Boli

# simptome gastrita # semne gastrita # boli gastrita #gastrita

Lupta cu gastrita – simptomele ascunse ale acestei boli

Gastrita este definita drept inflamarea mucoasei stomacului. Aceasta conditie medicala poate fi deseori confundata cu o simpla indigestie, dar daca nu este tratata potrivit, poate sa se agraveze. Dr. Taruna Bhatia, gastroenterolog si directoare a sectiei de hepatologie de la CarePoint Health System ne avertizeaza cu privire la simptomele precursoare gastritei. Ea defineste gastrita ca fiind o „conditie medicala diagnosticata cu ajutorul unei biopsii a mucoasei stomacului”. Boala are si diferite simptome precursoare, care ar trebui sa ne dea de gandit odata ce le observam. Care sunt cele mai frecvente? Cum se manifesta? Pot fi confundate cu diferite alte simptome obisnuite? Raspunsurile sunt destul de complicate, dar cateva dintre aceste intrebari am incercat sa raspundem mai jos.

Cele mai frecvente simptome ale gastritei

Printre cele mai usor de ignorat simptome ale gastritei se numara balonarea, senzatia de satietate dupa o masa insuficienta sau pierderea in greutate. Balonarea este ceva destul de uzual, mai ales dupa ce avem parte de o masa copioasa. Totusi, daca senzatiile de balonare devin un obicei neplacut si ne cauzeaza un disconfort constant, e de preferat sa consultati un specialist. Acelasi lucru e valabil pentru senzatia de satietate, chiar daca ati avut parte de o masa insuficienta. Din cauza prezentei unei bacterii numita Helicobacter pylori in stomac, mucoasa stomacala e slabita, iar asta poate duce si la mai multe probleme.

Deficienta de vitamina B12 vine tot ca o cauza a bacteriei H. pylori in corp. Aceasta afecteaza capacitatea stomacului de a descompune proteinele din alimente si de a-si lua aportul de vitamine si nutrienti. Lipsa vitaminei B12 provoaca o gastrita autoimuna, care obliga stomacul sa-si atace propriile celule sanatoase din interiorul mucoasei stomacale, cu scopul de a cauza disconfort. Odata cu aceste deficiente de vitamine din corp, dar si alimentare, incepem sa pierdem in greutate. Disconfortul cauzat la stomac impiedica pacientii sa manance. sansele de cancer aici sunt crescute, daca infectia nu este tratata corespunzator.

Nu in ultimul rand, senzatiile de ameteala si greata, dar si sangerarile intestinale sunt unele dintre cele mai grave simptome ale gastritei. Miscarea bilei in organism, din intestinul mic spre stomac, provoaca aceste stari de ameteala, greata si, nu in ultimul rand, varsaturi. in plus, pot aparea si sangerari intestinale, fie odata cu varsaturile, fie in scaun.

Sfatul medicilor si al specialistilor este sa consultam de urgenta un gastroenterolog, care sa ne prescrie o endoscopie. Cu cat mai mult timp ramane netratata, cu atat mai mult gastrita poate deveni extrem de periculoasa. Aceasta este o conditie medicala progresiva, care incepe cu un simplu disconfort la stomac, ignorat pentru o perioada indelungata de timp, si care degenereaza in ameteli, greturi, pierderi in greutate, deficiente de vitamine si minerale in cele din urma sangerari intestinale.

Este importanta constientizarea problemei si consultarea unui medic specialist, inainte sa fie prea tarziu. Nu in ultimul rand, consumul de narcotice si alcool este contraindicat in cazul persoanelor care sufera de gastrita, deoarece acestea contribuie la distrugerea mucoasei stomacale si accelereaza aceasta boala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare