare si sa se prezinte mai des la medic pentru detartraj.

3. Bruxismul

Bruxismul este caracterizat prin scrsnirea dintilor si oboseala musculara in urma contractiilor muschilor masticatori. Persoanele care sufera de bruxism se confrunta atat cu probleme ale danturii cat si ale artivulatiilor temporo-mandibulare si ale musculaturii capului.

"Cauzele bruxismului au legatura directa cu anxietatea, stresul cotidian, diverse afectiuni psihologice, odihna deficitara si dezvoltarea necorespunzatoare a oaselor maxilare. Tratamentul bruxismului implica identificarea factorilor declansatori si, in paralel, reglarea ocluziei si aplicarea unor gutiere de protectie realizate in laboratorul de tehnica dentara, pe care pacientul trebuie sa le poarte pe timpul noptii.", adauga dr. Claudiu Lupascu.

4. Igiena oral precara

Igiena orala precara afecteaza grav sanatatea orala. "O igiena dentara corecta si eficienta consta in periajul dintilor de doua ori pe zi (dimineata si seara) pentru a se indeparta placa bacteriana si resturile alimentare de pe suprafata dintilor. Se completeaza cu folosirea mijloacelor auxiliare de curatare – ata dentara, apa de gura si dusul bucal. Periajul de baza este de cel de seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile ar gasi pe durata somnului cele mai bune conditii de dezvoltare: caldura, umezeala, intuneric si substrat alimentar.", conchide dr. Claudiu Lupascu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare