Boli

#stomac #arsuri stomac #prevenire arsuri stomac

Invata sa previi arsurile la stomac!

Daca te-ai confruntat vreodata cu arsuri la stomac, stii deja ca experienta poate fi foarte neplacuta. In plus, atunci cand se perpetueaza, aceste senzatii dureroase, instalate in general dupa o masa prea copioasa, pot declansa probleme suplimentare. Din fericire, exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a preveni aparitia arsurilor la stomac.


1. Evita alimentele si bauturile-problema

Exista o paleta larga de alimente si bauturi care pot determina arsuri stomacale, de la mancarurile picante la ciocolata, menta, lamai, rosii, mustar, cafea, ceai si bauturi acidulate, ca urmare a iritatiilor produse la nivelul esofagului.

In schimb, mizeaza pe efectul protector al fibrelor, consumand zilnic cel putin 20 de grame din fructe, legume si cereale integrale. Retine doar sa le introduci treptat in alimentatie pentru a preveni balonarea.


2. Mananca putin si des

Intrucat arsurile la stomac apar adesea dupa mesele consistente, o modificare in stilul alimentar ar putea preveni instalarea acestora. Astfel, in locul meselor copioase de peste zi, opteaza pentru mai multe mese mici.

In acest fel, vei reduce considerabil sansele ca o parte din acidul din stomac sa ajunga in esofag si sa iti creeze senzatiile dureroase.


3. Elimina kilogramele in plus

Oamenii supraponderali si cei obezi sufera mai frecvent de arsuri la stomac decat aceia cu o greutate normala, intrucat kilogramele in plus - in special atunci cand sunt acumulate in zona mediana a trupului - pun presiune asupra abdomenului si, astfel, imping alimentele din stomac inspre esofag.

Asadar, o modalitate excelenta de a preveni arsurile la stomac este scaderea in greutate. O alimentatie sanatoasa si miscarea fizica regulata sunt aliatii tai in demersul de a scapa de kilogramele in plus, insa retine sa mizezi doar pe acele exercitii fizice care nu iti favorizeaza refluxul gastroesofagian - precum mersul pe bicicleta aplecat in fata.


4. Tine medicamentele adecvate la indemana

Daca suferi deja in mod frecvent de arsuri la stomac, nu astepta pana in ultimul moment, cand semnele suparatoare isi fac deja aparitia, pentru a lua masurile preventive care se impun.

In schimb, apeleaza la medicamentele care inhiba secretia acida gastrica (inhibitorii de pompa de protoni) inainte de declansarea unui episod neplacut. Nu uita sa consulti medicul specialist inainte de a urma orice fel de tratament.


5. Atentie la somn

Exista doua aspecte de care poti tine cont pentru a nu avea parte de arsuri la stomac in timpul noptii si a te bucura de odihna de calitate. Primul dintre acestea este ora si consistenta cinei. Este esential ca masa de seara sa fie luata cu cel putin 3 ore inainte de culcare si sa nu fie copioasa, pentru a nu ingreuna digestia.

Cel de-al doilea se refera la pozitia in timpul somnului: pentru a evita arsurile la stomac, dormi cu capul pe o perna supradimensionata, in asa fel incat partea superioara a corpului sa fie usor ridicata. Multumita fortei gravitationale, aceasta pozitie reduce presiunea exercitata de alimentele din stomac asupra esofagului.

Sursa foto: spryliving.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare