Boli

#interventie rinoplastie # rinoplastie medicala #rinoplastie

La ce trebuie sa te astepti de la o interventie de rinoplastie?

Rinoplastia reprezinta interventia chirurgicala de remodelare a nasului. Nasul este format din os in partea superioara si din cartilaj in partea inferioara. Ambele, dar si aspectul pielii pot fi modificate in timpul acestei proceduri, in functie de rezultatul dorit. Iata ce presupune rinoplastia si la ce sa te astepti de la aceasta interventie.

Scopul rinoplastiei

Rinoplastia poate fi efectuata atat din motive estetice, cat si din motive medicale. Interventia poate urmari modificarea proportiilor sau formei nasului la cererea pacientului sau pentru a corecta unele malformatii congenitale sau leziuni produse la acest nivel. De asemenea, rinoplastia se utilizeaza pentru a imbunatati functia respiratorie la anumti pacienti cu astfel de probleme.

Discuta cu medicul despre aceasta procedura, pentru a afla daca este potrivita pentru tine.

Cum te pregatesti pentru rinoplastie?

Rinoplastia se efectueaza in centrele medicale de chirurgie plastica, cum ar fi Centrul de Chirurgie Plastică și Estetică Arcadia..

Initial, vei discuta cu medicul despre istoricul tau medical, mai ales in ceea ce priveste afectiunile ORL. Specialistul va efectua un examen fizic pentru examinarea nasului si unele analize de sange.

Vei discuta cu medicul despre asteptarile tale si despre rezultatul pe care il doresti. Acesta iti va explica ce efecte poate avea rinoplastia asupra aspectului si daca scopul tau este realizabil. Doctorul va crea un plan personalizat de rinoplastie, in functie de particularitatile tale faciale.

Personalul medical va efectua fotografii ale nasului, din diverse unghiuri. Acestea pot fi folosite pentru a evidentia diferentele dupa interventie. De asemenea, pozele pot fi utile pentru a modela virtual aspectul nasului si a crea un prototip (un exemplu care sa imite rezultatul final).

Odata ce toate detaliile interventiei au fost stabilite, vei fi programat pentru rinoplastie.

La ce sa te astepti in timpul si dupa interventie?

Rinoplastia poate fi efectuata atat sub anestezie locala, cat si sub anestezie generala, in functie de ceea ce este potrivit pentru organismul tau. Anestezia locala presupune injectare de substante care amortesc tesutul nazal, alaturi de sedarea pacientului care nu il adoarme neaparat. Anestezia generala iti amorteste intregul corp si te adoarme. Aceasta este administrata prin vena sau prin inhalare.

Rinoplastia presupune efectuarea unor incizii mici la baza nasului, intre cele doua nari. Acesta modifica dimensiunile si forma nasului, lucrand sub piele. Acesta utilizeaza diferite materiale, in functie de ceea ce este nevoie sa adauge sau sa indeparteze. Medicul poate utiliza implanturi, tesut din interiorul nasului, din ureche sau din alte parti ale corpului pentru a schimba forma nasului.

Dupa interventie, te vei trezi in salon. Vei putea pleca acasa in aceeasi zi sau dupa o noapte de spitalizare, in functie de starea ta.

Dupa rinoplastie, trebuie sa ramai in pat cu capul in pozitie superioara fata de restul corpului, pentru a reduce inflamatia si sangerarile. Pansamentele din interiorul nasului se indeparteaza dupa maxim 7 zile de la interventie. Trebuie sa te astepti la sangerari usoare si la drenaj de mucus. Medicul poate introduce un dop de tifon care sa absoarba aceste secretii.

Ce trebuie sa faci in perioada de recuperare care dureaza cateva saptamani:

  • nu iti sufla nasul;
  • evita activitatile fizice intense de tip aerobic;
  • in timpul bailor, ai grija sa nu uzi pansamentele;
  • periajul dintilor trebuie efectuat cu grija, pentru a preveni incordarea nasului;
  • poarta haine cu nasturi, cum ar fi camasile, pentru a evita tragerea bluzei peste nas;
  • nu purta ochelari, deoarece acestia pun presiune asupra nasului;
  • mananca fructe si legume, pentru a evita constipatia ce favorizeaza incordarea fetei;
  • dupa indepartarea bandajelor, foloseste crema SPF 30, pentru a preveni decolorarea produsa de soare. Discuta cu medicul pentru o crema potrivita.

Pacientii pot efectua activitati zilnice usoare dupa o saptamana de la interventie. Dupa 2-4 saptamani, acestia pot reveni la toate activitatile de rutina.

Inflamatiile la nivelul nasului dispar complet dupa 1 an.

Riscurile rinoplastiei

Ca oricare procedura medicala, rinoplastia presupune si anumite posibile riscuri.

  • Sangerari nazale
  • Infectii
  • Efecte adverse ale anesteziei
  • Dificultati de respiratie
  • Aspect neuniform al nasului
  • Inflamatii persistente
  • Dureri persistente
  • Gaura in sept
  • Decolorarea nasului

In concluzie, rinoplastia este o interventie chirurgicala utila atat in scop estetic, cat si in scop medical, insa presupune un timp prelungit de recuperare.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/E285pJbC4uE

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare