Boli

#intoleranta glucoza #glucoza # intoleranta la glucoza #glucoza sange

Intoleranta la glucoza: simptome, riscuri, diagnostic si tratament

Intoleranta la glucoza este un termen medical definit prin conditiile metabolice care au ca rezultat niveluri mai mari ale glucozei din sange decat cele normale, afectiune cunoscuta drept hiperglicemie.

Intoleranta la glucoza pare o conditie care devine din ce in ce mai frecventa in fiecare an, motiv pentru care este indicat sa fii cat mai bine informat in ceea ce priveste simptomele, riscurile si diagnosticul, precum si metodele de tratament.

Simptomele intolerantei la glucoza

Simptomele intolerantei la glucoze sunt in mare parte asemanatoare cu cele ale diabetului de tip 2. Printre acestea se numara:

 

  • Senzatia de sete profunda;
  • Senzatia unei guri uscate;
  • Oboseala extrema;
  • Stari de somnolenta;
  • Vedere incetosata;
  • Necesitatea frecventa de a urina;
  • Pierderea masei musculare.

Totusi, este important sa stii ca aceste simptome si nivelul lor de gravitate difera de la o persoana la alta.

Riscuri si diagnostic pentru intoleranta la glucoza

In general, intoleranta la glucoza poate fi diagnostica cu usurinta. Testarea efectuata include doua modalitati:

 

  • Testul de rutina al glucozei plasmatice.
  • Testul de toleranta la glucoza realizat pe cale orala.

Testul de rutina al glucozei plasmatice trebuie sa fie efectuat dimineata. In plus, este recomandat sa nu mai consumi alimente sau lichide, cu exceptia apei, cu aproximativ 8 – 10 ore inainte de realizarea testului. Un astfel de test presupune prelevarea unor probe de sange din mana pacientului.

Testul de toleranta la glucoza pe cale orala, prescurtat TTGO, este utilizat in mod frecvent pentru a determina daca organismul are dificultati in metabolizarea aportului de zahar si carbohidrat. In cadrul acestui test, pacientului i se ofera o bautura cu glucoza. Nivelul glucozei din sange este masurat atat inainte de a consuma bautura zaharoasa, cat si la anumite intervale dupa aceasta actiune.

De asemenea, este important sa stii ca nu vei avea voie sa consumi alimente sau bauturi, cu exceptia apei, timp de 8 – 12 ore inainte de testare. In anumite cazuri, este posibil sa ti se solicite si stoparea administrarii anumitor medicamente, daca acestea ar putea afecta rezultatele testului.

In cadrul TTGO ti se va lua mai intai sange pentru a masura nivelul glucozei din sange. Apoi, dupa consumarea acelei bauturi cu glucoza, ti se vor lua alte probe de sange la intervale regulate, precum 30 sau 60 de minute.

Tratamentul pentru intoleranta la glucoza

Tratamentul pentru intoleranta la glucoza nu este extrem de usor, insa are o mare importanta. Tratamentul necesita fie o schimbare a stilului de viata, fie o combinatie intre modificarea stilului de viata si administrarea unor medicamente antidiabetice, recomandate de un medic specialist.

Modificarea stilului de viata poate presupune implicarea intr-o activitate fizica obisnuita, cu scopul de a pierde in greutate, daca este cazul, dar si reducerea fumatului si a consumului de alcool.

De asemenea, vor fi necesare anumite schimbari si in ceea ce priveste alimentatia pe care o vei avea. Recomandarea va fi sa adopti o dieta echilibrata pe baza de alimente integrale, fructe si legume, si cu un continut scazut de zahar, sare si grasimi saturate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare