Boli

#psihoterapie #simptome #mancat compulsiv #tilburari alimentare

Mancatul compulsiv: Nu iti hrani emotiile cu calorii!

Mancatul compulsiv este un simptom al unor probleme de natura emotionala care afecteaza serios sanatatea fizica si emotionala a celor care sunt prinsi in capcana lui. Consumul ocazional de alimente in exces, pe fondul unei suparari sau bucurii, nu te face mancator emotional. Jo Ann McKarus, psihoanalist si psihoterapeut american, iti spune exact cand esti in pericol sa cazi in capcana mancatului compulsiv, cum o recunosti si ce poti face in acest sens!

Probabil ca ai auzit multa lume spunand ca mananca excesiv pe sistem nervos sau din cauza stresului! Acesta este mancatul compulsiv sau emotional, in care persoanele afectate gasesc un raspuns la problemele emotionale cu care se confrunta.

Cand suferi de mancat emotional?

Psihoterapeutul american face lumina in aceasta problema si avertizeaza ca supraalimentarea ocazionala nu inseamna mancat emotional.

Mancatul compulsiv presupune un pattern, o rutina de supraalimentare. Cu alte cuvinte, este cronic si afecteaza negativ toate aspectele vietii respectivei persoane. Consumatorul emotional nu-si poate controla acest comportament alimentar distructiv.

Exista o manifestare specifica a mancatorului emotional, care ajuta specialistii sa faca diferenta intre simpla supraalimentare ocazionala si acest simptom periculos pentru sanatate.

Jo Ann McKarus sustine ca episoadele recurente de alimentare excesiva reprezinta principalul simptom. Potrivit psihoterapeutului, episoadele de "binge eating", asa cum mai sunt ele numite in literatura de specialitate, au loc zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi. Sunt acte constiente ale persoanei care sufera de aceasta problema si sunt insotite adesea de sentimente de rusine, vina sau remuscare.

Episoadele de mancat in exces au intotdeauna loc in privat, departe de privirile celorlalti, din cauza rusinii pe care o resimte pentru ceea ce face. Mancatorul emotional nu consuma alimente in exces de foame, ci isi gaseste in acest comportament o alinare sau un raspuns la problemele emotionale pe care le are: stres, anxietate, singuratate etc.

In mod paradoxal, un mancator emotional este greu de recunoscut si din cauza faptului ca este tot timpul la dieta. In ciuda supraalimentarii, el incearca intotdeauna sa slabeasca, din cauza remuscarilor si rusinii pe care le resimte dupa fiecare episod de binge eating.

Cum se trateaza mancatul compulsiv?

Mancatul emotional este o dependenta, ceea ce inseamna ca persoana afectata nu poate controla cat si ce mananca. Nu tine de vointa persoanei de a se lasa de acest obicei. Este un simptom al problemelor emotionale ce poate fi depasit doar cu ajutor psihologic.

Psihoanalistul sustine primii pasi pe care trebuie sa ii faca persoana care sufera de mancat compulsiv este sa isi recunoasca problema si apoi sa ceara ajutor profesionist.

Mancatorul emotional nu se poate "trata" singur. Din cauza faptului ca problemele care cauzeaza acest comportament sunt inconstiente, el nu isi da seama de ele, de aceea nu poate gasi singur resursele necesare pentru a le depasi.

Demersul terapeutic presupune doua componente: una comportamentala (legata de alimentatie, sport etc.) si una psihologica.

Psihoterapia este o componenta esentiala, deoarece mancatorul compulsiv nu poate depasi aceasta problema decat in momentul in care intelege ce se intampla cu el, identifica emotiile si cauzele care declanseaza acest comportament si isi descopera abilitatea de a invata cum sa le exprime in alte moduri, mai sanatoase.

Sursa foto: //viewfromthecastel.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare