Boli

#lipsa donatori #lipsa donatii #cancer de sange #donare celule stem hematopoietice #celule stem hematopoietice

Niciun donator de celule stem hematopoietice in anul de pandemie 2021

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), in parteneriat cu Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice si Societatea Romana de Transplant Medular, trage un semnal de alarma. In 2021, niciun donator din Registru nu a fost compatibil cu un pacient cu cancer de sange care are nevoie de transplant. Motivul? Numarul prea mic de oameni inscrisi pe lista potentialilor donatori de celule stem hematopoietice.

 

De la inceputul anului si pana acum, in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice s-au inscris doar 2913 persoane. Pentru bolnavii cu cancer de sange, transplantul este singura solutie terapeutica. Anul acesta au fost transplantati 21 de pacienti, dar sunt 37 de pacienti diagnosticati cu cancer de sange care nu au un semen pereche si care spera in fiecare zi ca un donator voluntar nou inscris va fi sansa lor la viata.

„Cancerele de sange au, in acest moment, doar sanse teoretice de vindecare daca numarul persoanelor inscrise in Registru este mic. De aceea, este nevoie de mai multa implicare din partea tuturor. Este foarte complicat sa gasesti donatorul compatibil. In peste 70% din cazuri, el nu este din cadrul familiei. Astfel, orice persoana nou-inscrisa inseamna o sansa la normalitate. Chiar daca suntem in pandemie si eforturile medicilor s-au concentrat pe pacientii cu Covid-19, trebuie sa fim in continuare alaturi de bolnavii de cancer.”, spune Cezar Irimia, presedinte FABC.

Nevoia de donatori si provocarile pandemiei

„Activitatea de transplant de celule stem a continuat in ciuda perioadei pandemice, efectuandu-se procedurile cu caracter de urgenta, in principal allotransplanturi pentru leucemiile acute si autotransplanturi pentru limfoamele maligne. Am incercat sa respectam recomandarile internationale in domeniu si sa mentinem pacientii si personalul in siguranta, cu toate eforturile”, spune prof. dr. Alina Tanase,  presedinte,  Societatea Romana de Transplant Medular.

Anul trecut, in conditiile restrictive generate de pandemia COVID-19, cinci romani au donat celule stem hematopoietice pentru pacienti cu un cancer de sange. Georgian Trocea este unul dintre ei. Poti sa ii asculti povestea aici.

De altfel, aici poti urmari povestea unui tanar, care la 8 ani de la transplant, se bucura de viata. Catalin Psenisnic este primul copil transplantat in Romania cu celule stem hematopoietice donate de un donator neinrudit. 

Devino donator de celule stem hematopoietice&doneaza o sansa la viata

Oricine poate salva viata unei persoane care sufera de un cancer de sange. Singurele conditii sunt limita de varsta: 18 si 45 de ani si sa nu aiba probleme de sanatate.

„De ce este important sa creasca numarul romanilor inscrisi in Registru? Raspunsul este simplu: in prezent pentru 1 din 3 pacienti romani cu indicatie de transplant de celule stem hematopoietice nu gasim niciun donator compatibil. Cu cat sunt inscrisi in Registru mai multi oameni din tara de origine a pacientului, cu atat cresc sansele de compatibilitate. Inscrierea se face foarte usor. Pe site-ul nostru, www.registru-celule-stem.ro/implicate/, trebuie doar sa completezi formularul cu datele personale de contact. Vei primi acasa un kit de raclaj bucal ca sa iti recoltezi singur/a probele de pe mucoasa interna a obrazului, apoi urmezi instructiunile pentru a trimite plicul cu probe inapoi la Registru pentru analize. Dureaza doar cateva minute sa poti salva o viata.”, spune dr. Aurora Dragomiristeanu, director general, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Dupa primirea rezultatelor analizelor HLA, datele personale sunt validate, pseudomizate si criptate. Persoana care s-a inscris va primi o scrisoare de confirmare ca este inregistrat ca potential donator de celule stem hematopoietice. Daca va avea sansa sa fie frate genetic cu un pacient care are un cancer de sange, va fi sunat de cineva de la Registru.

In acest moment, 78.341 romani sunt inscrisi in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Desi pare mare, numarul persoanelor inregistrate reprezinta doar 0,3% din populatia tarii, comparativ cu 10% in Germania, 12% in Israel sau 13% in Cipru. Registrul din Romania este prea mic pentru a gasi la timp un donator pereche pentru o treime dintre pacientii romani care au nevoie de transplant.

Registrul din Romania este interconectat cu registre din alte 60 de tari si impreuna numara astazi peste 40 de milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Din aprilie 2013, de cand Registrul din Romania a devenit functional, 311 pacienti romani au beneficiat de transplant de celule stem de la donatori neinruditi. Doar pentru 12 dintre acestia, donatorul a fost din Romania. Ceilalti si-au gasit perechea potrivita in Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Cipru, Israel, Grecia, Elvetia, Suedia, Austria, Belgia, Portugalia, Slovacia, Slovenia,Turcia si India.

Ce sunt cancerele de sange

In lume, la fiecare 35 de secunde, cineva este diagnosticat cu o astfel de maladie, iar in Romania, in fiecare an, la 100.000 de locuitori sunt depistati trei pacienti cu un cancer de sange. Cele mai frecvente tipuri de cancer de sange sunt: leucemia, mielomul si limfomul. Transplantul de celulele stem hematopoietice inseamna singura sansa la normalitate.

Celulele stem hematopoietice, celule care dau viata

Celulele stem sunt considerate componentele de baza ale vietii si stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile sa se transforme in orice tip de celula adulta (functionala) a sangelui si a sistemului imunitar. Aceste celule se gasesc in maduva osoasa si se recolteaza de la adulti din sange periferic sau din maduva osoasa a oaselor mari si late. Se pot recolta, de asemenea, si la nastere din sangele cordonului ombilical.

Mai multe detalii despre cancerele de sange poti afla si de aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare