Boli

#gripa aviara Bucuresti #semne gripa aviara #gripa aviara

Nou focar de gripa aviara in Capitala! Recomandarile medicilor

 

Doua pasari gasite moarte in Parcul Tineretului din Capitala au fost depistate cu gripa aviara, cadavrele animalelor fiind incinerate conform procedurii, potrivit Primariei Municipiului Bucuresti.

“In data de 15 februarie, reprezentantii ALPAB au gasit doua pasari decedate in Parcul Tineretului, si, conform procedurii, au sesizat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, iar specialistii ANSVSA au prelevat probele necesare. Ulterior, in data de 20 februarie, ALPAB a fost instiintata ca rezultatul a fost pozitiv pentru influenta aviara la pasari salbatice. Pe cale de consecinta, conform responsabilitatilor, ALPAB a incinerat cadavrele celor doua pasari”, potrivit unui comunicat de presa al Primariei Municipiului Bucuresti.

Potrivit ANSVSA, au fost confirmate in Romania 12 focare de gripa aviara la pasari domestice in sase judete, respectiv Tulcea, Prahova, Bacau, Brasov, Mures si Constanta.

La inceputul lunii februarie, a fost instituita, in Capitala, o celula de criza la Primaria Sectorului 1, dupa ce au fost gasiti 5 pescarusi morti pe malul lacului Grivita din Capitala, in aval de barajul Straulesti.

Potrivit medicilor, desi nu exista un risc imediat de transmitere la om, autoritatile trebuie sa ia toate masurile care se impun conform legislatiei internationale, pentru a impiedica aparitia unui virus gripal recombinat (adica virus gripal aviar+virus gripal uman) care ar putea afecta populatia umana.

Recomandarile medicilor:

  • evitati contactul cu pasarile care prezinta semne de boala si anuntati medicul veterinar;
  • nu permiteti copiilor sa se joace cu pasarile bolnave;
  • achizitionati carne de pasare, oua si produse din carne de pasare doar din surse
  • autorizate sanitar-veterinar;
  • separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
  • spalati-va pe maini inainte, intre si dupa operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic.
  • preparati termic timp indelungat si la o temperatura corespunzatoare, atat carnea de pasare cat si oualele; Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termica la mai mult de 70 de grade;
  • spalati oualele cu apa si sapun inainte de manipulare si apoi spalati mainile cu apa si sapun;
  • nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi preparate termic.
  • La om, gripa aviara debuteaza brusc, cu febra mare, 39-40 de grade, dureri in gat si de cap, dureri musculare, respiratie dificila ( simptomul principal prin care se diferentiaza de gripa umana), tuse, frisoane, astenie, stare generala alterata.

Atunci cand apar aceste simptome, se impune evitarea calatoriilor si contactul cu alte persoane pentru a limita raspandirea infectiei, consultarea de urgenta a medicului de familie. Persoana in cauza va trebui sa informeze pe medicul de familie cu privire la simptomele prezentate, la existenta unui contact direct cu pasari si la zonele in care a calatorit.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare