Boli

#leucemie #risc leucemie # tratament leucemie

Leucemia, o boala grea! In Romania traiesc peste 1.600 de pacienti tratati

Anual, pe 22 septembrie, comunitatea globala a pacientilor cu Leucemie Mieloida Cronica - LMC celebreaza Ziua Mondiala LMC. Aceasta data nu a fost aleasa la intamplare ci are o seminificatie aparte. 22/9 reprezinta modificarea genetica a cromozomilor 22 si 9 care cauzeaza Leucemia Mieloida Cronica (LMC). In Romania traiesc peste 1.600 de pacienti cu LMC tratati.

 

In acest an, ziua de 22 septembrie este dedicata imbunatatirii accesului la tratament pentru pacientii din intreaga lume.

Este important ca odata diagnosticati, toti pacientii cu LMC intra in monitorizare medicala si primesc tratamentul adecvat. Din pacate, date estimative arata ca in Romania rata de diagnostic nu este mai mare de 80% (comparand datele epidemiologice la nivel regional), de cele mai multe ori diagnosticul este tardiv, pacientii ajungand la medic tarziu, in stadii avansate ale bolii. Posibilele motive ale acestei situatii sunt: accesul limitat la servicii medicale (mai ales in zonele rurale sau sarace), lipsa infrastructurii sistemului de sanatate, educatia medicala deficitara in randul populatiei.

Inovatia in medicina a ajuns, in abordarea terapeutica a LMC, in punctul in care pacientii au sansa sa duca o viata normala fara tratament, in remisiune clinica. Cu toate acestea, exista inca multe provocari pentru pacientii cu LMC. Aceste provocari se refera la: diagnosticarea timpurie, aderarea la terapie, accesul la servicii sociale specializate, revenirea la locul de munca dupa boala etc.

Leucemia Mieloida Cronica (LMC) este o forma rara de cancer care afecteaza celulele sangelui. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulti, dar in cazuri foarte rare poate aparea si la copii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare