Boli

#alunite #nevi pigmentari #cancer de piele

Marturiile unei paciente supusa interventiei de indepartare a unor alunite

Alunitele, tumori ale pielii de natura benigna, pot aparea in locuri in care deranjeaza sau arata inestetic. In aceste conditii, numai medicul dermatolog este cel care iti poate spune daca este cazul sau nu ca alunitele sa fie indepartate. Intr-o astfel de situatie s-a aflat si Andreea Dumitrescu, o tanara de 24 de ani, care a tinut sa ne povesteasca etapele prin care a trecut, acum o saptamana, cu privire la indepartarea unor alunite de pe corp.

alunitele apar in jurul varstei de doi ani si care se multiplica pana la adolescenta. Alunitele, denumite stiintific nevi pigmentari , ajung la dimensiunea maxima in cateva luni de la aparitie, dupa care nu se mai dezvolta.
Poate fi vorba de melanom malign ( cancer de piele ) in momentul in care o alunita isi modifica dimensiunea, isi schimba vizibil culoarea sau incepe sa sangereze. O astfel de schimbare brusca si anormala trebuie semnala de urgenta medicului.

 

Reporter: Ce te-a determinat sa mergi la un consult medical? Te deranjau intr-un anume fel alunitele?

Andreea Dumitrescu: Sunt genul de om care merge la medic atunci cand este necesar si de prea putine ori am fost la doctor doar pentru un control de rutina. De data aceasta chiar m-am dus de nevoie. La mine problema alunitelor este una care tine de ereditate: mama mea are cel putin 50 de alunite pe suprafata corpului, iar din acest punct de vedere o mostenesc cu succes.

Am avut cateva alunite care ma deranjau foarte tare: una era situata pe spate si ma deranja atunci cand ma asezam pe spatarul unui scaun sau in pat, iar cealalta era pe gat, undeva mai jos de barbie. Aceasta din urma o agatam atunci cand ma dezbracam, iar medicul a vazut la consultatie ca ambele au fost traumatizate.

Rep: Pe scurt, ce ai facut in momentul in care ai decis ca este momentul sa consulti un medic?

Andreea D: In prima instanta am fost la medicul de familie pentru o parere si eventual o trimitere la dermatologie. Acesta m-a consultat si mi-a recomandat sa nu scot alunitele decat daca este absolut necesar si daca ma deranjeaza foarte tare. Totusi, in urma consultului, si medicul de familie a fost de acord ca alunitele care ma deranjau trebuie indepartate, asa ca mi-a eliberat o trimitere catre spital (Spitalul Colentina).

Rep: Cum a stabilit medicul chirurg ca este cazul sa iti indeparteze alunitele?

Andreea D: In momentul in care am intrat in cabinetul medicului dermatolog, acesta m-a supus unei consultatii cu dermatoscopul (un aparat cu lupa si lampa de lumina). Cu multa atentie, medicul a privit toate alunitele si apoi am primit confirmarea ca doua alunite trebuie indepartate.

Rep: Care a fost procedura folosita si cat a decurs operatia?

Andreea D: Interventia chirurgicala a avut loc cateva zile mai tarziu. Vreau sa mentionez faptul ca mai mult a durat asteptarea pe hol si semnaturile, stampilele, decat procedura in sine. Cu alte cuvinte, avem parte de foarte multa birocratie. Evident, cred ca acest lucru a fost influentat de faptul ca operatia a fost realizata pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.

Inainte de a intra in operatie, am mai fost consultata inca o data, de data aceasta insa de seful sectiei de dermatologie, iar apoi am mers in sala de asteptare de unde am fost preluata de catre medicul care m-a consultat.
Trebuie sa recunosc ca am simtit o oarecare teama, insa medicul si asistenta au fost foarte draguti si m-au linistit. Operatia in sine care a fost efectuata cu bisturiul a durat aproximativ 5 minute pentru fiecare alunita, cu tot cu anestezie si cusatura.

Rep: Este o interventie dureroasa?

Andreea D: Desi imi era putin frica, trebuie sa recunosc ca nu am simtit absolut nimic, in afara de o mica intepatura la anestezie. In rest, m-am asezat pe masa de operatie si am stat foarte relaxata. Totul a decurs foarte lin, iar dupa 10 minute ma imbracam si stateam de vorba cu medicul care m-a operat.

Rep: Ce reguli de ingrijire ai fost sfatuita sa urmezi?

Andreea D: Dupa ce m-a pansat, medicul mi-a spus ca trebuie sa vin a doua zi pentru a vedea cum se reface pielea si pentru a schimba bandajele. Asadar, a doua zi dimineata am ajuns in cabinet si mi s-a spus ca ambele taieturi se refac foarte bine.

Medicul mi-a dat un unguent si mi-a spus ca trebuie sa schimb zilnic bandajul, ca trebuie sa dezinfectez cu spirt si sa curat orice cojita, chiar daca senzatia poate fi usor neplacuta. Mi-a recomandat sa il folosesc in fiecare zi, pana in momentul in care imi va scoate firele.

De asemenea, mi-a spus ca pot face dus fara probleme si este in regula daca imi cad bandajele si se uda operatiile. Insa, a specificat sa am grija sa nu zgarii sau sa frec cu buretele zonele operate.
Dupa aproximativ 10 – 12 zile de la operatie ma voi duce pentru scoaterea firelor.

Rep: Dupa indepartarea alunitelor , raman cicatrice inestetice?

Andreea D: Doctorul care m-a consultat si operat, m-a avertizat inca de la bun inceput ca vor ramane cicatrici, insa din fericire cele doua alunite nu se aflau in zone usor vizibile, asa ca acest aspect nu ma deranjeaza foarte tare. Totusi, acesta mi-a recomandat un pansament care are rolul de a „sterge” intr-o mare masura cicatricile. Pansamentul trebuie purtat cel putin o luna si se foloseste doar dupa scoaterea firelor.

Sursa foto : laurearnoux.unblog.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului