Boli

#fitoterapie #interviu #gemoterapie #iridologie #terapii naturiste

INTERVIU Dr. Ruxandra Constantina: "Folosim terapiile naturiste fara sa ne dam seama"

Romanii sunt din ce in ce mai tentati sa recurga la terapiile naturiste atunci cand se imbolnavesc. Exista chiar si bolnavi de cancer care au oprit tratamentul clasic in favoarea acestor terapii, iar efectele au fost fatale. Acasa.ro va prezinta, in exclusivitate, un interviu cu dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, apifitoterapie, iridologie, in care medicul explica pe larg modul cum trebuie folosite aceste terapii pentru efecte terapeutice maxime si fara reactii adverse.

Terapiile naturiste ne ajuta sa prevenim declansarea unor dezechilibre si afectiuni. Totodata, previn imbatranirea prematura, incetinesc ritmul imbatranirii fiziologice a corpului nostru, ne ajuta sa ne detoxifiem, sa ne crestem imunitatea in mod natural.

Acasa.ro: Care sunt principalele avantaje ale terapiilor complementare?

Dr Ruxandra Constantina: Terapiile complementare, parte a medicinii naturiste sau naturopatiei, au rolul de a stimula capacitatile proprii de aparare, de echilibrare si de vindecare ale organismului.
 
Ele includ tratamentul cu plante si produse apicole (apifitoterapia), tratamentul cu extracte gemoterapice (gemoterapia), dietoterapia, masajul, acupunctura, drenajul limfatic, reflexoterapia, tehnici de relaxare, psihoterapia etc.

Aceste terapii au in general o actiune mai blanda, actioneaza in timp, dar, spre deosebire de tratamentul alopat, cu medicamente puternice cu efect rapid, dar si cu multiple reactii adverse, nu au efecte adverse daca sunt administrate corect, iar efectul lor este durabil in timp.

De fapt, principala lor functie este sa previna aparitia unor afectiuni acute, sa impiedice aparitia unor complicatii in cazul unor boli deja declarate, sa stimuleze capacitatea de aparare a organismului impotriva unor agenti patogeni si toxine, permit organismului sa se echilibreze din punct de vedere fizic, psihic si emotional.

In acest scop avem doua metode rapide, sigure, neinvazive, fara reactii adverse: iridologia (examinarea irisului permite identificarea predispozitiilor genetice, mostenite de la parinti, capacitatea de reactie a organismului si de aparare, starea de intoxicatie, tendinta spre depresie, anxietate) completata de examenul cu aparatul de biorezonanta (care determina carenta de vitamine, minerale, antioxidanti, pH, gradul de hidratare, starea vaselor etc.).

Exista dovezi stiintifice care atesta aceste beneficii?

In ultimii 10 ani s-au efectuat studii clinice referitoare la compozitia chimica si actiunea terapeutica a plantelor si produselor apicole.

Atitudinea unor medici alopati, de totala neincredere in puterea binefacatoare a naturii, in ciuda dovezilor stiintifice existente, denota ignoranta si neacceptarea faptului ca, desi medicina clasica a evoluat foarte mult, iar speranta de viata a crescut, nu a crescut si calitatea vietii. In schimb, stilul nostru de viata este tot mai nesanatos: mancam tot mai multe produse (atat vegetale, cat si animale) ce provin din medii toxice, ce contin pesticide, erbicide, procesate si aditivate chimic, facem tot mai putina miscare, nu mai avem timp de odihna si relaxare, tratam orice simptom aparut cu medicamente, fara a cauta si inlatura cauza. Si rezultatele se vad... cresteri alarmante ale persoanelor atinse de obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, depresie, anxietate, si lista poate continua... In plus, varsta pacientilor este din ce in ce mai mica!

Ce terapii complementare folosim fara sa ne dam seama?

Folosim de mii de ani diferite procedee si terapii considerate de unii ”babesti’, dar care si-au dovedit eficienta in timp: aplicarea de comprese calde sau reci, baile partiale sau totale cu adaosuri de plante, mersul in roua diminetii, cataplasmele cu argila, masajul in talpa si la nivelul palmei, infuziile cu plante medicinale etc

Sunteti medic de familie, iar de 10 ani v-ati indreptat atentia si catre terapiile complementare. Ce v-a determinat sa faceti acest pas?

Mi-am dat seama de limitele medicinei clasice si de avantajele medicinei naturiste pe termen lung. La inceput am testat diferite tehnici pe mine, dupa care rezultatele bune obtinute m-au incurajat sa merg mai departe. Am nenumarati pacienti care ma viziteaza si-mi cer sfatul de zeci de ani, atat ca medic alopat, cat si naturist; pentru ca au incredere in mine si in tratamentele prescrise si pentru ca, avand dubla specialitate, pot sa imbin terapiile clasice cu cele natursite fara a exista interactiuni nedorite sau reactii adverse.

Care este cazul dumneavoastra de suflet?

Pacienta mea de suflet este doamna Vasilica Papadopol, in varsta de 70 ani, diagnosticata de 20 de ani cu diabet zaharat insulinodependent. Este o doamna extraordinara, cu o vointa si pofta de viata remarcabile. Pe langa tratamentul cu insulina si alte medicamente, a stiut sa imbine terapii cu plante, masaj terapeutic, reflexoterapie si toate acestea au ajutat-o sa arate si sa se simta exceptional la varsta sa. 

"De 20 de ani am un diabet zaharat si il tratez cu insulina avand si un regim alimentar adecvat. Intre timp insa au mai aparut diverse probleme: colesterol crescut, tulburari de circulatie periferica, dureri articulare. Intalnirea mea cu doamna doctor a fost foarte utila pentru mine, imi tin sub control toate aceste probleme prin tratament cu plante, sedinte de masaj si reflexoterapie (pe acestea din urma le fac cel putin o data/saptamana). Ma simt bine si pot sa spun ca viata este frumoasa la orice varsta!", spune doamna Papadopol.

Un alt pacient drag mie este Bogdan Dorlea, 23 de ani. "Ca majoritatea tinerilor din Bucuresti, mananc neregulat, mai trec si pe la fast-food-uri, beau bauturi acidulate din comert.... Astfel au aparut dureri in capul pieptului, balonari, senzatie de greata, sughit. Dna dr Ruxandra Constantina mi-a pus diagnosticul de ulcer duodenal cu Helicobacter pylori pozitiv. Mi-a dat o dieta, la inceput mai stricta, tratament cu ceaiuri gastrice, miere si propolis, preparate de aloe, lemn-dulce, chlorella etc. Sincer sa fiu, la inceput am fost neincrezator, dar rezultatele au aparut dupa aproximativ 30 zile de tratament", spune Bogdan (foto), ale carui analize au aratat Helicobacter pylori negativ.

 

Ce terapii complementare se folosesc cu succes in alte tari si sunt ignorate la noi?

Majoritatea tarilor europene acorda importanta cuvenita medicinei naturiste. Exista clinici si chiar spitale unde medicina clasica este imbinata in mod fericit cu tehnici si tratamente naturiste, iar beneficiul este, desigur, al pacientilor.

Cu totul alta este, inca, atitudinea in tara noastra. De exemplu, iridologia - stiinta studierii irisului - care in alte tari este recunoscuta si legalizata, in tara noastra este pur si simplu ignorata. Oamenii au incredere, avem destule informatii, doar ca statul ar trebui sa legalizeze si sa pregateasca specialistii in diferite domenii naturiste. Cu exceptia acupuncturii, apifitoterapiei si homeopatiei, care pot fi practicate doar de medici, multe alte domenii naturiste pot fi practicate de oricine, de multe ori fara pregatire medicala.

Cum privesc romanii terapiile complementare?

Poporul roman este un popor destept, din ce in ce mai mult preocupat de o alimentatie sanatoasa, de un stil de viata natural, de terapii naturiste.

Dar sa nu uitam ca tratamentul clasic, cu medicamente, este de multe ori nu doar necesar, ci si indispensabil, iar tratamentul naturist, ca orice tratament, trebuie recomandat doar de catre un medic. Din pacate, la noi toata lumea se pricepe la medicina, oamenii prefera, din comoditate, sa consulte diversi „naturopati” care n-au nici o pregatire in domeniu. In plus, acestia isi permit sa anuleze diferite diagnostice si tratamente recomandate de medici si sa le recomande ei pacientilor propriile terapii.

Atentie, acestia trateaza intotdeauna efectul, si nu cauza! De exemplu, daca suferiti de dureri cap, ameteli, digestie dificila, constipatie, veti primi cate un produs naturist pentru fiecare simptom, de multe ori este vorba de cinci-zece produse, care mi se pare cam mult, chiar daca este vorba despre plante.

Si mare atentie la asa-zisii vindecatori de cancer! Am avut pacienti care s-au increzut in vorbele lor, au stopat orice tratament clasic si, din pacate, au murit..

Unde considerati ca sunt mai apreciate aceste terapii, la oras sau in mediul rural?

In mediul rural, oamenii cunosc puterea extraordinara a naturii si a plantelor si stiu s-o foloseasca, chiar daca in mod empiric. La oras avem de-a face cu un alt tip de pacienti, cei care duc o viata trepidanta, activa, care nu au niciodata timp sa manance in liniste, sa bea ceaiuri, iar acestora trebuie sa stii sa le prescrii alt tip de terapii.

Ce efecte adverse au aceste terapii? Ne puteti da cateva exemple?

Efectele adverse exista, chiar daca sunt mai slabe. De exemplu, ceaiul verde, atat de consumat de tinere pentru a scapa de kilogramele in plus, scade absorbtia fierului si calciului in organism. Sunatoarea scade eficacitatea anticonceptionalelor orale si provoaca reactii fotosensibilizante.

Urzica, in doze mari, poate provoca o hipercoagulare sanguina, cu risc de tromboza.

Cum interfereaza cu tratamentele alopate?

Paducelul, alaturi de tratamentul clasic, poate provoca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap.

Ginko biloba si ginsengul potenteaza efectul medicamentelor anticoagulante si pot provoca fenomene hemoragice.
Echinaceea nu se adminstreaza in paralel cu medicatia imunosupresoare, caci interfereaza cu activitatea acesteia, cu medicamente pentru scaderea colesterolului, cu corticoizi, anticonceptionale, antialergice, pentru ca potenteaza hepatoxicitatea.

Cui recomandati aceste terapii?

Atat persoanelor sanatoase, pentru mentinerea starii de sanatate (prin dieta personalizata, miscare, sedinte de masaj si reflexoterapie, cure periodice cu plante), cat si persoanelor cu diferire afectiuni, pentru stabilizarea evolutiei bolii si ameliorarea simptomelor.

Cine are contraindicatie?

Echinacea nu se recomanda in cazuri de imbolnaviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoza (in faza active), scleroza multipla, boli autoimune.

Exista multe plante care nu trebuie adminstrate femeilor gravide deoarece pot determina contractii uterine si avort. De exemplu, din plante ce contin alcaloizi (aloe, crusin), plante cu principii amare (coada-soricelului, rostopasca, pelin, obligeana), ulei esential de anason, fenicul, marar, patrunjel, ardei iute, plante ce contin estrogeni (salvie, lemn-dulce), derivati de opiu (seminte de mac).

Ce ar trebui sa stie o persoana inainte sa apeleze la aceste terapii?

Terapiile naturiste trebuie individualizate si recomandate de un medic specialist, singurul care ne poate pune un diagnostic corect si ne poate institui un tratament in dozele si pe perioada de timp adecvate, pentru maxim de efect terapeutic si fara reactii adverse.

Cheia succesului si obtinerea unor efecte terapeutice rapide si durabile in timp o reprezinta imbinarea si personalizarea diferitelor terapii complementare - dieta personalizata, tratament cu plante, preparate apicole si gemoterapice, masaj terapeutic, reflexoterapie. In acest sens, eu colaborez cu diferiti specialisti in domeniu. De exemplu, domnul tehnician maseur si reflexoterapeut Marcel Dragus completeaza tratamentele naturiste prin efectuarea in paralel a unor sedinte de masaj terapeutic (general sau local), reflexoterapie (palmoplantara, paravertebrala), tehnici osteopate pentru realinierea  vertebrelor, terapie cu raze infrarosii si lumina colorata (cu efecte antiinflamatorii, relaxante, calmante, decontracturante).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului