Boli

#menstruatie #efort #sport

Motive pentru care iti intarzie menstruatia

Intarzierea menstruatiei este cauzata de obicei de anumite modificari sau tulburari de nivel fizic sau psihic. Iata cateva dintre cele mai frecvente motive pentru care menstruatia nu se apare atunci cand trebuie.


Sarcina


Lipsa sau intarzierea menstruatiei mai mult de doua saptamani, poate semnifica prezenta unei sarcini, iar daca ai facut sex neprotejat in ultima perioada,  ar trebui sa mergi la farmacie si sa achizitionezi un test de sarcina . Medicii sunt de parere ca de cele mai multe ori, sarcina este vinovata de lipsa menstruatiei.


Stres


Stresul, depresia si gandurile negre pot fi toate cauze ale intarzierii menstruatiei, asa ca daca ai avut o perioada tulbure, este foarte posibil sa te confrunti cu aceasta problema. Din pacate, in astfel de situatii, menstruatia va fi insotita de crampe, iar cea mai simpla solutie este sa iei o pastila de calciu lactic.


Raceala


Raceala, curentul si frigul care ajunge in zona ovarelor se va resimti in perioada menstruatiei si este foarte posibil ca aceasta sa intarzie pana la doua saptamani din acest motiv. In aceasta perioada ar fi bine sa iti asezi pe abdomen comprese calde, care sa trateze o eventuala inflamatie .


Tulburari hormonale


Tulburarile hormonale care se produc la nivelul organismului din cauza medicatiei sau a altor factori pot duce la intarzierea menstruatiei lunare. De exemplu, interuperea anticonceptionalelor poate duce la o intarziere mare a menstruatiei.  Pentru a afla daca acesta este motivul, este necesar sa mergi la medic si sa iti faci o serie de analize.


Tulburari de alimentatie


Anorexia sau bulimia sunt doua tulburari alimentare care pe langa simptomele bine cunoscute, pot aduce si anumite modificari la nivelul organelor genitale, schimbari care pot consta in intarzierea sau chiar lipsa totala a menstruatiei, timp de cateva luni. In astfel de cazuri, se cere tratament de urgenta – tratarea bolilor alimentare, va aduce la normal si menstruatia.


Efort fizic prelungit


In mod normal, sportul ajuta la reglarea menstruatiei si chiar la indepartarea durerilor premenstruale, insa efortul fizic in exces poate duce la dereglarea menstruatiei. Daca nu esti obisnuita cu efortul, ar fi bine sa nu incepi sa faci foarte mult inca din prima zi in cazul in care te apuci de un sport.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare