Boli

#computer #obezitate #hemoroizi #jocuri

Jocurile pe calculator - cum iti pot afecta sanatatea?

Jocurile pe calculator sunt o modalitate placuta de a petrece timpul, mai ales pentru ca sunt foarte captivante si au puterea de a te „transporta” departe de lumea reala. Desi in prima instanta jocurile calculator sunt percepute ca fiind o distractie inofensiva, oamenii de stiinta si medicii sunt totusi de alta parere.


Probleme fizice asociate cu jocurile pe calculator


Caracterul sedentar al jocurilor pe calculator poate provoca o serie de probleme la nivelul corpului


Obezitate


Simplul fapt ca petreci, fara sa iti dai seama, ore in sir in fata unui calculator pentru a te juca, nu face decat sa iti deregleze programul se masa si sa te face sa mananci mai mult, mai rar si mai iregulat. Acesti 3 factori sunt fara indoiala vinovati de aparitia problemelor de greutate, mai ales daca sunt asociati cu lipsa activitatii fizice.


Rani la nivelul membrelor


Apasarea repetata si prelungita a butoarelor cu acelasi deget  si utilizarea intensa a mouse-ului poate provoca rani usoare la nivelul membrelor.  Partea proasta este ca exista riscul sa se intample acest lucru fara sa iti dai seama pe moment, dar sa realizezi mai tarziu. Aceste rani pot fi insotite de durere si umflaturi, dar si de leziuni ale tesutului pielii.


Probleme musculare


Postura stramba si lipsa miscarii fizice pe o durata mai lunga de timp poate duce la dureri de gat, de spate si atrofierea usoara a muschilor. Este destul de dificil sa iti iesi din ritm atunci cand esti intr-un joc captivant, insa ar fi bine sa setezi o alarma la fiecare jumatate de ora care sa te anunte ca este timpul sa te ridici de pe scaun si sa faci putina miscare si eventual cateva exercitii de stretching.


oboseala vizuala


In mod normal, este bine sa clipesti la cateva secunde pentru a evita uscarea globului ocular. Din pacate insa, atunci cand esti foarte captivat de un joc pe calculator, uiti sa clipesti si mai mult decat atat, te uiti fix intr-un punct, iar flash-urile iti afecteaza si ele ochii.  Dupa numai jumatate de ora de astfel de comportament, te vei confrunta cu simptome cum ar fi lacrimarea ochilor, incetosarea vederii si chiar dureri de cap.


hemoroizi


Sederea indelungata pe scaun este una dintre cauzele aparitiei hemoroizilor, asa ca incearca sa reduci pe cat posibil timpul alocat jocurilor pe calculator. Un argument care te poate convinge este ca hemoroizii pot fi foarte durerosi, pot provoca diverse complicatii, iar in functie de gravitatea lor, se poate ajunge si la operatie.


Probleme psihologice asociate cu jocurile pe calculator


Impactul jocurilor pe calculator nu este foar la nivel fizic  ci si la nivel psihic. Efectele psihice includ anomalii comportamentale, astfel ca jocurile violente sunt asociate cu un comportament agresiv pe termen scurt.


Mai mult decat atat, jocurile pe calculator provoaca o dependenta de care se poate scapa doar cu eforturi si vointa foarte mare.


Cum poti reduce aspectele negative produse de jocurile pe calculator

 

  • Stabileste o limita de timp pe care vrei sa o petreci jucandu-te, dar nu depasi niciodata mai mult de doua ore
  • Fa pauze frecvente, iar in aceste pauze fa cat mai mult miscare care sa iti stimuleze musculatura
  • Nu uita sa clipesti cat mai des, iar in pauze fa exercitii pentru ochi
  • De asemenea, regleaza luminozitatea si contrastul monitorului
  • Foloseste ochelari de protectie impotriva reflexiilor monitorului
  • Nu sari peste mesele principale ale zilei. Seteaza-ti alarma si mananca la orele la care esti obisnuit pentru a evita aparitia problemelor de greutate si dereglarea metabolismului
  • Regleaza scaunul astfel incat sa ai o pozitie corecta si comoda.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare