Boli

#deces Vladimit Theodorescu #muscatura vipera #muscatura sarpe #vipera

Masuri de prim-ajutor dupa ce ai fost muscat de un sarpe

Decesul fiului fostului ministru al Culturii, Razvan Theodorescu, care a fost muscat de un sarpe, putea fi evitat daca i s-ar fi administrat ser antiviperin, afirma medicii. Tu stii care sunt primele masuri in cazul muscaturii de sarpe?

“Moartea a fost violenta, cauzata de socul toxic generat de posibila intoxicatie cu venin provocata de muscatura de sarpe, dar pana nu vom avea toate examenele complementare, toate datele, nu ne putem pronunta cu certitudine. Fiind o persoana corpolenta, a difuzat in timp veninul in sistemul sangvin. Daca ar fi primit serul antiviperin, da, ar fi supravietuit”, a declarat Mihaela Popescu, sefa Serviciului de medicina legala din Arges referitor la decesul lui Vladimir Theodorescu.

Semne ale muscaturii de vipera:

– durerea acuta;

– tumefierea (umflarea) zonei afectate;

– doua intepaturi mici la distanta de un centimetru una de cealalta;

– semiconstienta;

– alte simptome generale: senzatie de greata, voma, tulburari de vedere, dificultati de respiratie (tahipnee), hipersudoratie (transpiratie excesiva), dureri abdominale.

Masuri de prim-ajutor:

– Ideal ar fi ca victima sa ajunga la un medic cat mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doza de antivenin. Dupa ce ati sunat la 112, verificati daca unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin.

– nu faceti miscari si nu va agitati. In caz contrar ritmul batailor inimii creste, circulatiei sangelui e accelerata si veninul patrunde mai repede in torentul circulator.

– luati o aspirina (nu luati alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul si veninul ajunge mai repede la organe);

– in caz de hipotermie, acoperiti-va cu o patura;

– mentineti zona muscaturii sub nivelul inimii;

– inlaturati veninul din jurul muscaturii si dezinfectati rana cu apa oxigenata;

– puneti o legatura elastica tip garou intre rana si inima (incetiniti raspandirea veninului). Garoul limfatic nu trebuie sa blocheze circulatia sangvina, ci sa realizeze o compresiune limfatica. Se foloseste o banda elastica lata sau o fasie de material (dintr-o camasa, bluza) care se infasoara nu foarte strans pe tot membrul muscat.

– hidratati-va cu apa

Ce sa nu faceti:

– daca aveti leziuni, nu folositi cavitatea orala pentru a suge veninul, puteti ajunge sa va otraviti voi insiva;

– nu se arde zona muscata

– nu se pune gheata pe muscatura

– nu mancati si nu consumati alcool

Sursa foto: dorupanaitescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului