Boli

#muscatura capusa #muscatura de capusa #capusa

Muscatura de capusa, extrem de periculoasa! Ce trebuie sa stii

Romanii se confrunta cu cea mai mare “epidemie” de capuse. Zilnic, zeci de pacienti ajung la spital in urma muscaturii de capuse. Intr-o singura zi, 58 de copii muscati de capuse au ajuns la urgente.

 

Vremea ploioasa, iarba inalta si neingrijita, precum si temperaturile calduroase au dus la inmultirea exagerata a acestor insecte extrem de periculoase.

Atentie la iesirile la iarba verde!

Iesirile in parc si la iarba verde pot fi extrem de periculoase in aceasta perioada. Riscul de a fi muscat de o capusa este foarte mare. Tocmai de aceea, este important sa iei masuri de preventie astfel incat sa eviti muscaturile de capuse.

Este indicat sa nu te imbraci sumar, chiar daca temperaturile sunt ridicate. O pereche de blugi si adadiasi inalti sunt perfecti pentru aceasta perioada. Mai ales in cazul copiilor carora le place sa exploreze locurile in care se afla si nu tin cont de pericolele care pandesc la orice pas.

In cazul copiilor este indicat sa poarte la picioare bratari anti-insecte. In acest fel capusele se vor simti descurajate de mirosul acestora.

In aceasta perioada sunt de evitat parcurile cu iarba verde, pentru copii. Alege unele cu nisip sau cu podea artificiala, deoarece aici riscul de a fi muscat de o capusa este substantial mai mic.

Cum sa te protejezi de muscatura de capusa

Tine cont de faptul ca in zilele calduroase riscul de a fi muscat de o capusa este foarte mare, in spatiile cu verdeata. Daca mergi intr-un astfel de loc nu te imbraca sumar si nu purta sandale.

Evita pe cat posibil spatiile verzi si statul pe o patura sub copac. Oricat de placut ar fi, cand ne confruntam cu o invazie de capuse acest obicei este foarte daunator.

Ce trebuie sa faci dupa ce te intorci in casa

Dupa ce te-ai intors in casa, de la iarba verde sau din parc, ori din alt loc cu verdeata, este important sa examinezi cu atentie pielea copiilor, dar si pe a ta. Hainele trebuie duse imediat la baie si analizate pentru a te asigura ca nu sunt capuse pe acestea. Imediat dupa, acestea trebuie spalate si calcate pentru a elimina orice risc.

Cum stii daca ai fost muscat de o capusa si cum sa actionezi daca aceasta este inca pe tine 

“Capusa adulta este vizibila pe piele (mai dificil in zonele piloase) si trebuie scoasa imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arata ca un punct negru cat un varf de ac).

Capusa trebuie extrasa printr-o interventie chirurgicala cat mai urgenta.

Nu strangeti capusa care v-a muscat intre degete pentru a nu pompa din continutul sau intestinal cu microbi in sangele dumneavoastra.

Daca ati incercat sa scoateti capusa cu penseta si capul ei s-a rupt si a ramas in piele, prezentararea la medic si extragerea chirurgicala este o urgenta pentru prevenirea infectei si a complicatiilor.

Consultati imediat un medic mai ales daca apar modificari la nivelul muscaturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,,gripe de vara” insotita de dureri musculare, transpiratii sau nas infundat.", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook

Aspecte la care sa fii atent dupa muscatura de capusa

Daca ai fost muscat de o capusa, este important ca in perioada urmatoare sa fii atent la patru aspecte importante, dupa cum spune medicul Ciuhodaru.

"Retineti:

1. Data la care a fost extrasa capusa.

2. Urmariti aparitia oricaror simptome ,,curioase" atat la nivel muscaturii cat si generale precum cele pseudogripale: febra, dureri de cap, dureri in gat, ganglioni inflamati, oboseala marcata si dureri musculare.

3. Mai putin de 30% de bolnavii de Lyme dupa muscatura de capusa isi mai amintesc de aceasta muscatura (datorita dimensiunilor mici si secretiei anestezice).

4. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfa si realizeaza tablourile clinice a peste 200 de afectiuni. Nu degeaba este supranumita boala cu 1000 de fete.", a mai precizat medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Citeste si: Cum se scoate corect o capusa si ce sa faci daca ai fost muscat 

Sursa foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare