Boli

#meteosensibilitate #dureri #articulatii

Meteodependenta sau sensibilitatea la schimbarile de vreme

Vremea capricioasa de la inceputul primaverii ne poate da dureri de cap... la propriu. Inca din copilarie am invatat de la bunici ca urmeaza sa se schimbe vremea, in momentul in care resimteau dureri la nivelul articulatiilor. Chiar daca la vremea respectiva ni se parea oarecum ciudat, este foarte important sa stim ca vremea intr-adevar ne poate transmite semnale "dureroase".


Nu se stiu cu exactitate cauzele pentru care anumite persoane sunt influentate de aceste schimbari de vreme, dar se presupune ca in anumite cazuri ar putea fi vorba despre stilul de viata, alimentatie, lipsa miscarii fizice, nivelul de stres, starea generala de sanatate, varsta inaintata si, desigur, reumatismul.


 Din pacate mai bine de 70% din populatie reactioneaza, mai mult sau mai putin intens, la conditiile meteorologice, iar din acest procentaj, femeile sunt cele mai afectate.


Totusi, persoanele care sufera de reumatism sunt primele afectate de  viitoarele scaderi de temperatura sau de umiditatea crescuta.


Durerile de articulatii pot aparea chiar si la persoanele care nu sufera de reumatism, deoarece nervii care inconjoara articulatiile simt modificarile de presiune.


Cum se manifesta meteosensibilitatea


Persoanele mai sensibile la schimbarile de vreme intampina de foarte multe ori dureri ale articulatiilor. Cei care infrunta cele mai puternice dureri sunt adultii care au trecut de varsta de 50 de ani, dar si cei care au suferit anumite interventii chirurgicale.


De asemenea, meteosensibilitatea se manifesta prin stare de depresie in mai bine de 50% dintre cazuri. Aceasta depresie apare de obicei atunci cand sezonul cald se sfarseste brusc sau in orice alt moment in care suntem obisnuiti cu soare si caldura, dar dintr-o data norii acopera tot cerul, temperaturile scad si chiar incepe sa ploua.


Alte simptome ale meteosensibilitatii sunt: cefalee, ameteli, cresterea tensiunii arteriale, afectiuni respiratorii virale.


Cand se manifesta meteosensibilitatea


In mod normal, meteosensibilitatea se manifesta atunci cand presiunea atmosferica scade, adica atunci cand afara este innorat sau ploua. O coborare a presiunii atmosferice cu 8 - 10 mm coloana de mercur, in doar cateva ore, este suficienta pentru a provoca probleme de sanatate sau, pur si simplu, stari de iritabilitate , nervozitate, tristete, scaderea puterii de concentrare, somnolenta si oboseala.


Pe de cealalta parte, cand presiunea atmosferica creste brusc, iar vremea se incalzeste, vasele de sange se dilata, iar tensiunea arteriala scade considerabil, motiv pentru care unele persoane acuza stari de somnolenta, oboseala, dureri de cap sau palpitatii.


De asemenea, la apropierea unei furtunii, cand aerul este incarcat cu electricitate, pot aparea tulburari in procesele biochimice din organism. Mai exact, creste secretia de serotonina , lucru care duce la pierderea bunei dispozitii, la aparitia durerilor de cap si a palpilatiilor.


Ce este de facut?


In momentul in care ai observat ca esti vulnerabil in fata capriciilor vremii, este indicat sa iei din timp cateva masuri de precautie.


In primul rand incearca sa iti fortifici corpul prin sport. Macar de doua ori pe saptamana fa miscare, oricat de putin: alearga 1  - 2 kilometri, urca pe scari, mergi cu bicicleta etc.


Opteaza pentru dusul scotian: atat dimineata cat si seara alterneaza apa, cand rece, cand calda. Desi va fi dificil si nu foarte placut, tine cateva secunde de jet fierbinte si cateva secunde de jet rece, incheind dusul cu apa cat suporti de rece. Dusul scotian ajuta si la imbunatatirea circulatiei sanguine periferice.


Maseaza zonele dureroase cu o crema de corp in care ai turnat doua – trei picaturi de ulei esential de scortisoara, lavanda, ienupar sau rozmarin. Aceste uleiuri vor da o senzatie de caldura zonei masate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului