Boli

#narghilea #tutun

Narghileaua si efectele nocive asupra sanatatii

narghileaua induce un risc important asupra sanatatii noastre si nu numai din cauza tutunului pe care il contine ci si a infectiilor de natura virala, care pot fi contactate prin "impartirea pipei".

Cercetatorii au constatat o revenire in actualitate a acestui tip de fumat in ultimii ani. Aceasta revenire este pusa pe baza conceptiei gresite ca narghileaua este cu mult mai putin nociva decat fumatul tigarilor In plus costa mai putin decat fumatul, este disponibila usor prin prisma costului relativ

redus din magazinele de profil sau la utilizarea in cafenelele specializate. Extinderea culturii arabe in ultima vreme in Europa si America a facut ca acest tip de fumat sa inceapa sa devina o problema pentru adolescenti, in randul carora prinde cel mai bine, dar si pentru oamenii cu varste intre 20 si 45 de ani.


Narghileaua a fost utilizata cu preponderenta in ultimii 400 de ani in Orientul Mijlociu, India si celelalte tari invecinate, acum acest obicei fiind readus in actualitate de catre tinerii care nu au cunostinta de efectele nocive ce vin cu acest viciu si mai ales cu urmarile lor.

Studiile au aratat: narghileaua este toxica


Desi compozitia tutunului folosit pentru narghilele este putin diferita fata de tutunul regasit in tigari, mai multe studii au aratat cum ca este totusi foarte bogat in monoxid de carbon , nicotina si metale grele . Concentratia acestor toxine s-a dovedit a fi cu mult mai mare decat cea regasita intr-o tigara.


Procentul nicotinei din tutunul pentru narghilele are intre 2 si 4% in timp ce in tigari se regaseste un maxim de 3%. De asemenea, monoxidul de carbon a fost regasit in proportii cuprinse intre 0.34 si 1.40% in tutunul pentru narghilea, iar in cel pentru tigari de doar 0.41%.


Fumatorii de narghilea pot insa asimila concentratii si mai mari decat atat din aceste toxine din cauza concentratiei care este marita de procesul de filtrare, doar teoretica, a apei si pentru ca o sesiune de fumat narghilea poate dura si cateva ore in comparatie cu cateva minute cat tine o tigara. Fumul de narghilea nu este atat de iritant ca cel de tigara, lucru care aduce dupa sine un timp indelungat in compania narghilelei la care se adauga evident si

aromele inselatoare folosite. In monoxidul de carbon expirat de fumatorii de narghilea au fost gasite concentratii foarte mari de arsenic si crom.Studiile medicale dedicate efectelor nocive ale utilizarii narghilelelor sunt destul de rare, marea lor majoritate fiind asociate cu riscurile fumatului de tigari si atingand probleme ce tin de maladii ale plamanilor, sistemului cardiac, reproductiv, dependentei.


Exista insa si riscuri ce pot aparea doar in cazul folosirii acestui tip de fumat din cauza folosirii in comun cu mai multe persoane, manipularii tutunului si aromelor cu mainile. Fanii acestui tip de fumat se expun la  boli pulmonare, hepatita C , tuberculoza , herpes, virusul Epstein-Barr (cunoscut si Boala Sarutului), toti virusii respiratorii si chiar HIV.


Un obicei ce incepe sa ia amploare in randul consumatorilor acestui viciu este inlocuirea apei cu alcool si chiar droguri psihoactive, lucru ce poate duce la probleme psihice si care cresc riscul accidentelor vascular-cerebrale chiar si la varste fragede.

Motivul principal pentru care narghileaua incepe sa prinda din ce in ce mai mult este doar un mit, unul infirmat insa. Exista credinta falsa cum ca faptul ca fumul este filtrat de apa ar reduce foarte mult riscurile asupra sanatatii. Ba mai mult decat atat, se considera ca aromele folosite ar fi chiar benefice organismului, ceea ce este un lucru total neadevarat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare