Boli

#cancer #tumoare #maladie #boala #poluare #canabis

Noi descoperiri medicale despre cancer

Cancerul a devenit o cauza majora de deces in intreaga lume. Aceasta maladie necrutatoare este caracterizata printr-o proliferare celulara anormala si anatomica in interiorul unui tesut normal al organismului.  Toate pot fi afectate, insa cele mai des intalnite forme de boala sunt cancerul de san, de col uterin, pulmonar, ovarian, de piele.

 

  • Gazul de esapament de la motoarele diesel favorizeaza cancerul

Inhalarea gazului de esapament de la motoarele diesel favorizeaza crearea unor noi vase de sange care contribuie la dezvoltarea tumorilor canceroase. La aceasta concluzie a ajuns un grup de cercetatori din cadrul Universitatii Ohio, din SUA, in urma unui studiu stiintific, facut pe soareci de laborator. 

O cantitate destul de mica de particule diesel inhalate poate penetra foarte usor corpul si poate ajunge direct in organe si tesuturi. Prin acest studiu s-a dorit reconstituirea conditiilor in care o persoana ar aceste particule intr-un mediu urban cu trafic intens.

Dupa doua saptamani de expunere la emanatiile unui motor diesel timp de sase ore pe zi, cinci zile pe saptamana, soarecii au dezvoltat noi vase de sange si au prezentat schimbari chimice in organism, cum ar fi incetinirea productiei unei enzime capabile sa intarzie procesul de dezvoltare a tumorilor canceroase.

Rezultatul final al studiului a fost: expunerea la gazele de esapament de la motoare diesel pe o perioada de doua luni poate transforma un tesut sanatos intr-unul cu potential cancerigen.

  • Canabisul ar putea lupta impotriva cancerului de prostata

Mai multe substante chimice continute in planta canabis ar putea impiedica celulele canceroase sa favorizeze multiplicarea prostatei. Aceasta este o noua descoperire a unei echipe de cercetatori spanioli, publicata in revista „British Journal of Cancer”.

Celulele canceroase cultivate in laborator au fost blocate de canabinoide (substante chimice din planta canabis) care au permis reducerea dimensiunii tumorii la soareci. Potrivit cercetatorilor, substantele blocheaza receptorii de la suprafata tesuturilor canceroase, ceea ce impiedica diviziunea si cresterea celulelor canceroase. Aceasta descoperire ar putea fi utila pentru care nu raspunde in niciun fel la tratamentele hormonale.

Cercetatorii afirma ca mai trebuie asteptat pana la primele teste clinice. Bolnavii nu trebuie sa fumeze canabis in speranta ca se vor vindeca, pentru ca folosirea acestui drog are o serie de efecte secundare.

  • O substanta chimica care se gaseste in produsele de zi cu zi poate produce cancer

Cercetatori din cadrul CNRS (Centrul National de Cercetare Stiintifica) din Franta atrag atentia asupra pericolului substantei chimice de sinteza . A este un component prezent in obiectele plastice de folosinta zilnica: ambalaje, cosmetice, biberoane, echipament medical, jucarii de plastic, materiale folosite in stomatologie, interiorul cutiilor de bere.

Substanta bisfenol A are o structura apropiata de cea a substantei dietil-stilbestrol, un component chimic care antreneaza malformatii genitale, cancer, diabet, infertilitate , sarcina cu probleme etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare