Boli

# malnutritie #alimentatie #imparte.ro #sanatate organism

Malnutritia, o problema globala

Malnutritia a devenit o problema globala in ultimele decenii, afectand in special populatia din tarile sub-dezvoltate.

Succesul mondial asupra alimentatiei din 1996 a retinut atentia internationala in ceea ce priveste securitatea alimentara, si anume accesul tuturor persoanelor la "alimente nutritive pentru a avea o viata sanatoasa si activa", in comun acord cu FAO (Food and Agriculture Organization of America).


Malnutritia a fost declansata de tendintele nelinistitoare ale productiei agricole si ale actualelor politici ale comertului international, ce ridica intrebari asupra posibilitatii ca productia si distributia alimentelor sa se imbunatateasca sau nu cu rapiditatea necesara pentru a se pune la acelasi nivel cu cresterea populatiei si a atinge scopul de securitate a alimentatiei.
 

malnutritie vs. "Revolutia verde"


In anii 1960, aprovizionarea mondiala cu alimente s-a mentinut la ritmul cresterii populatiei. Datorita noilor tehnologii agricole, aprovizionarea cu alimente a crescut, perioada fiind cunoscuta drept "revolutia verde" cu cele mai bune varietati de seminte si irigatiile. In acelasi timp, in multe tari in curs de dezvoltare, folosirea de anticonceptionale a crescut considerabil iar fecunditatea a scazut rapid.

Dar intre 1985 si 1995, in 64 de tari din 105 studiate de catre FAO cresterea productiei alimentare a fost mai mica decat cresterea populatiei. Africa produce acum aproape cu 30% mai putine alimente pe persoana decat in 1967.

Mai mult, tentativele de a satisface cererea in crestere a alimentelor conduce lumea la folosirea excesiva a resurselor. In mare parte, tarile in curs de dezvoltare cultiva practic aproape tot solul arabil. In unele zone, terenurile fertile se exploateaza fara a le acorda timp sa se regenereze. Aprovizionarile cu apa dulce se degradeaza sau epuizeaza. Productia industiei de peste a scazut. Aceste tendinte fac de fiecare data mai dificila satisfacerea necesitatilor alimentare ale lumii.

Iata alte date ingrijoratoare despre malnutritie:

- In 1980, 850 de milioane de oameni sufereau de foame. Astazi, sunt aproape 1 miliard (vezi mai jos)
- 1 din 4 copii din tarile in curs de dezvoltare sunt predispusi riscului de deces datorita foamei. Asta inseamna - 150 de milioane de copii.
- 30% din populatia Pamantului este subnutrita.
- 400 de milioane de copii peste tot in lume merg la culcare in fiecare seara infometati.

Ingrijorator este ca foamea si malnutritia ucid mai multi oameni decat cele mai de temut boli cauzate de virusul HIV, malaria si tuberculoza la un loc!
 

Cum influenteaza criza alimentara din 2008 – 2009 fenomenul de malnutritie?


Criza alimentara din 2008 – 2009 tinde sa duca numarul persoanelor care sufera de foamete catre 1 miliard. Aceasta rata de crestere sugereaza ca numarul persoanelor subnutrite, estimat anul trecut de Organizatia Natiunilor Unite la 925 milioane va ajunge la 1 miliard pana la sfarsitul acestui an.
 

Ce este malnutritia?


Malnutritia poate fi asociata cu foametea, dar nu este acelasi lucru. Malnutritia inseamna ca o persoana nu are vitaminele si nutrientii de care are nevoie pentru a fi sanatoasa si pentru a creste. Persoanele care sufera de foamete sau malnutritie cronica sunt predispusi la imbolnaviri grave si pot chiar deceda. La fiecare 6 secunde un copil se stinge datorita unor cauze legate de malnutritie, principala cauza fiind saracia.

Malnutritia inseamna insuficienta unuia sau mai multor elemente nutritive necesare pentru sanatatea si buna-crestere a oamenilor. Malnutritia primara este cauzata de lipsa anumitor elemente esentiale din dieta, precum vitamine, minerale sau proteine. In anumite regiuni din lume o economie saraca sau anumite conditii regionale precum seceta sau suprapopulatie pot duce la o diminuare a disponibilitatii alimentelor. Aceasta poate influenta capacitatea populatiei din zona respectiva de a se hrani corespunzator.

Malnutritia poate aparea si in situatiile in care alimentele sunt disponibile si suficiente. Malnutritia secundara este cauzata de imposibilitatea absorbtiei sau utilizarii nutrientilor (precum in cazul instalarii anumitor boli ce afecteaza tractul gastrointestinal, tiroida, rinichii, ficatul sau pancreasul), de cresterea nevoilor de nutrienti (precum in cazul cresterii la copii, arsurilor, procedurilor chirurgicale, sarcina, febra) sau de excretii excesive (diaree).
 

Malnutritie si identificarea problemei


La ora actuala, malnutritia afecteaza multi oameni si tari in curs de dezvoltare, care au nevoie de ajutor pentru a se hrani. Problema in acest caz este in tipul de ajutor pe care il primesc: pe langa donatiile care se fac catre aceste categorii de persoane defavorizate , este nevoie de o educare a oamenilor care pot face un bine prin a-i invata cum sa se hraneasca.

Pe langa aceasta constatare, ne confruntam si cu alte doua probleme: diminuarea calitatii si ponderea tot mai mare a alimentelor ieftine care contin o densitate scazuta a nutrientilor. Care ar fi ecuatia salvatoare? O densitate si diversitate a nutrientilor, care duc catre o nutritie optima si vitalitate.
 

Solutii impotriva malnutritiei


Pentru a castiga cursa alimentelor nu este suficienta cresterea productiei agricole. Este indispensabila popularizarea sistemelor de planificare familiala. Mai mult, promovarea educatiei si serviciilor sanitare este esentiala pentru a imbunatati mersul bun al lumii si promova astfel productivitatea si utilizarea sustinuta a resurselor. Pentru a detine securitatea alimentara se cere de asemenea distribuirea de alimente mai bune, abordarea nevoilor micilor agricultori si cresterea productivitatii agricole in timpul in care se conserva terenurile si resursele de apa.

Pentru combaterea malnutritie, ar mai fi nevoie de:

- Un sistem de alimentatie mai ecologic, mai nutritiv si sanatos, si mai echitabil!
- Educarea populatiei: trebuie sa cunoastem probleme globale de sanatate si solutiile posibile; trebuie sa incercam sa promovam o dezvoltare mai durabila, mai sanatoasa, pentru toti oamenii
- Incurajarea practicile mai putin poluante si mai putin abuzive, fata de oameni si natura
- Lupta pentru ca alimentele sa fie mai sanatoase si mai accesibile ca pret
- Incurajarea si sustinerea micilor agricultori, mai ales din tarile in curs de dezvoltare
- Descurajarea alimentele modificare genetic

 

Citeste articolul pe Imparte.ro - Cum sa donezi inteligent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare