Boli

#varsta #boli #analize #predispozitie boli

La ce boli esti predispus in functie de varsta si ce analize trebuie sa-ti faci

Varsta este un criteriu important in stabilirea predispozitiei la anumite boli, iar efectuarea analizelor este cea mai simpla metoda prin care o persoana poate afla din timp daca are risc de imbolnavire sau daca trebuie sa inceapa un tratament.


La ce boli esti predispus la 20 de ani si ce analize trebuie sa iti faci

Dupa implinirea varstei de 20 de ani, fiecare femeie ar trebui sa inceapa sa isi faca analize anuale. Femeile tinere au risc crescut de melanom, infectie cu Virusul Papiloma Uman (HPV), colesterol marit si cancer la san (mai ales daca exista antecedente in familie).

Anual, tinerele cu varste peste 20 de ani trebuie sa mearga la dermatolog pentru a-si testa sanatatea pielii si trebuie sa isi faca testul Babes Papanicolau. De asemenea, la fiecare vizita la medic este bine sa-si testeze tensiunea arteriala, iar o data la 5 ani trebuie sa isi testeze colesterolul.

Barbatii cu varsta peste 20 de ani au risc crescut de melanom, cancer testicular si colesterol marit, de aceea trebuie sa se prezinte la medic pentru un set de analize pentru depistarea cancerului, precum si pentru depistarea eventualelor boli de piele. O data la 5 ani, fiecare barbat ar trebui sa-si testeze colesterolul.


La ce boli esti predispus la 30 de ani si ce analize trebuie sa iti faci

In cazul femeilor cu varsta peste 30 de ani, exista risc de cancer cervical, cancer la san, diabet de tip II si boli cardiovasculare. Consultul ginecologic, testul Babes Papanicolau, examenul pelvin si consultul sanilor sunt analizele anuale recomandate pentru aceasta varsta. De asemenea, o data la 5 ani este indicata testarea glicemiei.

In cazul barbatilor cu varsta peste 30 de ani, exista risc crescut de diabet de tip II, melanom, cancer colorectal, boli cardiace si cancer testicular. Se recomanda efectuarea unui consult in caz de dureri la nivelul organelor genitale si un screening pentru depistarea cancerului. De asemenea, la fiecare 5 ani este indicata testarea colesterolului si a glicemiei.


La ce boli esti predispus la 40 de ani si ce analize trebuie sa iti faci

In cazul femeilor, dupa varsta de 40 de ani exista un risc crescut de boli cardiace, cancer ovarian si cancer la san. Sunt recomandate analize precum mamografia anuala, analize pentru depistarea osteoporozei, analize la sange, testarea colesterolului si screeningul pentru cancerul de ovar.

In cazul barbatilor trecuti de 40 de ani, exista risc crescut de boli de inima, cancer colorectal sau cancer de prostata. Anual, este recomandat sa se faca screeningul pentru cancerul colorectal si un control pentru depistarea eventualelor probleme la prostata (in cazul in care exista simptome). O data la 3 ani este recomandata testarea glicemiei, iar o data la 5 ani realizarea unui set de analize pentru depistarea timpurie a bolilor cardiace.


La ce boli esti predispus la 50 de ani si ce analize trebuie sa iti faci

In cazul femeilor trecute de 50 de ani, exista risc crescut de osteoporoza, cancer de colon, cancer ovarian, boli cardiace si accident vascular cerebral. Asadar, este recomandat sa se faca analize pentru aflarea densitatii osoase, analize dermatologice, o mamografie, un test Babes Papanicolau si analize la inima. Glicemia trebuie testata la fiecare 3 ani.

Barbatii peste 50 de ani au risc crescut de boli cardiace, cancer la prostata, cancer de colon si accident vascular cerebral. Sunt recomandate analize anuale care vizeaza toate aceste boli.

Sursa foto: drmortons.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului