Boli

#gripa #gripa a h1n1 #gripa porcina

Marturiile cutremuratoare ale unei persoane contaminate cu gripa A H1N1

Te intrebi oare cum incepe gripa A H1N1 , cum se manifesta si care sunt simptomele reale? Afla raspunsul la aceste intrebari de la o persoana care a trecut peste aceasta boala.

Tanara stagiara la ziarul francez „Le Figaro” Soleyne Joubert de 20 de ani a contractat virusul gripei A H1N1. Pe deplin vindecata , tanara povesteste cele cateva zile in care a trait un sentiment de izolare fata de ceilalti, dar mai ales durerile cumplite pricinuite de gripa A H1N1.

Ma revad parca, asezata in metrou, in fata unui baiat care tusea extrem de puternic, cu ochii aproape inlacrimati. Starea lui de sanatate parea foarte ingrijoratoare. In jurul nostru, toata lumea parea jenata de faptul ca acesta nu-si acopera gura in timpul acceselor de tuse. Acesta a fost momentul in care am contractat gripa A. Mi-am reamintit aceasta scena de sute de ori, pentru ca dupa doua saptamani eram ferm convinsa ca el m-a contaminat!

In seara respectiva, vineri, am plecat un weekend la Barcelona. Boala insa abia incepea, nu simteam inca nimic. Totul a inceput duminica dimineata printr-o senzatie foarte neplacuta: aveam impresia ca am un smoc de par in plamani, imposibil de expulzat. Apoi si-a facut aparitia tusea: o tuse foarte puternica, cavernoasa. In acele momente, nu m-am nelinistit. Eram cu prietenii mei si petreceam. M-am gandit pe moment ca este o reactie de la fumul de tigara, 'omniprezent' in jurul meu.

Starea de sanatate s-a inrautatit insa marti dimineata, in avion, la intoarcerea spre casa. In timpul zborului, care a durat o ora si jumatate, nu m-am oprit nici macar o secunda din tuse. Plamanii, gatul, traheea parca imi ardeau. Ceilalti pasageri imi aruncau priviri exasperate.

Avionul a aterizat la ora 9 si am ajuns la birou in timp util, asa cum prevazusem. Eram in perioada de stagiu de 6 luni si nu doream deloc sa absentez. Totul ar fi decurs bine, daca nu ar fi existat aceasta tuse puternica si dureroasa.
Ca in fiecare dimineata, m-am instalat in fata calculatorului si m-am apucat de lucru. Am continuat ca si cum o oboseala intensa mi-ar fi asediat corpul. M-am luptat din rasputeri sa-mi tin capul drept, fara sa adorm.

Cand am ajuns acasa, dupa aceasta prima zi de lupta cu gripa A, eram epuizata. Am adormit imediat. Celelalte simptome au aparut cand m-am trezit, miercuri dimineata. M-am sculat cu senzatia neplacuta de parca fusesem batuta pe tot corpul, pentru ca bratele, picioarele, gatul si spatele ma dureau ingrozitor. Atunci am realizat ca am gripa.

M-am dus imediat la un medic generalist. Dupa cateva intrebari despre starea mea de sanatate, o examinare a gatului si a urechilor, masurarea temperaturii corpului, m-am intors acasa cu o reteta de paracetamol si un concediu de odihna. Exista posibilitatea sa am gripa porcina A H1N1.

Mi-am petrecut restul zilei de miercuri, stand in pat. Urmatoarele doua zile le-am petrecut intr-o stare de semi-inconstienta, insotita de febra mare, deliluri si vise marcate de prezenta insectelor. Ma simteam atat de rau incat nu-mi aduc aminte decat ca ma trezeam din cand in cand, din cazua durerilor, pentru a mai lua un analgezic. Sufeream din cauza unor dureri abominabile si atunci a inceput sa-mi fie foarte frica. Nu mai avusesem niciodata astfel de dureri. Scoteam un suierat continuu, ca o persoana astmatica. Plansul nu facea decat sa-mi agraveze situatia. M-am intrebat in sinea mea: 'Daca situatia se agraveaza?'.

Ajunsesem la capatul puterilor, asa ca am hotarat sa-mi chem parintii, plecati in vacanta cu cei trei frati mai mici. Am chemat acasa un alt medic. Acesta a venit vineri seara, purtand o masca. Trecusera cinci zile de la primele simptome. Si-a notat starea precara in care ma aflam, a constatat lipsa de forta, pierderea apetitului, numeroasele dureri si senzatia de voma. In final, diagnosticul a fost pus: gripa A.

In mod bizar, cand am auzit ca boala mea are un nume m-am simtit oarecum usurata. Nu am fost spitalizata decat in cazul aparitiei unor complicatii pulmonare, mi-a explicat medicul, dupa ce a ascultat indelung cum respir si inima. Inainte sa plece mi-a lasat un set de masti.

Cand parintii mei au ajuns, doua zile mai tarziu, erau inarmati cu geluri de spalat si servetele dezinfectante pentru maini, masti antivirus. Au inceput prin a aerisi si spala prin toata casa...

Citeste tot articolul AICI.

Daca si tu ai trecut printr-o astfel de experienta, spune-ne cum ai facut fata. Asteptam impresiile voastre, printr-un comentariu aplicat mai jos, despre aceasta gripa noua , gripa A H1N1.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului