Boli

#vaccin antigripal #gripa #virus

Mituri despre vaccinul antigripal

In fiecare an din noiembrie pana in aprilie, gripa imbolnaveste milioane de persoane. In aceasta lupta contra gripei, ai avantajul terenului: corpul tau. Virusul gripal nu este decat un invadator pe care trebuie sa-l tii la distanta.

Foarte multe persoane sunt nesigure in ceea ce priveste vaccinarea antigripala, mai ales in aceasta perioada in care gripa a luat o noua forma : AH1N1 (gripa porcina). In cazul anumitor persoane, motivele impotriva vaccinarii se fondeaza pe mituri sau conceptii eronate.

Iata cateva dintre cele mai frecvente mituri despre vaccinul antigripal:

1 Gripa nu este o afectiune atat de grava incat sa necesite vaccinarea

FALS. Gripa poate semana cu o raceala obisnuita, dar poate provoca si complicatii foarte grave, printre care pneumonia si decesul. Intr-adevar o persoana sanatoasa, care nu sufera de alte afectiuni, poate trece mai usor peste boala, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca este o afectiune contagioasa care se transmite cu usurinta. In cazul bolnavilor cronici sau al copiilor mici, boala se poate manifesta cu mai multa violenta si pot aparea complicatii grave.

2 Oricum voi lua gripa daca imi fac vaccinul

FALS. Vaccinurile impotriva gripei nu contin virusul activ, asadar nu au capacitatea de a provoca maladia. Vaccinul nu confera protectie decat dupa o perioada de doua saptamani de la vaccinare. Dupa aceasta perioada, corpul poate produce o reactie imunitara (cel mai adesea dupa doua zile de la vaccin) care ar putea sa evoce simpomele gripei.

3 Vaccinul poate avea efecte secundare

ADEVARAT. Destul de rar s-au observat efecte secundare dupa ce s-a facut vaccinul. Reactia cea mai frecventa este o durere vaga, resimtita de obicei de o persoana din trei, in locul in care s-a facut intepatura . Avantajele vaccinului sunt mult mai importante decat riscurile preconizate.

4 Femeile insarcinate nu pot face vaccinul antigripal

FALS. Femeile insarcinate se pot vaccina impotriva gripei incepand cu a 14-a saptamana de sarcina. Studii stiintifice semnaleaza ca vaccinul protejeaza atata mama, cat si bebelusul. Important este ca aceasta decizie sa fie stabilita de comun acord cu medicul care supravegheaza sarcina.

5 Vaccinul facut anul trecut ofera protectie si anul acesta

FALS. Imunitatea conferita de un vaccin antigripal dureaza doar un an. Dupa aceasta perioada, virusul gripal se prezinta sub alte forme, pentru ca poate suferi mutatii de la un an la altul. Asadar, vaccinul din anul precedent nu te va proteja impotriva virusului din acest an.

6 Ianuarie, prea tarziu pentru vaccin antigripal

FALS. Desi este de preferat sa te vaccinezi cat mai devreme in sezonul gripal, este bine sa faci vaccinul chiar mai tarziu, decat niciodata.

 

Atentie! Administrarea vaccinului antigripal este stabilita de catre medic. Exista categorii de persoane carora insa vaccinarea antigripala le este contraindicata: persoanele care sufera de afectiuni maligne (cancer, boli de sange etc), de deficiente imunitare, persoanele alergice la compusii vaccinului (in principal, cei alergici la ou), bolnavii cu afectiuni neurologice.

De asemenea, exista si contraindicatii temporare: febra si interventiile chirurgicale survenite recent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare