Boli

# boala varicoasa #laser

Laserul in boala varicoasa

Generalitati

 

Venele - sunt vase sangvine care colecteaza din periferie sangele bogat in bioxid de carbon si alti cataboliti transportandu-l spre inima si plamani. Datorita sensului circulatiei venoase dinspre periferie spre centru, venele au in structura lor valve unidirectionale care nu permit caderea libera a sangelui datorita gravitatiei, indeosebi la membrele inferioare.

Varice – boala a venelor caracterizata prin distrugerea acestor valve si inversarea sensului circulatiei sangvine cu aparitia refluxului si a stazei venoase avand ca rezultat dilatatia ireversibila a venei. Cel mai frecvent se imbolnavesc venele superficiale de la nivelul membrelor inferioare denumite Vena Safena Interna (mare) si Vena Safena Externa (mica). Aceste vene superficiale au o importanta functionala mica, drenand teritorii superficiale, suprafasciale; majoritatea sangelui venos de la nivelul membrelor circula drenandu-se prin venele profunde, subfasciale. Din pacate, odata ce venele superficiale s-au imbolnavit, ele nu mai pot fi reparate (nici medicamentos, nici interventional), motiv pentru care trebuiesc sacrificate iar circulatia va fi preluata de venele profunde.

Disfunctia valvulara va genera o boala care va avea o evolutie ireversibila, lent spre agravare producand mai multe modificari distructive la nivelul macro si microcirculatiei cu aparitia semnelor si simptomelor specifice bolii varicoase.

Ablatia termica endovenoasa este probabil cea mai frecventa tehnica folosita in prezent ca alternativa a chirurgiei clasice in tratamentul venei safene mari sau venei safene mici, avand ca avantaje eficienta ridicata si complicatii scazute. Tratamentul laser endovenos se practica cu succes in boala varicoasa de peste 20 ani, metoda fiind adaptata si imbunatatita pe parcursul timpului. Diferenta intre cele doua tehnici este aceea ca in cazul chirurgiei clasice vena bolnava este extrasa din organism pe cand laserul o distruge in interiorul corpului. Ca si actiune, dupa ce fibra laser este introdusa in interiorul venei, varful acesteia va emite energie electromagnetica ce se va transmite peretelui venos sub forma de caldura distrugand astfel toate straturile venei. Dupa acesta arsura termica endoluminala, vasul devine obturat, complet nefunctional si se va fibroza in timp, transformandu-se intr-o cicatrice.

Indicatii

Tratamentul laser in varice este indicat in majoritatea stadiilor bolii, cu anumite particularitati. De obicei se trateaza trunchiurile venelor safene, dar poate fi folosit cu succes si in colaterale sau perforante. Selectarea pacientilor va depinde de examinarea ecografica Doppler, care ne va aduce informatii importante despre “punctul de scapare”, (zona unde valva este distrusa si apare refluxul), diametrul venei, continutul venei, distanta fata de piele, colaterale, variante anatomice, prezenta nervilor in vecinatate. Toate aceste elemente reprezinta practic cheia succesului in terapia laser.

Tehnica

La ora actuala ablatia termica cu laser se practica din ce in ce mai frecvent ca o interventie in regim de ambulator, adica pacientul nu va ramane internat peste noapte, iar la cateva ore dupa procedura se va intoarce la domiciliu. Pacientul va fi informat preoperator despre etapele procedurii, despre tratamentul medicamentos pre-, intra- si post-interventional, se va efectua un set de analize medicale si eventual unele investigatii suplimentare, dupa caz. De asemenea, i se vor aduce la cunostiinta posibilele riscuri si complicatii.

Dupa o prealabila pregatire preoperatorie se va repera ecografic vena bolnava si se va efectua anestezie locala in locul unde se introduce fibra optica; se va pozitiona ecografic varful fibrei in punctul “0”, adica zona de reflux. Urmeaza anestezia locala prin intumescenta, unde sub vizualizarea ecografica se injecteaza in jurul venei un amestec de solutie anestezica. Aceasta etapa este foarte importanta in termoablatia laser intrucat peretii venei vor fi comprimati si lipiti de fibra optica garantand efect terapeutic maxim si in acelasi timp se va indeparta pielea de fibra optica evitandu-se astfel arsura tegumentului. Se verifica din nou ecografic pozitia fibrei, se activeaza aparatul laser, dupa care fibra se retrage progresiv producandu-se astfel termoablatia si obliterarea venei. Dupa extragerea fibrei se va aplica un pansament compresiv si contentie elastica, iar in cateva ore pacientul se va intoarce la domiciliu cu recomandarile postoperatorii. La aproximativ o luna dupa operatie se efectueaza controlul postoperator, unde se verifica ecografic etanseitatea inchiderii venei cu disparitia refluxului, se verifica colateralele restante si in cazul prezentei refluxului in colaterale se completeaza tratamentul prin scleroterapie sub ghidaj ecografic.

Avantaje

Probabil cel mai mare avantaj al tratamentului laser in boala varicoasa este siguranta metodei si eficienta de durata (daca tehnica a fost indicata si aplicata corect).

Posibilitatea efectuarii acestei proceduri in conditii de ambulator, in anestezie locala, ceea ce elimina riscurile si complicatiile unei anestezii generale sau rahidiene, sunt avantaje agreate atat de pacient cat si de medicul curant.

Colaborarea cu pacientul in timpul procedurii ne ajuta sa evitam lezarea nervilor, una din cele mai frecvente complicatii aparute dupa termoablatia venoasa.

Anestezia prin intumescenta asigura rezultate optime in tratamentul prin termoablatie datorita contactului intim intre peretele venei si fibra laser ceea ce favorizeaza transferul maxim al caldurii de la nivelul fibrei in peretele vascular. De asemenea, acest tip de anestezie favorizeaza golirea sangelelui din interiorul venei cu evitarea trombozei, cauza de complicatie si recidiva prin recanalizare.

Efectuarea procedurilor sub control ecografic permanent, pozitionarea varfului fibrei optice la nivelul valvei ostiale si efectuarea crosotomiei laser permite inchiderea tuturor colateralelor de la nivelul crosei reducand semnificativ recidiva.

Fiind o procedura minim invaziva, metoda permite reinsertia sociala rapida cu reluarea activitatilor cotidiene si reintegrarea sociala in prima saptamana dupa interventia cu laser.

Toate acestea avantaje ar trebui sa incurajeze ca pacientii sa apeleze la acetea metode noi de tratament in boala varicoasa , sa fie corect informati despre tratamentul optim si existenta unor alternative dupa caz.

Ca si dezavantaj ar fi numarul mic de specialisti care detin toate aceste tehnici de examinare si tratament, deoarece o pregatire corecta necesita multe cursuri de specializare in strainatate si o curba lunga de invatare. De asemenea lipsa unui centru de flebologie unde sa se poata efectua investigatiile de electie si procedurile corespunzatoare este o alta piedica importanta. Speram ca in viitor, tot mai multi medici sa fie preocupati de aceasta specialitate (flebologia) si sa apara tot mai multe centre de pregatire la nivel national. Astfel, cu siguranta, aceste dezavantaje vor disparea.

Sanatata ta este prioritatea nostra.

CLINICA PROVIVAMED Cluj

Dr. Mironescu Vitalii

Advertorial

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.