Boli

#semne carenta vitamina d #carenta vitamina d #vitamina d

Legatura dintre carenta de vitamina D si cancer

Deficitul de vitamina D, denumita si “vitamina soarelui”,  este un subiect controversat in lumea medicala. In timp ce unii medici afirma ca aceasta carenta nu ne afecteaza grav organismul, cercetarile recente atrag atentia asupra legaturii dintre carenta acestei vitamine si aparitia cancerului.

Un studiu realizat de Institutul de sanatate publica francez arata ca riscul de cancer la san scade cu 25% pentru femeile care au nivel seric ridicat de vitamina D (de peste 27 ng/mL ).

In cazul barbatilor, deficitul de vitamina D creste riscul de cancer de colon. Potrivit cercetatorilor de la Imperial College din Londra, barbatii cu un nivel ridicat de vitamina D in sange au aproape de doua ori mai putine riscuri sa dezvolte cancer de colon.


Risc crescut de fibrom uterin


Un alt studiu, efectuat de Departamentul de Sanatate din SUA si publicat in revista Epidemiology,  a demonstrat ca in randul femeilor de peste 35 de ani, carenta de vitamina D poate creste riscul de fibrom uterin: tumori benigne, care cresc pe perete uterului si poate provoca dureri si sangerari. Conform acestui studiu, femeile cu un nivel suficient de vitamina D au un risc redus cu 32% de a dezvolta fibrom uterin comparativ cu cela care au deficit.

Cum poate fi combatuta carenta de vitamina D

 

"Pentru a ne asigura un nivel optim al vitaminei D in organism, cele mai bune metode sunt cele naturale, respectiv:

  • pe perioada verii, expunerea la soare (radiatiile ultraviolete favorizeaza sinteza de vitamina D la nivelul pielii)
  • pe perioada anotimpului rece, consumul de alimente ce reprezinta surse bogate in acesata vitamina: peste gras (somon, hering, macrou, sardina, chiar si cel din conserva), fructe mare, ulei din ficat de peste (in special cel de cod), ficat vita, oua,cereale integrale, lapte si branzeturi, ciuperci (in special Shitake si Maitake). Deci atentie la curele restrictive de slabire, la dietele vegetariene stricte care exclud aceste alimente .
     

Semnele care pot anunta o carenta de vitamina D sunt reprezentate de o stare astenie, senzatie de frig, picioare si maini reci, anxietate, depresie. Aceasta simptomatologie este insa nespecifica, deci inainte de a incepe un tratament cu suplimente cu vitamina D trebuie absolut obligatoriu efectuata si o dozare a vitaminei in sange (in special toamna si iarna, cand valorile sunt cele mai scazute); suplimentele nu se iau decat la recomandarea unui medic si in dozele stabilite de acesta, deoarece supradozarea vitaminei D este periculoasa pentru sanatate.

In general, dozele zilnice recomandate sunt cuprinse intre 200-600 UI in functie de varsta si starea sanatate.

Exista insa si studii recente care arata ca suplimentele cu vitamine D nu au efecte benefice asupra sanatatii, din contra. De aceeea va recomand ca meniul vostru zilnic sa cuprinda sursele naturale de vitamina D", explica dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie si biorezonanta, in cadrul clinicii de medicina naturopata Medica RD Esthetic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului