Boli

# vizita cardiolog #cardiolog #cardiologie

Nu neglija aceste semnale de alarma! Cand trebuie sa mergi la un cardiolog?

Bolile cardiovasculare reprezinta in continuare ucigasul numarul 1, la nivel mondial. In acelasi timp, oamenii neglijeaza consultatiile medicale de rutina, precum si semnele de boala. Multi pacienti ajung la medic prea tarziu, atunci cand bolile cardiovasculare au ajuns intr-un stadiu avansat. Fie acestea au fost mult timp asimptomatice, fie pacientii nu au dat importanta semnalelor de alarma. Totusi, uneori bolile cardiovasculare se manifesta neasteptat si puternic, prin evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarct de miocard sau accident vascular cerebral. Pentru a preveni aceste evenimente cardiovasculare, pacientii cu boli cardiovasculare trebuie sa primeasca diagnosticul si tratamentul la timp. Iata care sunt semnalele de alarma care iti arata ca trebuie sa mergi la cardiolog. 

Ti-a recomandat medicul

Multi dintre pacienti nu isi fac investigatii mai amanuntite, nici macar atunci cand medicul de familie le recomanda. Medicul poate observa semne clinice pe care pacientul nu le sesizeaza sau carora nu le da importanta. De asemenea, rezultatele unor analize de rutina pot indica prezenta unei probleme cardiovasculare. Daca medicul ti-a recomandat un consult cardiologic, nu il amana!

Ai dureri sau disconfort in piept

Durerile in piept aparute in conditii de efort, emotii sau stres pot fi semnul unei boli cardiovasculare aterosclerotice la nivelul arterelor inimii. Durerile pot iradia spre stomac, brat, umar sau maxilar. Uneori, pacientul simte doar un disconfort sau o presiune in piept sau in gat, nu neaparat o durere. Daca aceste dureri iti sunt cunoscute, intereseaza-te de pretul unei coronarografii.

Esti fumator

Fumatul este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, desi multi fumatori nu vor sa recunoasca gravitatea acestui viciu. Fumatul ingroasa sangele si deterioreaza vasele de sange, crescand riscul unor boli cardiovasculare periculoase.

Ai diabet zaharat

Diabetul zaharat, in special cel cu control slab pe termen lung, este asociat cu complicatii cardiovasculare, in special cu ateroscleroza. Nivelul ridicat de glucoza in sange afecteaza vasele de sange si celulele nervoase implicate in functionarea inimii. De obicei, pacientii cu diabet de tip 2 prezinta si mai multi factori de risc pentru boli cardiovasculare – obezitate, hipertensiune arteriala, dislipidemie.

Ai un stil de viata dezechilibrat

Dieta dezechilibrata (bogata in grasimi, prajeli, alimente procesate industrial, saraca in fructe si legume, bazata pe excese alimentare) este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare, in special pentru ateroscleroza. De asemenea, sedentarismul (lipsa de miscare) este alt factor de risc important, alaturi de stresul cronic si lipsa de odihna.

Consumi alcool in exces

Consumul abuziv de alcool nu favorizeaza doar bolile ficatului, ci si bolile cardiovasculare. Abuzul de alcool este asociat cu fibrilatia atriala, insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral hemoragic.

Ai tensiunea arteriala ridicata

Hipertensiunea arteriala afecteaza pe termen lung vasele de sange, deoarece aplica in mod constant o presiune pe acestea. De aceea, hipertensiunea arteriala este un factor de risc cardiovascular.

Ai istoric medical familial de boli cardiovasculare

Daca parintii sau fratii tai au suferit sau sufera de boli cardiovasculare, exista un risc crescut ca acestea sa-ti fi fost transmise genetic. Acesta este un semnal de alarma, mai ales daca este vorba de malformatii cardiace congenitale sau boli cu transmitere ereditara (cum ar fi ateroscleroza familiala).

Ai profilul lipidic alterat

Colesterolul total marit, colesterolul LDL (rau) marit, colesterolul HDL (bun) scazut si trigliceridele crescute sunt un semn evident ca poate fi prezenta o boala cardiovasculara.

Esti obez

Persoanele obeze dezvolta in timp boli cardiovasculare si diabet de tip 2. Se considera obezitate un IMC (indice de masa corporala) mai mare de 30 kg/m². IMC-ul este raportul dintre greutate si patratul inaltimii. 

Ai dureri sau edeme ale membrelor inferioare

Durerile aparute la mers sau efort pot fi semnul bolii arteriale periferice (ateroscleroza membrelor inferioare). Picioarele umflate pot fi un simptom al problemelor la nivelul venelor membrelor inferioare, care pot provoca vene varicoase.

Ai preeclampsie

Preeclampsia reprezinta tensiunea arteriala marita in timpul sarcinii. Aceasta este o complicatie periculoasa a sarcinii, care trebuie monitorizata si tinuta sub control.

Ai parodontoza

Desi poate fi surprinzator, afectiunile gingivale cresc riscul de boala cardiovasculara. Multe studii au demonstrat o conexiune intre parodontoza si evenimentele cardiovasculare majore.

Circumferinta abdominala este marita

O circumferinta abdominala mai mare de 88 cm, in cazul femeilor si mai mare de 102 cm, in cazul barbatilor, este asociata cu un risc crescut de boli cardiovasculare si alte complicatii. Masoara-ti circumferinta abdominala cu ajutorul unui metru de croitorie, pentru a stabili daca prezinti acest risc.

Asadar, mergi la medicul cardiolog daca te regasesti intr-una sau mai multe dintre situatiile prezentate si nu uita ca preventia este mai simpla decat tratamentul. 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/hIgeoQjS_iE

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului