Boli

#oboseala #sanatate #iarna #sezonul rece

Invinge oboseala din sezonul rece

Iti este tot mai greu sa te dai jos din pat in diminetile intunecoase si racoroase, specifice sezonului rece? Afla ca nu esti singurul! Foarte multe persoane sunt obosite si slabite atunci cand zilele se scurteaza si temperaturile scad. Pentru a face fata cu brio iernii, descopera mai jos cateva metode prin care sa invingi oboseala de sezon!


Ce este oboseala din sezonul rece


Daca in sezonul rece tanjesti dupa patul confortabil si calduros de acasa, de vina este lipsa luminii naturale. Pe masura ce zilele devin mai scurte, somnul si ritmul circadian sunt dereglate si cauzeaza oboseala. Lipsa luminii naturale stimuleaza productia de melatonina, un hormon al somnului.

Deoarece acest hormon se afla in stransa legatura cu lumina si intunericul, atunci cand soarele apune mai repede, organismul vrea de asemenea sa mearga la culcare mai devreme. Aceasta este cauza pentru care suntem mult mai somnorosi pe durata iernii.

Chiar daca este normal ca in sezonul rece sa fim mai putin activi, uneori letargia poate fi si un semn al depresiei sezoniere.


Lumina soarelui elimina oboseala


In sezonul rece, lasa soarele sa patrunda cat mai mult in casa. Trage perdelele si draperiile si bucura-te de soare! Retine ca fie si doar cateva minute petrecute la soare vor face minuni pentru organismul tau! Transforma casa si biroul intr-un loc aerisit, in care lumina soarelui sa patrunda cat mai mult posibil.


Invinge oboseala cu vitamina D


Lipsa luminii naturale in lunile de iarna isi pune amprenta asupra nivelului de vitamina D din organism. Deficienta de vitamina D cauzeaza oboseala si letargie. Principala sursa de vitamina D este soarele, insa in sezonul rece, pentru a contracara luminozitatea redusa, este foarte important sa procuram vitamina prin dieta.

Surse importante de vitamina D sunt ouale, pestele gras si carnea. In plus, vitamina D este prezenta si in cereale, lactate sau sucuri de portocale.


Odihneste-te in timpul noptii


In sezonul rece, suntem tentati sa dormim si in timpul zilei, insa somnul odihnitor si benefic pentru organism este cel din timpul noptii. Este recomandat astfel sa dormi 8 ore pe noapte. Inainte de culcare, inchide toate aparatele electronice si bea o bautura calda si relaxanta.


Invinge oboseala prin miscare


Te vei simti mult mai energic in sezonul rece daca vei face mai multa miscare. Incearca sa mergi pe jos mai mult, sa alergi si sa petreci mai mult timp in aer liber. Daca alegi sa mergi la sala de sport dupa-amiaza, acest lucru te va revigora si iti va imbunatati somnul din timpul noptii.


Invata sa te relaxezi


Stresul accentueaza oboseala, astfel ca este foarte important sa inveti sa te relaxezi. Daca te simti sub presiune, recapata-ti calmul cu meditatie, yoga, miscare sau exercitii de respiratie.


Consuma alimentele potrivite


Odata cu incheierea verii, suntem mult mai tentati sa inlocuim salatele si alimentele sanatoase cu alimente bogate in amidon, precum paste, cartofi sau paine. Vei avea insa mai multa energie daca in alimentatie vei include si fructe si legume.

Legumele de sezon, precum morcovii, pastarnacul sau guliile, pot fi folosite la prepararea supelor si piureurilor aromate si satioase.



Sursa foto: facebook.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare