Alte mituri spun ca nimeni nu isi asuma riscuri in ceea ce priveste eventualele efecte adverse sau ca exista numeroase efecte secundare pe care acesta il poate avea pe termen lung.
Iata care sunt cele mai comune mituri despre vaccin, pe care nu trebuie sa le crezi!
1. Vaccinul duce la aparitia cancerului - Fals!
Un mit extrem de raspandit printre populatie, si intalnit la tot “pasul” pe retelele sociale spune ca vaccinul impotriva coronavirusului poate duce la aparita cancerului.
„Nu numai ca nu trebuie sa ne temem ca acest vaccin ar produce cancer sau leucemii, asta nu s-a intamplat niciodata.
Tehnologia ARN Mesager va revolutiona si alte vaccinuri pentru alte boli pentru care nu se gaseau solutii. Cum ar fi scleroza in placi, pentru care nu mai avem tratamente care sa vindece”, sustine medicul Sandra Alexiu, presedintele Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti-Ilfov, potrivit newsweek.ro.
2. Are efecte secundare pe termen lung – “Putin probabil”
O alta temere a romanilor este legata de faptul ca vaccinul ar putea avea efecte secundare pe termen lung, care acum nu sunt cunoscute deoarece vaccinul este nou aparut pe piata.
“Proba timpului este o piatra de incercare. Dar ajuta la progres. Despre variola se cauta solutii din antichitate si medicina moderna a reusit sa eradicheze aceasta boala”, completeaza Dr. Sandra Alexiu.
In acelasi timp, profesorul Razvan Chereches sustine ca „efectele pe termen lung sunt greu de determinat, dar este putin probabil sa fie”.
3. Vaccinul a fost testat pe prea putini oameni - Fals!
Cel mai raspandit mit, care este total neadevarat, spune ca vaccinul nu a fost testat suficient.
Profesorul Razvan Chereches, de la Universitatea Babes-Bolyai, a explicat ca ambele agentii mari de autorizare a medicamentelor, FDA din SUA si Agentia Europeana a Medicamentului pentru UE, solicita ca testarea sa se faca pe minimum 3.000 de persoane pentru autorizarea medicametelor.
„Toate medicamentele care exista pe piata acum au fost testate in faza a treia sub 10.000 de persoane. Pfizer a testat 43.200 de persoane in faza a treia, iar Moderna peste 30.000 de persoane. De peste 10 ori peste necesarul minimum pentru autorizare.
Astra Zeneca a testat peste 30.000 de persoane, iar Johnson&Johnson 60.000 de persoane. Numarul de persoane vaccinate deja este enorm si nu au existat reactii adverse semnificative”, a precizat Razvan Chereches, potrivit sursei citate.
4. Marile companii farmaceutice nu isi asuma niciun risc - Fals!
Un alt mit raspandit rapid printre romani spune ca marile companii farmaceutice nu isi asuma raspunderea pentru eventuale efecte adverse majore ale vaccinurilor.
„Companiile farmaceutice isi asuma riscuri pentru eventuale probleme de sanatate. Se supun directivelor europene care prevad un sistem de raspundere stricta a producatorului pentru un produs defectuos, indiferent de culpa producatorului.
Producatorul isi asuma riscul sa plateasca despagubiri chiar daca nu exista o culpa a sa directa”, a raspuns prof. Robert Ancuceanu, de la UMF „Carol Davila”, potrivit newsweek.ro.